XTB POLONIA:Băncile, mineritul şi agricultura, printre beneficiarii unei eventuale încheieri a conflictului din Ucraina

S.B.
Miscellanea / 16 septembrie

Băncile, mineritul şi agricultura, printre beneficiarii unei eventuale încheieri a conflictului din Ucraina

În ultimele săptămâni, am fost martorii unui război prelungit de tranşee între Ucraina şi Rusia.

Niciuna dintre părţile conflictului nu a putut obţine un avantaj semnificativ faţă de adversar, ceea ce a dus, la rândul său, la stagnarea pe principalele burse europene.

Mai mult, încercările ulterioare de şantaj energetic din partea Rusiei au dus la şocuri ale preţurilor materiilor prime energetice, în special gazele, care au intensificat şi mai mult îngrijorările investitorilor cu privire la criza energetică şi recesiunea din Germania, care este motorul economic al Europei.

Nu e de mirare atunci că rapoartele optimiste de pe front au provocat euforia în rândul investitorilor mânaţi de speranţa că acest conflict armat se va putea termina înainte de venirea iernii.

Iarna, adică sezonul de încălzire, care îi permite lui Putin să folosească şantaj energetic şi mai intens împotriva Europei pentru a ridica sancţiunile economice.

Bursa, din păcate, tinde să reacţioneze exagerat, atât euforic, cât şi depresiv.

Cu toate acestea, merită să ne amintim ce anume, din punct de vedere militar, a provocat o asemenea euforie la începutul săptămânii.

Punct de cotitură în acest război?

Weekendul trecut a adus un suflu semnificativ de optimism pe bursele europene şi o oportunitate de a normaliza situaţia energetică din Europa.

Trupele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă cu succes în apropiere de Harkov, străpungând aproximativ 70 de km de linii ruseşti.

Potrivit unei evaluări a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), în ultimele cinci zile, armata ucraineană a eliberat mai mult teritoriu decât a ocupat Rusia din aprilie.

O contraofensivă deosebit de reuşită a avut loc lângă Harkov, unde armata ucraineană a reuşit să recâştige zone semnificative la nord-estul oraşului. Situaţia militară este prezentată pe harta de mai jos.

Sursa: https://www.bbc.com/news/world-europe-60506682

Cine va câştiga şi cine va pierde la sfârşitul războiului?

Războiul din Ucraina a avut ca rezultat un şoc pe partea de ofertă, în special pe piaţa materiilor prime energetice, care s-a tradus într-o creştere drastică a preţurilor la gaze şi la energie în general.

Acest lucru a dus la o oprire a producţiei în unele fabrici de îngrăşăminte cu azot.

În plus, impunerea de sancţiuni economice Rusiei a însemnat că Guvernul de la Kremlin a redus mai întâi semnificativ capacitatea de transfer de gaze, apoi a oprit complet transportul de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1.

Drept urmare, Germania şi alte ţări europene s-au confruntat cu o criză energetică, o posibilă raţionalizare energetică şi o potenţială recesiune.

Ca răspuns, membrii UE, dar şi SUA şi Japonia au început să se concentreze pe diversificarea surselor potenţiale de energie, privind mai favorabil spre energia nucleară, care a rămas oarecum controversată în ochii publicului, mai ales după dezastrul centralei de la Fukushima.

Acest lucru, la rândul său, a dus la creşterea preţurilor uraniului şi a determinat creşterea evaluării companiilor din acest sector.

Şocul ofertei a declanşat şi un boom temporar al acţiunilor companiilor legate de sectorul minier şi de producţia de utilaje miniere.

Se pare că aceste sectoare sunt cele mai expuse marcării de profit, în cazul în care situaţia dintre Ucraina şi Rusia se stabilizează.

Pe de altă parte, cei mai mari beneficiari ai unei posibile păci pot fi, în primul rând sectorul bancar, care este deosebit de sensibil la orice tulburare globală, împreună cu companiile miniere şi agricole care operează în Ucraina.

În plus, normalizarea preţurilor materiilor prime energetice poate reduce presiunea inflaţionistă, ceea ce, la rândul său, poate permite băncilor centrale să înceapă un ciclu de reduceri ale ratelor de dobânzii. Acest fapt poate constitui un impuls semnificativ de creştere pentru indicii bursieri europeni.

O lingură de gudron într-un butoi de miere.

În ciuda numărului tot mai mare de declaraţii din presă care anunţă încheierea iminentă a conflictului armat din Ucraina, se pare că ar trebui menţinută totuşi o doză de scepticism "sănătos" în acest sens.

Progresele semnificative ale contraofensivei ucrainene pot provoca un efect de "urs rănit" în Rusia, care, fiind încolţită, poate fi şi mai imprevizibilă.

Acesta, la rândul său, este un factor de risc serios şi, dacă se concretizează, poate contribui la o corecţie bruscă a acţiunilor europene.

Într-un cuvânt, toţi ne-am dori ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, dar privind obiectiv, sfârşitul acestui conflict armat este încă departe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro