Virgil Popescu: "România va deveni în viitorul apropiat o ţară independentă energetic"

S.B.
Politică / 9 iunie

Virgil Popescu: "România va deveni în viitorul apropiat o ţară independentă energetic"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, vineri, că România va deveni în viitorul apropiat o ţară independentă energetic, fiind făcut încă un pas în acest sens, informează news.ro.

Premierul şi mai mulţi miniştri au semnat "Acordul de sprijin privin Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă dintre Guvernul României şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A" , iar ministrul Energiei a afirmat că, astfel, România a demonstrat că este pe deplin implicată în demararea şi finalizarea proiectului construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

"Prim - ministrul României Nicolae Ionel Ciucă a semnat astăzi "Acordul de sprijin privin Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă dintre Guvernul României şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A." Documentul a mai fost semnat şi de către mine, ca ministru al Energiei, de ministrul Finanţelor Adrian Câciu, de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Sorin Grindeanu, de secretarul General al Guvernului Marian Neacşu şi de CEO-ul SNN Cosmin Ghiţă. Prin prezentul ACORD sunt stabilite modalităţile efective de cooperare, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale Statului român, cu privire la asigurarea măsurilor necesare în ceea ce priveşte finanţare Proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ", a scris, vineri, pe Facebook, Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că statul român, prin Ministerul Finanţelor, va realiza demersurile necesare pentru finanţarea Proiectului inclusiv prin, dar nelimitat la, acordarea de Garanţii de Stat finanţatorilor Proiectului, în contextul prevederilor IGA şi/sau oricăror alte acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin, sau în afara unor astfel de acorduri, după caz.

De asemenea, statul român, prin Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip "Contracte pentru Diferenţă" (CfD), prin crearea arhitecturii instituţionale adecvate. Ministerul Energiei, responsabil pentru operaţionalizarea Fondului pentru Modernizare, susţine includerea energiei nucleare în programele cheie de investiţii şi asigură suportul necesar pentru utilizarea MF în vederea dezvoltării, construcţiei şi punerii în funcţiune a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

În plus, statul român, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, va întreprinde demersurile necesare în vederea asigurării apei de răcire pentru funcţionarea a 4 unităţi nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavodă, prin finalizarea etapei II a Proiectului derulat de minister şi denumit "Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila (km 375 - km 170).

"Statul român prin Ministerul Energiei şi Secretariatul General al Guvernului să dispună măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica a liniilor de transport a electricităţii, care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse de Proiect. (...) Statul român prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor, va analiza în permanenţă oportunităţile de finanţare din fonduri europene nerambursabile şi va întreprinde demersurile necesare pentru facilitarea utilizării acestora, cu prioritate, la finanţarea proiectului în orice stadiu de implementare", a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, dezvoltarea programului nuclear civil al României a fost şi este o prioritate a ministerului Energiei, a Guvernului şi, totodată, are parte de susţinerea constantă a preşedintelui României Klaus Iohannis, a prim - ministrului Nicolae Ionel Ciucă, dar şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu.

"Prin semnarea Acordului de astăzi demonstrăm că statul român este pe deplin implicat în demararea şi finalizarea proiectului construcţiei Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Şi nu suntem singuri. Îi avem alături şi pe partenerii americani, canadieni, francezi, italieni, coreeni, japonezi şi emiratezi. Da, ne ţinem de cuvânt, iar România va deveni în viitorul apropiat o ţară independentă energetic", a mai scris Popescu.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Adica am pierdut total independenta energetica pe mandatul tau. Asa este in Romania in 33 de ani ne-am intors inapoi inainte de communism. Aia au construit.Voi doar ati distrus si cedat resursele pe gratis la alte tari.

  1. Asta nu pricepe acest ministru jalnic ... ca Romania era hub energetic regional acum cativa ani, inainte sa inchida tfl-istii minele, sa blocheze toate proiectele hidroenergetice si terminarea reactoarelor 3 si 4 de la Nuclearelectrica fara sa puna absolut nimic in loc.

  De 33 an vom face, vom drege. Nu faceti nimic, doar distrugeti.

  PNL este istorie.

  Sper ca dubiosul acesta să nu mai prindă nici-o funcție la următoarele alegeri după ce PNL se face praf și nu mai intră în parlament.

  1. Ai sa vezi ca dupa ce paraduieste tot se va refugia in USA sau in Italia ca DIPopescu.

  Ce excroc! Romania nu va mai exista !!!Hallo

  Pt ca daca guvernul Nastase nu dadea aproape pe nimic Petrom... Eram deja independenti energetic cu termocentrslele taiate si inchise etc chiar de cativa ani!

  Dar nu suntem si aceasta campanie de PR incearca sa acopere urmele prostiilor trecute si sa paveze drumul prostiilir viitoare!

  Suntem pe drumul sclaviei energetice... Cu rezervele sub batatura!  

  Am mai auzit asta și înainte de criza energergetică. Ba mai mult, că vom deveni un exportator în regiune.

  Poveștile cu autostrăzile sunt înlpcuite de poveștile cu energia. Ce jalnic. 

  Si ce? Trebuie sa ne bucuram ca avem energie mai multa.

  Ca si celelalte bunuri pe care tara le are, petrolul, gazele, aurul, vor fi tot la mana hotilor si jefuitorilor acestui popor.  

  Se va ieftini energia din gospodariile romanilor? Evident ca nu. 

  O sa-i inmultiti si mai mult pe samsarii de energie si o sa-i imbogatiti si mai mult.

  Ce se va produce in plus, in obiectivele construite din munca si sudoarea acestui popor, tot in mana jefuitorilor si hotilor lor ajunge.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7112
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1393
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7209
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.0737

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb