Vicepreşedinta Kamala Harris cere interzicerea armelor de asalt în SUA

N.R.
Internaţional / 6 iulie 2022

Vicepreşedinta Kamala Harris cere interzicerea armelor de asalt în SUA

La mai puţin de 36 de ore după ce un bărbat înarmat a deschis focul asupra publicului de la o paradă de Ziua Independenţei SUA, în suburbia Highland Park de lângă Chicago şi a ucis şapte oameni, vicepreşedinta americană Kamala Harris a ajuns la faţa locului şi a cerut, luni seară, o acţiune la nivel federal împotriva armelor de asalt, transmite dpa, conform Agerpres.

"Trebuie să fim mai inteligenţi, ca ţară, în privinţa cui are acces şi la ce anume, în special la armele de asalt", a afirmat Harris, având-o alături pe Nancy Rotering, primarul localităţii. În prezenţa mai multor politicieni democraţi, ea a arătat că "trebuie să luăm în serios acest lucru. Întreaga naţiune trebuie să înţeleagă şi să aibă o anumită empatie pentru a înţelege că asta se poate întâmpla oriunde, în orice comunitate care iubeşte pacea. Şi trebuie să fim alături unii de alţii şi să vorbim deschis despre motivul din care trebuie să nu mai fie aşa".

În aceeaşi zi, vicepreşedinta ceruse reinstituirea unei interdicţii a armelor de asalt la nivel naţional.

Câteva ore mai târziu, într-un scurt discurs în centrul oraşului Highland Park, ea a transmis condoleanţe din partea preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden.

"Ştiţi că aveţi o întreagă naţiune care vă iubeşte mult şi este alături de voi. Aceasta este o comunitate incredibil de unită. Ştiu asta. Şi această persoană va fi adusă în faţa justiţiei, însă asta nu va şterge ceea ce s-a întâmplat. Şi suntem aici, cu voi şi alături de voi", a spus ea.

Înainte de sosirea vicepreşedintei, guvernatorul de Illinois, J.B. Pritzker, a susţinut interzicerea în statul respectiv a armelor de asalt şi a încărcătoarelor cu capacitate mare şi a făcut apel la o acţiune similară la nivel federal.

"Avem nevoie urgent de o reglementare federală a armelor de război şi a încărcătoarelor de mare capacitate, folosite numai pentru omoruri în masă. Illinois nu este o insulă şi chiar cu unele din cele mai stricte legi din ţară privind armele, statul nostru nu este mai sigur decât statul cu cele mai slabe legi - multe dintre acestea sunt vecine cu Illinois ", a insistat oficialul într-un comunicat.

Comentariile făcute de Harris şi Prizker au avut ca fundal o dezbatere naţională privind omorurile în masă şi eforturile de control asupra armelor.

Contracandidatul guvernatorului la alegerile de la toamnă, senatorul de stat Darren Bailey, nominalizat de Partidul Republican, este un susţinător fervent al dreptului la arme şi se opune reglementărilor în acest domeniu. Ierii, el şi-a continuat încercările de a reveni asupra unor comentarii făcute după atacul din Highland Park, când a difuzat pe Facebook o înregistrare video în care se ruga pentru victime şi pentru forţele de ordine, dar cerea "să trecem peste asta şi să sărbătorim".

Într-un mesaj pe Twitter, Bailey cere acum publicului "să se angajeze la o reacţie mai bună faţă de bolile mintale în Illinois şi în toată ţara".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb