Volodimir Zelenski: "Trebuie să acţionăm uniţi ca să învingem"

F.D.
Internaţional / 20 septembrie

Volodimir Zelenski: "Trebuie să acţionăm uniţi ca să învingem"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a implorat marţi pe liderii mondiali reuniţi la Adunarea Generală a ONU să rămână uniţi împotriva Rusiei şi a declarat că Moscova trebuie să fie înfrântă pentru ca lumea să se poată întoarce la rezolvarea provocărilor globale urgente, relatează News.ro.

Zelenski a stârnit aplauze când şi-a ocupat locul la pupitrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite din New York, la prima sa apariţie în persoană în acest for de când Rusia i-a invadat ţara, în februarie 2022.

"Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să mai atace vreo naţiune", a spus el. "Înarmarea trebuie să fie limitată, crimele de război trebuie pedepsite, oamenii deportaţi trebuie să se întoarcă acasă, iar ocupantul trebuie să se întoarcă pe propriul pământ", a punctat liderul de la Kiev. "Trebuie să fim uniţi pentru a reuşi - şi o vom face", a adăugat el.

Zelenski a acuzat Rusia că manipulează pieţele globale de alimente pentru a încerca să obţină recunoaşterea internaţională a proprietăţii asupra pământului pe care l-a luat Ucrainei. Făcând un gest către Sudul Global, al cărui sprijin îl caută în confruntarea sa cu Rusia, Zelenski a vorbit despre agravarea crizei climatice şi despre dezastrele naturale, menţionând cutremurul recent din Maroc şi inundaţiile din Libia.

"Trebuie să o oprim. Trebuie să acţionăm uniţi pentru a învinge agresorul şi să ne concentrăm toate capacităţile şi energia pentru a aborda aceste provocări", a declarat el în faţa Adunării Generale a ONU.

Rusia transformă în armă energia nucleară şi "transformă centralele electrice ale altor ţări în adevărate bombe murdare", a acuzat Zelenski în discursul său în faţa Adunării Generale a ONU. El s-a referit la ocuparea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Rusia "a bombardat-o, a ocupat-o şi acum îi şantajează pe alţii cu scurgeri de radiaţii. Are vreun sens să reducem armele nucleare când Rusia transformă în arme centralele nucleare?", a întrebat retoric preşedintele ucrainean. Lumea nu are un răspuns sau o protecţie împotriva unei astfel de ameninţări, a arătat Zelenski. "Şi nu există nicio responsabilitate pentru cei care şantajează cu radiaţii, până în prezent", a spus el.

Centrala nucleară Zaporojie, cu şase reactoare, este cea mai mare centrală nucleară din Europa. A fost construită în mare parte în epoca sovietică şi a devenit proprietatea Ucrainei după declararea independenţei acesteia faţă de Uniunea Sovietică în 1991. Centrala este situată pe malul estic al râului Nipru. Zona, precum şi complexul nuclear, se află sub control rusesc de la începutul războiului, dar centrala este încă operată în mare parte de muncitori ucraineni. În iunie, Zelensky a declarat că serviciile de informaţii ucrainene au "primit informaţii potrivit cărora Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la centrala nucleară Zaporojie" şi că presupusul atac ar implica "scurgeri de radiaţii".

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski i-a avertizat pe liderii mondiali că obiectivul Rusiei prin invazia sa "nu se referă doar la Ucraina". El a dat exemplul blocadei Rusiei asupra porturilor din Marea Neagră, care îngreunează Ucraina să-şi expedieze cerealele, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la creşterea preţurilor alimentelor, ceea ce contribuie la foametea globală. "Rusia se foloseşte de preţurile alimentelor ca de nişte arme. Impactul lor se întinde de pe coasta atlantică a Africii până în sud-estul Asiei. Şi aceasta este o scară de ameninţare", a spus liderul de la Kiev.

În plus, Zelenski a subliniat că Rusia încearcă să blocheze aprovizionarea cu gaze şi petrol a ţărilor europene care depind de aceasta, la fel, într-o manevră de "militarizare a energiei".

"Kremlinul a transformat petrolul şi gazul în armă, pentru a slăbi liderii altor ţări", a spus el, adăugând că "acum, această ameninţare este şi mai mare".

ÎN FIECARE DECENIU, RUSIA ÎNCEPE UN NOU RĂZBOI

Zelenski a subliniat, de asemenea, relaţiile Rusiei cu alte ţări. "Când ura este transformată în armă împotriva unei naţiuni, nu se opreşte niciodată acolo. În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război. Părţi din Moldova şi Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine", a arătat el. "Rusia aproape că a înghiţit Belarusul. În mod evident, ameninţă Kazahstanul şi statele baltice".

Scopul Rusiei prin invazia sa este de a transforma Ucraina într-o armă împotriva "ordinii internaţionale bazate pe reguli", a avertizat Zelenski.

"Multe locuri din sala Adunării Generale pot deveni goale dacă Rusia reuşeşte cu trădarea şi agresiunea sa", a punctat Zelenski.

DEPORTAREA COPIILOR UCRAINENI, UN GENOCID

Preşedintele a mai acuzat Rusia, de la tribuna forului mondial, că răpeşte copii ucraineni."Acei copii din Rusia sunt învăţaţi să urască Ucraina şi toate legăturile cu familiile lor sunt rupte. Iar acest lucru este în mod clar un genocid atunci când ura este transformată în armă împotriva unei naţiuni", a declarat Zelenski.

În martie, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, suspectat de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina. Kremlinul respinge acuzaţiile şi nu recunoaşte jurisdicţia Curţii.

Anul trecut, Zelenski a prezentat un plan de pace în 10 puncte care include restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei recunoscute internaţional. El a spus că acum lucrează la un summit de pace bazat pe acest plan: "Mâine voi prezenta detaliile în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU", a precizat el.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. .........

  Bloomberg: lentoarea contraofensivei ucrainiene arata ca razboiul

  va a dura minim 6-7 ani, cu conditia ca sustinerea sa nu scada si  

  populatia tarilor NATO sa accepte sacrificial financiar asa de lung !!

  "Rusia a transformat Siria în ruine "

  Asta e în top ten Zele. A uitat de la ce a început tragedia și acolo.

  I-o fi scris textul vreun "pacifist" american :) 

  nu uita, multa Slava!

  1. Ei, as! Las-o cum a fost...vorba lui nenea Iancu, asa nu mai are nici un haz.

   Mai ales ca la banderisti, Slava tine loc si de Coliva si de Vesnica Pomenire!

  Ca de obicei, circarul de la Kiev minte precum respira! Doar ca acum, "gogosile infuriate" pe care le scoate teatral, sunt crezute de tot mai putini oameni!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb