Vizită.... după Ion Luca...Timmermans

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 2 martie 2018

Cornel Codiţă

În varianta lui Caragiale, vizita este prilejuită de onomastica zvăpăiatului de vreo opt anişori al doamnei Maria Popescu, Ionel. Nimic important nu se întîmplă pînă la acest moment. Vîrtejul evenimentelor începe odată cu naraţiunea. În varianta Timmermans, Ionel, care nu mai are de mult doar opt anişori de democraţie, ci e ditai haidamacul de vreo două zeci şi şapte de ani şi mai bine, se comportă cu lumea din jur cam în acelaşi registru de bună creştere ca şi odrasla doamnei Popescu. Dacă doar ar fi dat buzna peste servitoarea care pregăteşte cafeaua, ori s-ar fi apucat să le spargă timpanele musafirilor cu sunete de trîmbiţă şi bătăi de tobă, aburcat călare pe calul de lemn din înzestrare, ori să fumeze cot la cot cu golanii din curtea şcolii, cu siguranţă, nimeni nu s-ar mai fi scandalizat astăzi, nici la Bucureşti, nici la Bruxelles. Moravurile potolite şi pline de respect ale vremurilor lui Caragiale au apus de mult, nu doar la noi. La noi, acest Ionel colectiv al politicii din România, care este PSD-ul din epoca Dragnea s-a apucat să dea de toţi pereţii cu legile, cu instituţiile şi cu orice îi mai cade în mînă pentru că i-a intrat în cap şi nici nu poate concepe altfel: dacă e ditai maiorul de roşiori şi are uniformă de mare gală, atunci poate să facă ce vrea, cum vrea şi cît vrea, nu doar la el acasă, ci şi pe stradă, prin Parlament, la Guvern, la Bruxelles şi...de ce nu şi la Justiţie. Pînă cînd să mai suporte mustrările şi opresiunea lui Mamiţica Constituţia, ori a blîndului domn Iohannis, instalat la Cotroceni pe post de "Mamă supraveghetoare şi responsabilă cu educaţia copilului"? La ce mai are el atunci, sabie şi centiron? Va să zică, în varianta Timmermans, omul vine nu doar să mai schimbe o vorbă cu madam Popescu-Iohannis despre vreme, despre sorţii agriculturii, des­pre criză ş. cl. şi nici despre programul social, de plimbări, teatru şi petreceri atît de bine statornicit la Cotroceni. Omul a venit să vadă ce se poate face, ce medicaţie trebuie prescrisă şi administrată de urgenţă pentru a ţine în frîu sindromul ADHD de care fu lovit PSD-ul dragnescian. Deşi există o discuţie destul de aprinsă în mediul medical cu privire la diagnostic şi mai ales la calificarea sindromului drept manifestare a unei boli în sine, tabloul simptomatologic este clar, congruent şi persistent: comportament impulsiv, hiperactivitate, dereglări de atenţie şi concentrare, iritabilitate crescută etc.

La fel ca şi Caragiale, în vizita pe care o povesteşte, domnul Timmermans nu poate spune gazdelor sale decît lucruri de bun simţ pe care le ştie oricine mai are ceva de a face cu bunul simţ, aici sau oriunde în lume. "Nu vă mai jucaţi măi cu mingea aia printre porţelanurile legilor, mai ales cele care vizează combaterea corupţiei că o să spargeţi nu doar toate geamurile DNA-ului, ci şi amărîta aia de vitrină a democraţiei pe care o mai aveţi. Şi, dacă doamne păzeşte nimeriţi şi peste cafeaua încinsă de pe tavă, vă opăriţi mai rău decît cu ordonanţa de urgenţă 13....ştiţi voi care....!" O altă variaţiune interesantă a schiţei după Timmermans se naşte din faptul că servitoarea doamnei Popescu-Dragnea, adică domnul alde-Tăriceanu, nu de năzbîtiile şi agresinile legislative ale năzdrăvanului Ionel-Dragnea-PSD este adus în pragul isteriei, ci de ipohondria şi stafiile statului paralel, pe care asemeni Coanii Efimiţa le aude şi le vede peste tot, odată ce a intrat la o idee. Desigur, fandaxia-i gata, după care, ştiţi dumneavoastră... din fandaxie cade în ipohondrie şi pe urmă, fireşte, şi nimica mişcă. Ce să zică şi domnul Timmermans....mai luaţi o pastiluţă la culcare, mai citiţi odată gazeta la ultimele ştiri, înainte să puneţi capul pe pernă, seara, şi vă încredinţaţi că opoziţia din România n-a prins deloc la limbă şi nici nu stă la pîndă în întuneric, ca un strigoi, ascuţindu-şi ghiarele şi aşteptînd momentul oportun pentru poftele ei antinaţionale. Nu, ea doarme liniştită cu capul pe cuptior şi sforăie de se zguduie toţi pereţii de sticlă ai instituţiilor europene, de la Bruxelles. Ce să le spună omul: că nu-i frumos să dea cu spada, aiurea, la atac împotriva lucrurilor bine orînduite, că şi aşa e chioară biata noastră democraţie şi dacă-i mai scoatem şi ochiul celălalt ne vărsăm cu tot scenariul în Oedip-ul lui Sofocle... de nu ne mai scoate din tragedie nici măcar Zeus, cît e el de mare şi atotputernic.

Mă rog, lucruri de bun simţ! Le-a zis şi el, cu binişorul, ce putea şi ce avea de zis, şi pe aici ţi-e calea: a dat buzna la avion, bucuros că a scăpat din "casa de nebuni" în care poposise. Singura necunoscută a schiţei, în noua variantă, rămîne dacă Dragnea şi Tăriceanu i-au turnat dulceaţa în şoşoni lui Timmermans, fiecare, pe rînd, sau au făcut-o împreună, de două ori, ca să poată rîde mai cu spor, chiar din vestibul, pe seama caraghiosului vizitator!

Opinia Cititorului ( 38 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

 1. Tot Caragiale...a gasit personajul potrivit pentru Dragnea!

  Mai dureaza pana cand ne maturizam, democratia este in faza copilariei intr/o civilizatie in plina adolescenta!Asteptam maturizari si de la unii si de la altii!

  1. Salmonela, e normal să râzi cu poftă în tânăra noastră democrație, în fapt, o veche securistocrație stalinistă.

   Casa de nebuni e locuită de securiști mafioți democratici și de penali care cheamă lumea la vot. :))))) 

   Ma numesc Salomeea, nu Salmonela. Sa te fereasca Domnul sa ai de/a face cu Salmonela, e tare periculoasa...asa ca te rog sa nu il mai folosesti, nu doresc sa iti faca rau, nici cu gandul si nici cu fapta sau vorba...eu te iubesc, asa copil cum esti!Merci

   Salmonela, e treaba ta ce iubești.

   E și dreptul meu să spun adevărul. Protocoalele SRI-ului au fost adoptate la 16 de ani de la revoluție, pe când tânăra noastră democrație nu era tocmai un bebeluș. Am scăpat de aceste protocale securiste abia recent, însă avem aceleași probleme cu Securitatea.

   N-ai decât să iubești Securitatea cât vrei tu, dar trebuie să dispară și ea și dragostea ta pentru securiști. 

   Era vorba despre tine..pe tine te iubesc...si tu esti suspectat de unii colegi ca ai colabora, stii bine!

   Chiar pe mine m/ai turnat de n ori dar te iert pentru ca esti copil imbatranit inainte de vreme! 

   Mai bine ai veni la prezentarile mele, ca sa te ajut sa redevii tanar!

   Cat despre serviciile de securitate, orice tara are serviciile ei de forta, de informatii. Nu e bine sa le folosesti ca instrument al puterii, al puterilor, al superputerilor dar se pare ca acesta e rostul lor, din... 

   Mai anonimule, la primul comentariu aveai o scuza (cu indulgenta cuvenita pt. Ionel, din schita lui I.L.Caragiale !), DAR, pt. ca starui, in prostia ta, chiar dupa raspunsul politicos al doamnei Salomeea, care iti spune ca te iubeste, asa... Ionel cum esti, cu regret,ma vad nevoit sa te trimit la replica lui nenea Iancu Caragiale, cea din titlu:,,Amice, esti IDIOT !

   Intrebare de clasa VIII: care este schita lui I.L.Caragialein care apare aceasta replica ? 

   E plină propaganda securistă de oameni de bun simț. Aveți atât bun simț că vi s-a părut normal s-o igienizați în fund pe Udrea doar pentru că era prefarata șefului mafiei securiste care vă plătea la pungă. Și aveți atât bun simț că ați șters cu ea pe jos a doua zi după ce s-a oprit traseul banilor la pungă de la ea.

   Caragiale nu-și putea imagina la vremea lui ce lichele securiste vor apărea în România. 

   N-ai inteles nimic, drept urmare confirmi cu prisosinta concluzia de la 1.5 ;

   Amice, esti IDIOT! 

   La intrebarea de mai sus n-ai raspuns, probabil pt. ca securistii din creier nu te lasa liber nici o clipa !

   O vizita la un psihiatru nu ti-ar strica ! 

  Democratia implica si respectarea drepturilor omului!...economice, sociale, politice,civile si culturale de facto nu doar de jure! Asta asteptam si de la state nationale dar si de la UE.

  1. Esti beat.

   Ești securist.

  Frumos.

  1. Feeding Pets 

   If your child has trouble staying focused, it may be best to ask him to do chores that involve one step. Feeding family pets is a simple and straightforward household chore. Ask your child to put food in the cat’s bowl or to give the dog a fresh bowl of water. This kind of chore is quick and reduces the likelihood that he’ll get distracted or confused about what he’s supposed to do midway through the task. 

  Mai intai trebuie sa vrea si poporul....

  Stim ce este democratia? O practicam de cateva generatii? Stim ce este libertatea?  

  Libertate cu sila nu se poate....Dati drumul unui leu in salbaticie,dupa ce a fost tinut in captivitate inca de la nastere....Desigur,nu va supravietui. 

  1. Știm ce este securismul. La asta ne pricepem foarte bine.

   Ba da; doar ca se numeste viol; mai grav chiar incest. 

  Întrebat de o jurnalistă Antena 3 despre raportul prezentat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi despre o eventuală condiţionare în ridicarea MCV-ului, Timmermans a ţinut să precizeze că va fi „precaut” când va oferi acest răspuns. „O să fiu precaut pentru că vreau ca instituţia dumneavoastră să înţeleagă corect. Am fost informat cu privire la raport. L-am văzut, dar nu sunt un judecător şi nu este de datoria mea să zic ce afirmaţii sunt corecte sau greşite la adresa...

  Fentos domnul Codita; cu un titlu a fentat o cacafonie. 

  .... Singura necunoscută a schiţei, în noua variantă, rămîne dacă Dragnea şi Tăriceanu i-au turnat dulceaţa în şoşoni lui Timmermans, fiecare, pe rînd, sau au făcut-o împreună, de două ori, ca să poată rîde mai cu spor, chiar din vestibul, pe seama caraghiosului vizitator!  

  Oare autorul nu stie sau doar se face ca nu stie?. Cat de curand va vedea cat de necaraghios a fost vizitatorul.

  Time ramas ii va dovedi. 

  ... pai pana la urma ce a spus omul?!? ... ca procurorii si magistratii sunt oameni si ei si mai gresesc din cand in cand ... adica o recunoastere voalata a faptului ca justia o mai "da in bara"! ... ca nu este cazul ca politicienii sa se implice in treburile jutitiei ... o recomandare mai mult decat rezonabila! as spune: si la stanga si la dreapta ... a mai spus sa o lasam mai moale cu amestecarea puterilor in stat si ca trebuie lucrat pe marginea legilor justitiei ... si mai usor cu presa...

  1. Bravo! Decizie inteleapta!Ai grija de tine si sanatatea ta si a altora! Nu trebuie sa facem rau in jur, nici cu gandul, nici cu fapta si nici cu vorba...fii bun, gandeste de bine si fa bine!

   Conflictele trebuie rezolvate, fara conflict de catre specialisti!..e o arta...  

   ... multumesc Salomeea! ... m-as bucura daca cei de care depinde bunastarea unora dintre noi ar aborda lucrurile in spiritul bunei-vointe si intelegerii ... iti doresc un sftarsit de saptamana in armonia inimii tale :) ...

   Meriți să te abuzeze procuratura securistă.

   Să vezi atunci artă. 

   Si tie la fel! Sa fim sanatosi!

   Geniul raului a impartit oamenii in tot felul de factiuni care se lupta intre ele ca sa nu vada , de fapt, de unde izvoraste raul! El, geniu profita si alimenteaza conflictul prin alimentarea ambelor parti ale conflictului cu instrumentele luptei. Ar trebui sa fim uniti in denuntarea cauzelor raului si inlaturarea lor din radacina! Am aloca resurse suficiente pentru ocupare, educatie sanatate, in echilibru cu cheltuielile militare!

   Eu n-am niciun motiv să conviețuiesc cu mafia securistă și cu procurorii securiști.

   De asta te-am lăsat pe tine să faci artă. 

   Sunt necajita pentru ca au reusit sa divizeze societatea romaneasca...asa cum procedeaza si unii sefi din directii!

   Eu am relatii bune cu toti colaboratorii mei pentru ca ii iubesc si respect pe toti si ei simt asta!.. 

   Fiecare cu talentul lui!

   Si tatucul Iliescu era adeptul nonconflictului; esti adepta lui?. 

   Ba nu, violul este pedepsit. 

  1. Pilonul European al drepturilor sociale avand in centru securitatea umana a cetateanului european

  Intarirea identitatii europene prin introducerea aspectului comunitar european in educatie, formare profesionala si ocupare , consecinta cu prioritate maxima a Brexit-ului 

  Întrucât, în mod îngrijorător, extremismul pare a căpăta amploare în Europa, sporirea vizibilității numeroaselor beneficii ale Europei în satele, orașele și regiunile noastre este cel mai bun mod de a... 

  1. 1. Pilonul European al drepturilor sociale avand in centru securitatea umana a cetateanului european

   Intarirea identitatii europene prin introducerea aspectului comunitar european in educatie, formare profesionala si ocupare , consecinta cu prioritate maxima a Brexit-ului

   Întrucât, în mod îngrijorător, extremismul pare a căpăta amploare în Europa, sporirea vizibilității numeroaselor beneficii ale Europei în satele, orașele și regiunile noastre este cel mai bun mod de a... 

   Asta ne recomanda vizitatorul...iar eu incerc sa aplic..dar singura nu pot am nevoie de spriinul societatii civile si politice.

   . Temă transversală

   Pilonul European al drepturilor sociale având în centru securitatea umană a cetățeanului european,dezvoltarea durabilă și guvernanța umanistă, consecință cu prioritate maximă a Brexit-ului 

   OBIECTIV GENERAL 

   - Intărirea identității europene prin introducerea aspectului comunitar european in cultură, educație, formare profesională și ocupare , consecință cu prioritate maximă a Brexit-ului 

   2. Motivare

   Întrucât, în... 

  Justitie are pune statul deasupra cetateanului...

  1. care pune

   Suntem abuzati de reprezentantii statului si de cei care detin monopolul violentei...politia. Daca cineva iti fura sau te bate, mai mult intra peste tine si te violeaza, politia nu face nimic!

   Nimeni nu se plange ...ca pedepsele sunt foarte mici. in cazul in care sunt pedepsiti. Au dat drumul la 2800 de infractori. Nu mai esti in siguranta, pe strada sau acasa. Securitatea individului este pusa in pericol! 

   Pardon, are pune..... 

   Silvia draga, ai patit-o; nu l-ai aflat pe violator??. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro