Kamala Harris reconfirmă angajamentul SUA privind apărarea colectivă

VIZITA VICEPREŞEDINTELUI AMERICAN ÎN ROMÂNIA S-A ÎNCHEIATKamala Harris reconfirmă angajamentul SUA privind apărarea colectivă

Internaţional / 11 martie 2022

Sursa foto: presidency.ro

Sursa foto: presidency.ro


Actualizare -Kamala Harris a părăsit România, după patru ore petrecute în ţara noastră. Amintim că, înainte de a veni la noi, vicepreşedintele SUA a vizitat Polonia.

---

Actualizare - Marcel Ciolacu, pe pagina oficială de Facebook: "România se află acum în prima linie a democraţiei occidentale şi contăm pe sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru a o apăra împreună. Acesta este mesajul principal pe care i l-am transmis astăzi doamnei vicepreşedinte al SUA, Kamala Harris, pe care am asigurat-o de deplinul nostru angajament în protejarea valorilor noastre democratice şi a intereselor de securitate pe care naţiunile noastre le au în calitate de aliaţi NATO. (...) Lumea s-a schimbat, iar noi ne confruntăm cu o nouă realitate. Acest lucru înseamnă noi provocări pentru poporul nostru, pentru economia noastră şi pentru structura noastră socială. Vom continua să sprijinim refugiaţii care ajung în ţara noastră, dar trebuie să ne gândim şi la familiile noastre şi la copiii noştri. De aceea, parteneriatul nostru strategic trebuie să fie dezvoltat şi să includă o cooperare economică mai puternică. Investiţii americane în energie, apărare, comerţ şi sectoarele financiare sunt absolut esenţiale".

---

Actualizare -Florin Câţu pe pagina oficială de Facebook:"În cadrul discuţiilor cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, principalele subiecte au fost sancţiunile dure aplicate Rusiei de SUA şi susţinerea noastră deplină pentru majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB.

Un alt mesaj important a fost despre oportunităţile strategice în contextul investiţiilor americane în România.Ţara noastră are nevoie de o economie puternică, bazată pe investiţii.

România susţine agenda noastră comună care se bazează pe prosperitate, valori democratice şi pe interesele comune de securitate ca aliaţi NATO".

---

Actualizare - Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: "Mă bucur că am avut ocazia de a o întâlni, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe doamna Vice-preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, alături de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Am avut ocazia să transmit mulţumirile Guvernului României pentru garanţiile de securitate oferite în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic România-SUA, dar mai ales pentru reconfirmarea angajamentului de a apăra fiecare centimetru din statele membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice".

---

Actualizare -După întâlnirea de la Cotroceni şi conferinţa comună pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, vicepreşedintele SUA Kamala Harris se pregăteşte să părăsească România. Kamala Harris este, acum, în drum spre aeroport.

---

Actualizare -Klaus Iohannis: "Rusia şi-a început atacul împotriva Ucrainei din sud, din zona Mării Negre. E un scenariu despre care am avertizat de-a lungul anilor. România are 650 km de graniţă cu Ucraina. Suntem îngrijoraţi în privinţa Flancului Estic şi de aceea lucrăm pentru consolidarea acestuia, care trebuie să fie echilibrat în toate părţile sale. El trebuie să apere întreaga alianţă nord-atlantică. Aliaţii din această zonă trebuie să materializeze o forţă puternică, care să funcţioneze ca un zid de descurajare a oricărei agresiuni. Am discutat despre creşterea prezenţei SUA în Flancul Estic şi despre parteneriatul dintre forţele noastre militare".

---

Actualizare -Kamala Harris: "Am discutat despre toate problemele inclusiv despre Marea Neagră. Legat de vulnerabilitatea situaţiei în zonă, ne dăm seama de locul geografic al României şi ne uităm şi la ceilalţi aliaţi din Flancul estic, care sunt toţi vulnerabili. De aceea am întărit în ultimele săptămâni sprijinul nostru în funcţie de nevoile care există în aceste state".

---

Actualizare -Klaus Iohannis: "Imaginile sunt şocante referitoare la bombardarea maternităţilor şi clădirilor civile din Ucraina. E clar că astfel de situaţii trebuie documentate în aşa fel încât la momentul potrivit autorităţile şi instanţele competente să poată urmări aceste fapte şi să se stabilească corect la nivel internaţional dacă sunt crime de război, cine se face vinovat şi ce sancţiuni trebuie să suporte".

---

Actualizare -Kamala Harris: "Am observat la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme. Trebuie să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că există consecinţe serioase în privinţa responsabilităţii în ceea ce face Rusia".

---

Actualizare -Kamala Harris: "În acest moment, 2000 de militari americani apără din România Flancul estic al NATO"

---

Actualizare -Kamala Harris: "Angajamentul SUA faţă de articolul 5 este absolut ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru şi suntem gata să acţionăm şi înţelegem că atacul împotriva unei ţări NATO este un atac împotriva tuturor statelor membre. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt aici să reîntăresc acest angajament al SUA. Puterea alianţei noastre este acum mai mare decât oricând şi include angajamentul nostru de respectare şi apărare a principiilor noastre şi integritatea teritorială a statelor independente".

---

Actualizare -Klaus Iohannis: "Am analizat perspectivele securităţii energetice. Am fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independenţă energetică europeană faţă de gazul rusesc, prin investiţii masive în surse regenerabile, în sectorul nuclear civil, prin diversificarea surselor şi interconectivitate crescută".

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "Am stabilit să cooperăm pentru descurajarea oricărei agresiuni pe Flancul estic cu accent pe partea din zona Mării Negre şi am convenit operaţionalizarea rapidă a grupului de luptă a NATO pe teritoriul României".

---

Actualizare -Klaus Iohannis: "Vizita vicepreşedintelui american reflectă profunzimea parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul SUA pentru securitatea României şi aliaţilor de pe Flancul Estic. Doamna vicepreşedinte a SUA a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul NATO care garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi raspunsul prompt, decisiv al întregii alianţe. NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României".

---

Actualizare - Preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele american Kamala Harris au intrat în Palatul Cotroceni, unde vor avea discuţii oficiale legate în primul rând de situaţia din Ucraina şi de situaţia de pe flancul estic al NATO. Vicepreşedintele SUA va discuta la Palatul Cotroceni şi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Florin Cîţu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor).

---

Actualizare - Cei doi înalţi oficiali vor asculta intonarea imnurilor oficiale.

---

Actualizare - Kamala Harris se îndreaptă către Palatul Cotroceni, unde va avea o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. La ora 15.30 este programată o declaraţie de presă.

---

Actualizare - Aeronava vicepreşedintelui SUA, Kamala Harris, a aterizat pe aeroportul Henri Coandă.

Kamala Harris a venit cu aceeaşi aeronavă care l-a adus în România pe Joe Biden în 2014, pe vremea aceea vicepreşedinte SUA. Biden a vizitat ţara noastră în contextul conflictului din Crimeea.

---

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, ajunge astăzi la Bucureşti în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului, informează Agerpres.

Joi, oficialul american s-a aflat în Polonia, iar astăzi se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. La întrevedere va participa şi premierul Nicolae Ciucă, a anunţat Guvernul.

Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14:00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, şi va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare.

Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15,30, vor susţine declaraţii de presă comune.

- Joi, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfăşoară la Versailles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi despre soldaţii americani care au venit în ţara noastră.

- Despre această vizită oficială, Administraţia Prezidenţială a spus că prezenţa la Bucureşti a vicepreşedintelui Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.

- În contextul prezenţei la Bucureşti a delegaţiei americane, Poliţia Capitalei le recomandă conducătorilor auto ca astăzi, între orele 12:00 - 17:00, să evite deplasarea pe DN 1.

"Autorităţile implicate au în vedere ca măsurile de securitate instituite să interfereze cât mai puţin cu activităţile cotidiene ale populaţiei. Astfel, pentru participanţii la trafic vor fi dispuse măsuri de fluidizare a circulaţiei şi, în acest context, Brigada Rutieră Bucureşti solicită conducătorilor auto să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor. Conducătorilor auto le este recomandat ca vineri, în intervalul orar 12:00 - 17:00, să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1, pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje", a anunţat DGPMB.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Fac pariu ca in cateva zile,romania v-a intra in razboi cu rusia. asa ca sa vedeti atunci distractie.!

  1. Fac pariu ca nu v-a intra. sa vedeti atunci distractie!

   Nu e DELOC de glumit.

   Dacă România aprovizionează cu armament Ucraina, înseamnă că România intră în război. 

   Să cerem politicienilor noștri responsabilitate, cumpătare și inteligență!

   Pe-un blid de bors de sfecla?

  Speaking slowly, Harris began, “So, Ukraine is a country in Europe.”

  “It exists next to another country called Russia,” she continued. “Russia is a bigger country. Russia is a powerful country. Russia decided to invade a smaller country called Ukraine. So, basically, that’s wrong, and it goes against everything that we stand for.”...Pe intelesul expertilor nostri militari in "securitatea Sahel-ului" :-) 

  Buna ziua.

  discutia va fi un monolog.doamna va vorbi,ai nostrii vor nota.La final vom avea discursuri triumfaliste,se vor imparti poate sepcute si se vor anunta alte achizitii de armament vechi si scump,cu plata in avans.

  Sa speram ca asta va fi tot si ca nu ne viziteaza zeul razboiului,ci doar o doamna hlizita 

  1. Scurt și la obiect. Ai mare dreptate. În principiu, tot ce ai subliniat este adevărat și trist în același timp. Dar e bine că românul mai are puterea să facă haz de necaz.

  Atata greata provoaca toate televiziunile

  1. ATATA PUBLICITATE I SE FACE DE VREO SAPTAMANA INCOACE , DE PARCA CEA MAI MARE ZEITA A CERURILOR , VINE CA SA DEA LUMINA , PACATOSILOR DIN ROMANIA !!!!!!!!!!!!!! DE-AR FI NUMAI LUMINA !!!!!!!!!!!!!

   Pana una-alta, Kamila este vicepresedinte al Marelui Licurici.

  Eram mai în siguranță dacă ne vizita Xi jing

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9575
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7071
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.0889

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro