VIRGIL POPESCU:"Finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va aduce securitate energetică definitivă pentru România"

J.P.
Companii / 24 noiembrie 2020

"Finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va aduce securitate energetică definitivă pentru România"

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, ieri seară, că finalizarea reactoarelor 3 şi 4 va aduce securitate energetică definitivă pentru România, conform news.ro.

"Nu trebuie uitat reactoarele de la unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Am parafat acel acord interguvernamental cu Guvernul SUA, vineri ne-a venit aprobarea Comisiei Europene pentru acest acord, deci putem trece la semnarea acordului interguvernamental. Asta înseamnă că practic putem să punem în aplicare acest acord. Avem finanţare din partea americană. Vorbim de un consorţiu euroatlantic cu parteneri din SUA, Canada şi din Franţa, evident şi România, fiecare partener va avea finanţare în aşa fel încât acest consorţiu va putea să ia decizia de investiţie, să înceapă de anul viitor retehnologizarea Unităţii 1 şi construcţia Unităţilor 3 şi 4", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Realitatea Plus, ieri seara.

Ministrul a adăugat că această construcţie a reactoarelor 3 şi 4 " va aduce securitate energetică definitivă pentru România".

"Până în 2030 avem de finalizat reactorul 3. Retehnologizarea se va termina tot aşa, până în 2027 - 2028. Dacă vorbim de nuclear, vorbim de un termen mai lung, dar dacă nu îl începem şi rămâneam blocaţi cu un proiect cu partenerii chinezi cu care am fost blocaţi 7 ani de zile, nu apucam să îl facem. După părerea mea, finalizarea reactoarelor 3 şi 4 va aduce securitate energetică definitivă pentru România", a mai declarat Popescu.

La începutul lunii octombrie a acestui an, România şi Statele Unite ale Americii au parafat un Acord Interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate şi siguranţă nucleară şi, implicit, întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, obiective asociate şi proiectelor de investiţii ale SNN, retehnologizarea Unităţii 1 şi extinderea capacitatii CNE Cernavodă.

Acordul acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităţilor 3 şi 4, retehnologizarea Unităţii 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi, pregătire personal, cercetare şi dezvoltare.

Adiţional proiectelor actuale, Reactoarele 3 şi 4 şi Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Bate câmpii cu grație acest băiat.

  Vorbește de miliarde de euro dar pentru programul Start-up Nation nu a avut bani. 

  Bani de pensii nu sunt dar de armament de la americani sunt suficienti. 

  Nu cred in nici un nou Bechtel american!

  Nu votați cu acești tzepari! 

  1. Trădători ordinari. Asta sunt cu toții.

  atunci sa votam pe cei care siau aratat valoarea in ultimii 30 de ani datorita celor ca tine cu gindire ingusta am ajuns aici sper sa dispara psd si sa vad ce mai faceti bolsevicilor

  stiti cum sunt psdisti precum caprele raioase umbla la drumul mare cu pantaloni rupti in fund cacati pe ei dar cu capul sus ei sunt cineva ,si asta ca se bazeaza pe un anumit segment al societatii ,mai naivi ,ca sa nu spun prosti,care ai voteaza indiferent ce prostii ar face

  1. Și PNL pe ce segment se bazează? Tu ai impresia că faci parte dintr-un segment plin de inteligenți doar pentru că repeți un slogan auzit citit pe internet.

   Am o veste proastă pentru tine. Faci parte din același segment cu Iohannis care când iese la televizor nu zice decât „peeseedee”. Felicitări. 

  Felicitări Domnule Ministru !

  1. nu e chiar cu felicitari.... sursa primara de material nuclear de provenienta interna e inchisa si in plus apa grea de la Drobeta nu am mai auzit sa mai fie produsa de vreo 6-12 luni.

   deci nu e prea de felicitari

   ce a flatulat dom'ministru e o declaratie pur politica, din aia festivista 

  securitate energetica chiar definitiva?

  cum ramane cu incetarea exploatarii uraniului in Romania si inchiderea minelor si mai nou axarea pe importul combustibililor nucleari procesati (bare uraniu) si neprocesati (minereu specific) ?  

  de ce ati inchis minele? 

  E ca și cum m-aș împrumută de la un cămătar care îmi promite că pe banii împrumutați îmi va amenaja tot el casa cu materiale de cea mai buna calitate. Cam asta e la Cernavodă.

  Sa lasam politica de campanie electorala si sa incercam sa intalegem daca in 2020 mai este viabil un proiect conceput in 1980. Practic proiectantul si furnizorul general de tehnlogie care a fost Comisia de energie nucleara canadiana a cesionat eventualele furnituri catre o companie chineza si a abandonat proiectul pentru

  un reactor Candu de 1000 MW. Putinele reactoare Candu care functioneaza in lume in Argentina, Corea de sud si Canada vor fi dezafectate cand ajung la limita de viata, 

  In ROMANIA optiunea pentru Candu s_a facut pe baza unor ambitii de a detine o filiera nucleara completa si 3 centrale cu 12 reactoare cu producerea treptat in tara a majoritatii echipamentelor. 

  Orice nou partener va trebui sa reinventeze ce s_a produs acum 30 de ani si costurile vor fi exorbitante. 

  Cu chinezii proiectul a esuat intrucit doream ca ei sa finanteze investitia iar ei au solicitat ca statul sa garanteze un pret de vanzare al energiei care sa acopere costurile. In prezent furnizori activi de centrale atomo electrice in lume sunt China, Rusia, Franta si Corea de Sud . Din pacate aceasta este situatia reala si ar fi o mare realizare daca se va reusi macar reparatia capitala la reactorul nr. 1  

  1. Pana una alta, reactoarele candu de la noi au cei mai mici timpi de oprire a activitatii din lume, indiferent de tehnologie, deci functioneaza. Componentele unei centrale nucleare nu au fost niciodata produse de serie, deci cu costuri reduse. Cum au fost facute cele doua reactoare, asa vor fi facute si celelalte.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Companii

Citeşte toate articolele din Companii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro