Crypto

VIRGIL MUSTA, MEDIC EPIDEMIOLOG:"Este absolut normal şi chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti COVID-19"

S.B.
Miscellanea / 17 ianuarie

"Este absolut normal şi chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti COVID-19"

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele vaccinării ămpotriva COVID-19 şi a transmis că el deja a primit şi cea de-a doua doză de vaccin, rapelul, informează news.ro.

"Aş dori să spun, chiar de la început, două lucruri:

1.Vaccinarea nu este obligatorie şi este firesc să fie aşa.

2.Este absolut normal şi chiar indicat să ne punem întrebări legate de vaccinul anti COVID-19, pentru a ne informa, astfel încât să decidem în cunoştinţă de cauză.

Este însă esenţial să alegem cu atenţie sursele de informare, iar pentru asta, recomandarea mea este să apelăm la specialiştii în domeniu: medici epidemiologi, infectioniştii şi specialiştii în sănătate publică şi medicii de familie.

Este foarte logic să procedăm astfel. Spre exemplu, dacă doresc să-mi fac o instalaţie electrică bună şi sigură la casă (să nu ia foc etc), atunci nu mă duc la tâmplar sau la zugrav. Poate ştiu şi ei câte ceva despre instalaţii, dar nu suficient şi nu am încredere că vor face o treabă bună şi sigură.

La fel, când este vorba de SĂNĂTATEA TA, nu te poţi lăsa influenţat de părerile sau postările persoanelor care nu au pregătirea şi experienţa necesară în domeniul respectiv, pentru că îţi pot face mai mult rău", îşi începe medicul Virgil Musta mesajul pe Facebook.

Sursele credibile, spune Musta, sunt site-urile oficiale în domeniu, dar şi opiniile specialiştilor în domeniu.

Medicul transmite că el nu doreşte să convingă pe nimeni să se vaccineze şi a împărtăşit experienţa sa, după vaccinare.

"Eu nu doresc să conving pe nimeni să se vaccineze, mi-am propus doar să încerc să vă ajut în perioada următoare cu răspunsuri la unele întrebări pe care este normal să le aveţi sau să vă pun la dispoziţie surse corecte, astfel încât să puteţi lua cea mai bună decizie pentru sănătatea d-voastră şi a celor dragi. Aş dori să împărtăşesc cu voi experienţa mea personală, de până acum, legată de acest vaccin, precum şi modul în care eu am pus în balanţă informaţiile pentru a lua o decizie. Eu m-am vaccinat deja (astăzi chiar cu a doua doză) şi nu am avut până în momentul de faţă nicio reacţie adversă sau alt incident", scrie Musta.

Doctorul scrie că a aşteptat cu mare nerăbdare acest vaccin, mai ales că personal a simţit din plin această pandemie.

"Am aşteptat cu mare nerăbdare să apară cât mai repede un vaccin aprobat de toate instituţiile abilitate, pentru că eu am simţit din plin ce înseamnă această pandemie şi ştiu că doar un vaccin poate face ca lucrurile să nu continue ca şi până acum pentru noi toţi. Cu toate acestea, înainte de a decide dacă să mă vaccinez sau nu, am pus şi eu în balanţă avantajale vaccinării, riscurile vaccinării, precum şi riscurile la care mă expun dacă nu mă vaccinez", a scris Musta.

Potrivit lui Musta, riscul refuzului de a face vaccinul este de a face boala sub o formă medie sau critică.

"Dacă nu mă vaccinez: mai devreme sau mai tarziu voi face boala. Riscul de a face o formă medie sau severă de boala este de peste 20%, riscul de a face o formă critică cu necesar de terpie intensivă este între 5-10%, iar riscul de a deceda este de 4-5%. În plus, peste 50% dintre cei care fac boala în formă medie şi severă rămân cu sechele pulmonare, cardiace, neurologice sau altele boli, care îmi vor crea probleme toată viaţa. Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilităţi, transpiraţii intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap şi chiar la o serie de persoane care au facut forme uşoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare", a scris Musta.

În cazul vaccinului, scrie Virgil Musta, fie boala poate fi făcută sub o formă uşoară, fie nu va fi făcută deloc. Riscul a face o formă severă sau mortală este redus la zero, la fel şi riscul de a rămâne cu sechele. Un alt avantaj este că cel care face vaccinul va putea călători liber în întreaga lume. De asemenea, Musta a prezentat şi lista de posibile reacţii advers, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, reacţii care se regăsesc şi în prospectul vaccinului Pfizer.

"Analizând cele de mai sus, pentru mine decizia de a mă vaccina a devenit foarte clară, pentru că am decis că nu se compară riscul de a face o boală severă şi a rămane cu sechele cu riscul de a face o reacţie uşoară şi trecătoare. Când vă evaluaţi riscul vaccinării, evident că trebuie să luaţi în considerare şi eventualele boli cronice pe care le aveţi. Alergiile multiple şi mai ales prezenţa în istoric a unui şoc alergic sau bolile autoimune severe, în forme active pot reprezenta contraindicaţii de vaccinare, deci un risc pentru vaccinare. Vă recomand să vă consultaţi cu medicul specialist care vă monitorizează şi vă tratează, indiferent de afecţiunea pe care o aveţi, pentru a lua decizia corectă", îşi continuă medicul postarea.

Virgil Musta arată că pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomandare de vaccinare, la fel şi pentru categoria de persoane care au peste 65 de ani.

"Pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare, pentru că tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a boli în cazul în care contactaţi virusul SARS-CoV-2! Diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice avansate ( BPCO), neoplaziile, insuficienţa renală cronică, cirozele hepatice indiferent de cauze (dar şi alte boli cronice ne-enumerate aici) reprezintă factori de risc în evolutia severă a infecţiei SARS CoV-2. De asemenea, vârsta de peste 65 de ani reprezintă factor de risc, deci reprezintă recomandare pentru vaccinare. Să nu uităm că aproape toate persoanele au fost vaccinate la viaţa lor, chiar dacă vorbim de vaccinuri dezvoltate cu zeci de ani în urmă, iar efectele adverse au fost minime, pe când beneficiile au fost evidente: au fost eradicate o mulţime de boli din cauza cărora înainte se murea pe capete", mai scrie Musta.

În final, medicul Virgil Musta arată că "între timp, noile cunoştinte şi tehnologii au creat premizele obţinerii unor vaccinuri mult mai eficiente şi mai sigure", astfel că este important ca oamenii să se informeze corect şi să ia cea mai bună decizie pentru sănătatea lor şi a celor din jur, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. abia astept sa scap de toti inteleptii sanitari care imi inunda mintea cand dau drumul la tv sau intru pe net...

  abia astept sa se termine pseudo-pandemia asta sa nu va mai vad moacele!  

  Zici ca toata lumea e un imens sanatoriu !  

  Sanatoriul mundan!  

  1. ca sa scapam de covid trebuie sa ne treaca pe toti prin el....vaccinul e bun pentru altii si nu pentru personalul medical ??? ce asasini cu acte legale si mai sint si la televizor !

  ... oare de ce nu sunt disponibile toate vaccinurile anti covid? ... de ce comisia interzice statelor sa contracteze alte vaccinuri decat cele dictate de bruxel? ... americanii au vorba: daca macane ca o rata ... zboara ca o rata ...si arata ca o rata ... probabil ca e o rata ... cati oameni trebuie sa mai moara din "ignoranta interesata" a astora?! ...

  Doar nu ne-om vaccina ca vitele, mai Musta, e normal sa ne mai fi informăm. Din păcate informația e controlata de bănci guverne, corporații, adică establishmentul Fiarei mondiale care ne-a confiscat viețile și libertățile.

  "Dacă nu mă vaccinez: mai devreme sau mai tarziu voi face boala."

  Asta este o idiotenie nemedicala. 

  Daca ar fi adevarat, atunci la ce foloseste sa ne spalam pe maini, sa purtam masca?

  Eu personal am facut doar de doua ori gripa in ultimii 25 de ani cand foloseam transportul in comun si nu eram constient de forma de transmitere (de exemplu, m-am urcat in masina unui coleg care era "racit" si am mers vreo doua ore). Habar nu aveam ca risc sa ma imbolnavesc. Acum stiu. 

  Un singur lucru stie acest individ ! Sa bage spaima in popor . Un DOCTOR aduce INCREDERE si SPERANTA .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

01 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4299
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6469
Gram de aur (XAU)Gram de aur227.1710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro