XTB:Indicele german DAX devine mai puternic cu 25% ajungând la o capitalizare de peste 2 trilioane de euro

G.B
Piaţa de Capital / 23 septembrie 2021

 Irina Cristescu, General Manager XTB România

Irina Cristescu, General Manager XTB România

Aflat în topul preferinţelor investitorilor români, indicele DAX cuprinde, din 17 septembrie, 40 de companii germane, în loc de 30. Indicele va acoperi mai bine structura economiei germane, oferind inclusiv nume cu notorietate internaţională precum Airbus, Puma sau Porsche. Prăbuşirea Wirecard a fost principalul factor declanşator pentru modificarea indicelui DAX. Importanţa acestei metamorfozări a indicelui german este cu atât mai mare cu cât DAX a devenit cel mai tranzactionat instrument al anului 2021, pe pieţele internaţionale, precizează casa de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia XTB, conform unui comunicat remis redacţiei.

Metamorfozarea indicelui german DAX

Indicele DAX a început să se tranzacţioneze la 1 iulie 1988 şi, în următorii 30 de ani, indicele a fost compus din 30 de companii germane de tip blue chips. Vineri, 17 septembrie, după sesiunea de tranzacţionare, au intrat în vigoare modificările privind compoziţia indicelui, astfel încât la începutul săptămânii indicele a fost calculat pe baza cotaţiilor a 40 de acţiuni, în loc de 30, mişcare ce are ca scop o reprezentativitate mai bună a economiei germane.

Investitorii speră că modificările vor îmbunătăţi şi performanţa indicelui, care a rămas în urmă prin comparaţie cu indicii de pe Wall Street în ultima prioadă. Extinderea indicelui prin adăugarea celor 10 companii este considerată a fi schimbarea majoră, însă nu este singura.

"Împrospătarea regulilor care guvernează indicele german DAX e un moment binevenit şi îndelung aşteptat. Indicatorul va acoperi mai bine structura economiei germane, oferind inclusiv nume cu notorietate internaţională precum Airbus, Puma sau Porsche, şi va cuprinde o capitalizare totală de peste 2 trilioane de Euro, cu aproape un sfert mai mult decât înainte. Se doreşte, de asemenea, prin includerea unor companii relativ mai tinere, în creştere, a stimula interesul investitorilor, şi posibilitatea de a diminua din diferenţa de ritm de creştere faţă de SUA. O pondere mai mare a tehnologiei ar fi de dorit pentru a susţine performanţa indicelui, dar în Europa sunt mai rare numele unor campioni globali de tipul celor regăsiţi în SUA", explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Criteriile de calificare a companiilor luate în calcul pentru a face parte din componenţa indicelui se vor schimba, de asemenea. Anterior, principalele criterii erau dimensiunea companiei, măsurată ca valoarea acţiunilor în circulaţie şi volumul tranzacţionat. Odată ce modificările vor intra în vigoare, se va pune mai mult accent pe dimensiunea companiei. Datorită acestui fapt, Airbus va obţine un loc în indice. Producătorul de aeronave a fost una dintre cele mai mari companii listate la bursa germană de mult timp, dar nu a ajuns în componenţa indicelui DAX din cauza rulajului mai mic.

O altă modificare importantă va fi introducerea unui nou criteriu. Doar companiile care au înregistrat o valoare EBITDA pozitivă în ultimii doi ani financiari vor fi eligibile pentru aderarea la noul indice DAX. Această modificare nu este cu totul nouă, deoarece a intrat în vigoare în decembrie 2020, însă metamorfoza actuală a indicelui va fi prima situaţie în care va fi aplicată ca şi criteriu pentru admiterea de noi companii (din decembrie 2020 până în septembrie 2021, compoziţia indicelui DAX nu s-a modificat).

În plus, calitatea de membru a indicelui va depinde şi de publicarea periodică şi fără întârziere de către companie a situaţiilor financiare, precum şi de existenţa unei unităţi independente responsabile cu auditul intern. Specificarea necesităţii de a avea organisme de control intern şi respectarea unei bune etici a comunicării cu investitorii poate fi surprinzătoare pentru unii. La urma urmei, vorbim despre indicele ce are în compoziţie cele mai mari companii listate la bursa germană, care nu ar trebui să aibă astfel de probleme. Aceasta a fost viziunea generală până acum, însă prăbuşirea companiei de plăţi Wirecard rezultată dintr-o fraudă contabilă a arătat că este necesară introducerea unor astfel de criterii. De fapt, prăbuşirea Wirecard a fost principalul factor declanşator pentru modificarea indicelui DAX. Modificarea numărului de companii ce alcătuiesc indicele sau a criteriilor de rulaj poate fi văzută ca adăugiri la obiectivul principal, care a fost introducerea criteriilor legate de problemele contabile.

Noi membri

Ca urmare a modificărilor descrise mai sus, în compoziţia indicelui intră 10 noi companii. Printre noii membri se numără companii cunoscute precum Puma, Porsche Automobil Holding sau Airbus. Celelalte companii incluse în indice pot fi mai puţin cunoscute publicului larg, însă, sunt suficient de puternice astfel încât să-şi merite locul în compoziţia celui mai important indice german.

Printre cei 7 membri noi care nu au fost menţionaţi anterior există companii considerate liderii perioadei de pandemie. Acest grup include, printre altele, HelloFresh, o companie din sectorul alimentar, sau magazinul online Zalando. 3 dintre noii membri ai indicelui pot fi clasificaţi ca şi companii de biotehnologie sau companii din sectorul medical - Siemens Healthineers, Sartorius şi Qiagen. Brenntag, un distribuitor de materii prime industriale, şi Symrise, un producător de produse cosmetice şi uleiuri parfumate, completează lista noilor membri.

Indicele va deveni mai puţin ciclic

Modificarea numărului de companii ce alcătuiesc indicele, precum şi modificarea criteriilor de calificare pentru componenţa acestuia pot fi considerate o reformă semnificativă. Cu toate acestea, cea mai mare schimbare şi probabil cea mai semnificativă pentru investitori este reprezentată de tipul de companii care se vor afla în indicele extins. Analizând lista celor 10 companii care au intrat în indice după sesiunea de tranzacţionare din 17 septembrie, putem vedea că acestea sunt în mare parte companii în creştere. În mod tradiţional, DAX a fost văzut ca un indice ciclic datorită ponderii mari a acestui tip de acţiuni, în varianta anterioară a indicelui.

Din acest motiv, DAX a depăşit recent, de exemplu, indicii de pe Wall Street, unde ponderea companiilor de creştere şi a sectorului tehnologic este mult mai mare. Nu este un secret faptul că sectorul tehnologic a condus creşterea indicilor din SUA şi Asia în ultimii ani, iar această tendinţă a fost exacerbată şi mai mult de pandemia de coronavirus. Este demn de remarcat faptul că majoritatea noilor membri DAX s-au descurcat foarte bine pe fondul incertitudinii din jurul pandemiei. Airbus a fost singurul din grup care nu a reuşit să recupereze după vânzarea puternică la începutul anului 2020. Marea majoritate a companiilor rămase se tranzacţionează la peste 100% din nivelurile minime ale pandemiei şi peste nivelurile pre-pandemice.

Perspectiva de piaţă pentru DAX

"În privinţa perspectivei de piaţă, DAX a înregistrat recent corecţii mai adânci (peste 6% din vârf) decât în orice altă perioadă din ultimul an, pe seama temerilor venind din China şi a unor preocupări vis-a-vis de întărirea politicii monetare, peste Ocean. Deşi a revenit miercuri la aproximativ 3% distanţă de recordul istoric, situaţia rămâne încordată, traderii urmărind direcţia pe care o va lua, în toamna aceasta, atât dezvoltatorul imobiliare Evergrande cât şi economia globală şi politica monetară a Fed şi BCE. Trendul ascendent nu pare categoric abandonat, dar teste importante pot apărea. Oscilaţiile ar fi şi mai mari dacă autorităţile din China vor dori să dea un semnal, intervenind doar în manieră limitată pentru rostogolirea datoriilor sau pentru îmblânzirea efectelor restructurării obligaţiunilor Evergrande. Deşi acesta nu este scenariul de bază, este, totuşi în paleta posibilităţilor", explică Claudiu Cazacu.

DAX, în topul preferinţelor românilor

"DAX este în topul preferinţelor românilor, nu numai în ceea ce priveşte indicii, cât şi în ceea ce priveşte întreaga listă de instrumente derivate pe care XTB o pune la dispoziţie, fiind cel mai tranzacţionat instrument al anului 2021", arată Irina Cristescu, General Manager XTB România.

Astfel, numai în anul 2021, 33% din rulajele realizate de către investitorii români la XTB cu instrumente derivate s-au realizat pe instrumente cu activul suport DAX, aceasta însemnând aproape jumătate din totalul rulajelor tranzacţiilor derivate cu indici bursieri ca activ suport. Din totalul rulajelor implicate în tranzacţii cu activul suport DAX, 38% provin din tranzacţii de vânzare (short), în timp ce 62% din tranzacţii de cumpărare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro