WWF ROMÂNIA:Doar 0,46% dintre fondurile din PNS vizează conservarea pădurilor

S.B.
Miscellanea / 15 decembrie 2021

Doar 0,46% dintre fondurile din PNS vizează conservarea pădurilor

România se confruntă în continuare cu probleme privind tăierile ilegale, conservarea pădurilor valoroase şi administrarea ariilor protejate, iar alocarea financiară pentru gospodărirea sustenabilă a fondului forestier, din cadrul Planului Naţional Strategic (PNS), este de doar 0,46%, avertizează reprezentanţii WWF România, informează Agerpres.

"Tăierile ilegale vor continua în păduri. Astăzi, pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă, de această dată pentru alocarea fondurilor europene din cadrul PNS (Planul Naţional Strategic). Doar 0,46% din fonduri sunt alocate pentru conservarea pădurilor şi gospodărirea lor sustenabilă, iar ONG-urile trag un semnal de alarmă că este nevoie de minimum 10%, pentru a putea pune în practică ce ne-am asumat în faţa instituţiilor europene. Decizia este la Ministerul Agriculturii, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, cel de care aparţin pădurile, lasă un gol în această problemă. România se confruntă în continuare cu probleme privind tăierile ilegale, conservarea pădurilor valoroase şi administrarea ariilor protejate. Deşi deţine două treimi din pădurile virgine ale Europei, pare prea puţin interesată să asigure protejarea pădurilor valoroase. Din cele peste 6,5 milioane de hectare de pădure din ţara noastră, mai puţin de 3% sunt protejate împotriva tuturor tăierilor", menţionează sursa citată.

WWF România consideră că dacă procentul de finanţare alocat conservării pădurilor nu va creşte, ecosisteme forestiere valoroase vor rămâne în afara protecţiei.

"Reforma care se impune pentru gestionarea durabilă a pădurilor are nevoie de resurse. Creşterea suprafeţei pădurilor, creşterea rezistenţei acestora la schimbările climatice sau includerea în regim de protecţie strictă a mai multor păduri nu se fac doar din condei. Este important să conservăm pădurile şi, în acelaşi timp, trebuie să oferim o alternativă şi proprietarilor de păduri sau comunităţilor locale dependente de lemn. Altfel, aceştia sunt "împinşi" să intre într-o zonă gri sau chiar neagră. Pentru conservarea Pădurilor Romaniei, este nevoie de finanţare, deoarece fără bani, orice idee de protecţie este doar un vis frumos şi orice strategie rămâne fără nici o putere", se arată în comunicat.

În acest context, organizaţia de mediu a lansat petiţia cu titlul "Pădurea înseamnă viaţă, ajută-ne să trăim!", prin care se solicită ajutorul statului în eforturile de conservare a pădurilor.

"Această problemă ne priveşte pe toţi, indiferent dacă lucrăm sau nu în domeniul lemnului, dacă locuim în zona rurală sau venim doar în vacanţă prin pădure. Cu toţii avem nevoie de natură, de apă, de aer curat şi este important să avem grijă de sănătatea pădurilor. Acum este momentul să găsim soluţii pentru o serie de subiecte şi nevoi legate de păduri, fie că vorbim de tăierile ilegale, de distrugerea unor habitate forestiere, de valorificarea superioară a lemnului recoltat din păduri sau de protejarea pădurilor valoroase. Nu vom putea să rezolvăm aceste probleme fără a investi în eforturile de conservare, fără a despăgubi proprietarii cărora le sunt impuse restricţii în recoltarea lemnului, fără să susţinem o tranziţie verde şi justă pentru comunităţile locale dependente de lemn. Avem nevoie de sprijin", afirmă Radu Melu, manager naţional Departament Păduri la WWF România.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro