Victor Negrescu solicită intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul UE pentru apărarea drepturilor muncitorilor

C.B.
Miscellanea / 27 aprilie 2020

Victor Negrescu solicită intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul UE pentru apărarea drepturilor muncitorilor

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a solicitat, luni, printr-o scrisoare, intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul Uniunii Europene pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri români.

"Protejarea muncitorilor români care s-au deplasat în alte state europene pentru contracte sezoniere de muncă, în condiţii ce le pun în pericol sănătatea şi drepturile, este obiectivul apelului adresat instituţiei Avocatului Poporului de la nivelul Uniunii Europene de Victor Negrescu (europarlamentar şi preşedinte-coordonator PES activists România), alături de mai mulţi reprezentanţi ai PES activists Diaspora. Semnatarii scrisorii atrag atenţia asupra ignorării normelor de distanţare socială în contextul deplasărilor, asupra prevederilor contractuale care ar putea lăsa loc abuzurilor, dar şi asupra lipsei de reacţie a autorităţilor, atât la nivel naţional, cât şi european", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Negrescu susţine că lucrătorilor sezonieri nu li se oferă la timp informaţii complete privind condiţiile de muncă, riscurile la care se supun, precum şi în legătură cu drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni.

"Flexibilizarea restricţiilor pentru această categorie de angajaţi nu trebuie să se facă în detrimentul condiţiilor corecte de muncă şi de siguranţă medicală. Statul român ar fi trebuit şi putut să asigure întocmai drepturi şi garanţii suplimentare pentru aceste persoane în contextul actual, respectându-le dorinţa de a lucra în străinătate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce ridică reale probleme de siguranţă pentru toată lumea. Există multe semnale în spaţiul public privind condiţiile foarte dificile în care sunt nevoiţi să lucreze aceşti muncitori sezonieri. Prevederi contractuale ce permit abuzuri, situaţia incertă a asigurărilor de sănătate, abuzuri, condiţii de muncă ce indică un tip de exploatare a acestor muncitori, facilităţi de cazare ce nu par să ţină cont de regulile impuse în contextul pandemiei de coronavirus constituie suficiente semne de întrebare pentru ca Ombudsmanul european să investigheze şi să intervină pentru protejarea drepturilor cetăţenilor europeni", a menţionat Negrescu.

Semnatarii scrisorii mai susţin în apelul lor că deplasarea muncitorilor sezonieri între state europene în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus se realizează în baza unor reglementări naţionale şi acorduri bilaterale care pot lăsa loc unor încălcări ale drepturilor lucrătorilor, în afara faptului că îi expun pe aceştia riscului de îmbolnăvire.

"Scrisoarea oferă exemplul lucrătorilor români care au plecat în Germania, Marea Britanie, Austria sau Slovenia pentru activităţi agricole sau de îngrijire a persoanelor, dar solicită o investigaţie la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a se stabili dacă sunt necesare acţiuni care să stopeze eventualele abuzuri şi să impună respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale", se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro