VIRGIL POPESCU:"Avem fonduri pentru eficienţă energetică"

J.P.
Politică / 28 octombrie

"Avem fonduri pentru eficienţă energetică"

Ministerul Energiei are fonduri în PNRR pentru eficienţă energetică şi se lucrează la proiecte dedicate, a declarat, joi, la o dezbatere, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, subliniind că obiectivul esenţial al întregii economii este optimizarea costurilor, reducerea pierderilor sau a consumurilor inutile, conform Agerpres.

"Revenirea economiei globale din pandemie într-un ritm susţinut a dus clar la o creştere a cerinţei de energie, gaze naturale şi când cererea este mai mare decât oferta, preţurile au început să crească. Trebuie să ne uităm, din ce în ce mai mult, spre eficienţă energetică, spre a optimiza consumurile, spre a opri pierderile, spre a le micşora. Eficienţa energetică e un capitol foarte important, inclusiv în obiectul nostru, al ministerului, spre care ne uităm (...). Avem program de eficienţă energetică în PNRR, avem fonduri la nivelul ministerului pentru eficienţă energetică, lucrăm să lansăm proiecte dedicate eficienţei energetice în industrie, în zona de energie pentru că, până la urmă, toţi trebuie să fim conştienţi că optimizarea costurilor, reducerea pierderilor sau consumurilor inutile este un obiectiv esenţial al întregii economii", a precizat Popescu la Conferinţa "Standarde Nzeb - Eficienţa Energetică şi Materiale de Construcţii - Ediţia a II-a", eveniment organizat de Comisia pentru industrii din Senat.

El a adăugat că măsurile pe termen mediu şi lung trebuie să ţină cont de dezvoltarea unor tehnologii care să asigure o eficienţă energetică ridicată.

"Creşterea noilor capacităţi de producţie de energie electrică trebuie făcută asigurând tehnologii eficiente din punct de vedere al eficienţei energetice, iar încurajarea companiilor mici şi mijlocii şi a companiilor mari de a creşte autoconsumul, de a folosi tehnologiile moderne, de a folosi spaţiile disponibile cum sunt acoperişurile halelor industriale pentru a-şi monta panouri solare şi a creşte autoconsumul cred că este un punct foarte important care trebuie, de anul viitor, exploatat şi mai mult decât până acum", a punctat ministrul.

Pe de altă parte, el s-a referit la necesitatea asigurării unei educaţii adecvate consumatorilor casnici.

"Un rol esenţial îl are consumatorul, inclusiv schimbarea comportamentului acestuia în a-şi face un obicei din a încerca să-şi optimizeze costurile şi să reducă pierderile de energie (...). Schimbarea comportamentului nu este uşoară, necesită timp, ne este foarte greu să ne adaptăm noilor cerinţe, ne gândim cât poate să consume un bec, dar dacă un bec funcţionează non-stop timp de 30 de zile, într-o lună consumă suficient de mult. Alt lucru pe care trebuie să-l luăm în calcul: să ne gândim la cost - beneficiu. Am avut întâi becul incandescent, am trecut apoi la becurile economice şi acum au apărut becurile cu led. Dacă facem un raport cost - beneficiu, cât plătim pe un bec cu led şi cât economisim pe termen lung, pe durata de viaţă a acestuia, care este mult mai mare, o să ajungem la concluzia că este mult mai bine să investim în această tehnologie pe led, care oferă pe termen mediu şi lung beneficiu economic şi scade factura (...). Nemaivorbind de anveloparea clădirilor, anveloparea blocurilor, pe unde se pierde extraordinar de multă energie, nemaivorbind de pierderile care sunt în reţelele de transmisie a energiei de transport şi distribuţie a energiei termice. Toate aceste lucruri trebuie gândite macro, la nivelul întregii ţări, şi vestea bună este că sunt bani, există finanţare pentru aceste tipuri de proiecte. Şi cred că trebuie să învăţăm companiile, să învăţăm oamenii să facă proiecte şi să acceseze aceşti bani", a arătat Virgil Popescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro