XTB POLONIA: Efectele unei posibile crize economice globale asupra investiţiilor în tehnologie

G.D.
Piaţa de Capital / 27 iulie

Efectele unei posibile crize economice globale asupra investiţiilor în tehnologie

Recesiunea, deşi încă timidă, începe să bată din ce în ce mai tare la porţile Wall Street-ului, conform unui comunicat remis redacţiei.

Mai multe companii de dezvoltare, cu profil înalt, încep să arate rezultate dezamăgitoare.

Potrivit sursei citate, în cazul Netflix, peste 1 milion de persoane din întreaga lume au încetat să-şi plătească abonamentele în perioada aprilie - iunie.

Acţiunile Snap au înregistrat o scădere devastatoare, de aproape 40%, după ce au publicat rezultate care "abia" au fost în conformitate cu aşteptările.

Ne pregătim pentru un "deja vu" în industria BigTech din SUA, aşa cum o ştim din boom-ul "sălbatic" al acţiunilor companiilor de jocuri?

Sau există, totuşi, o şansă ca firmele "blue chip" din BigTech, cu modele de afaceri con-solidate de-a lungul a mai multor recesiuni, să poată rezista - cel puţin deocamdată - im-pactului deteriorării datelor economice?

Vor adăuga combustibil rezultatele financiare ale companiilor emblematice din Silicon Valley, crescând temerile de recesiune, sau vor îmbunătăţi starea de spirit de pe Wall Street, care s-a deteriorat de la începutul anului?

Vom afla săptămâna aceasta, pieţele aşteptând cu nerăbdare rapoartele trimestriale ale giganţilor tehnologici Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft şi Meta Platforms.

Investitorii sunt îngrijoraţi că recesiunea economică va afecta BigTech-ul, care a fost câştigătorul ultimului deceniu.

Meta Platforms (META.US) - rezultate 27.07 după închiderea sesiunii

Acţiunile Meta Platforms au scăzut cu peste 50% în acest an.

Sentimentul investitorilor a avut de suferit în timpul sesiunii de vineri, pe fondul rezultate-lor dezamăgitoare ale Snap Inc., care aruncă o umbră asupra modelului de afaceri "capri-cios" al companiei, bazat pe reclame. Modelul funcţionează bine mai ales în perioadele de creştere economică.

În timpul unei recesiuni, însă, când companiile reduc cheltuielile şi consumul încetineşte, poate deveni o adevărată problemă şi poate reduce veniturile.

Aceasta nu este singura problemă existentă pentru Meta Platforms.

Compania este angajată în dezvoltarea tehnologică costisitoare a lumilor virtuale "Metaverse", despre care CEO-ul Mark Zuckerberg a vorbit în repetate rânduri, sem-nalând transformarea printr-o schimbare de marketing a numelui.

Meta Platforms investeşte miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiilor VR şi AR şi a platformei Oculus, pe care a achiziţionat-o în 2014.

Ambiţiile companiei pot fi privite pozitiv de investitorii, care cred în potenţialul Metaverse, dar costurile uriaşe ale cercetării neprofitabile şi construirea de facilităţi în jurul tehnologiei ştiinţifico-fantastice, într-o perioadă de creştere a costurilor de capital, sunt în mod clar un factor de stres pentru investitori.

La fel este şi dolarul foarte puternic, care probabil va afecta profitabilitatea.

Pe termen scurt, Meta Platforms se confruntă cu provocări sub forma monetizării tendinţei Metaverse pe care o construieşte şi construirea unui model de publicitate care ocoleşte restricţiile de confidenţialitate ale iOS (Apple), care au răcit efectiv apetitul şi previziunile privind veniturile.

Între timp, analiştii au redus aşteptările cu privire la rezultatele Meta Platforms, aproape acceptând dezamăgirea care va urma.

Va repeta Meta scenariul Netflix şi va depăşi previziunile scăzute ale unui Wall Street panicat?

Datorită popularităţii sale şi a bazei mai largi de agenţi de publicitate, compania poate "su-pravieţui" recesiunii mai bine decât Snap.

Analiştii se aşteaptă la 30,7 miliarde de dolari în venituri şi un EPS de 2,61 de dolari, obţinute cu o scădere a costurilor la 87/92 de miliarde de dolari, faţă de previziunile anter-ioare de 90/95 de miliarde de dolari, subliniază sursa citată.

Amazon (AMZN.US) - rezultate 28.07 după închiderea sesiunii

Amazon îşi va raporta joi rezultatele pentru Q2 2022, tot după închiderea sesiunii.

După cum era aşteptat deja pe piaţă, acestea pot fi la niveluri istoric de slabe.

Compania este cunoscută pentru că a raportat o creştere minimă a veniturilor în fiecare trimestru de la intrarea pe bursă, care a avut loc în urmă cu 25 de ani.

Creşterea veniturilor (linia de top) a fost sub 10% în doar trei din cele 101 trimestre până în prezent.

Prima a fost când bula dot-com "s-a spart" în 2001.

Următoarele două au fost Q4'21 şi Q1'22. S-a spus că se poate înregistra "doar de maxim trei ori" un astfel de scenariu, dar există multe indicii că al doilea trimestru al anului ar putea fi cel mai slab de până acum.

Analiştii şi-au redus previziunile privind profitul şi veniturile pentru acest trimestru şi următorul, precum şi pentru întregul an 2023.

Amazon prognozase anterior venituri cuprinse între 116 şi 121 miliarde dolari, ceea ce reprezenta o creştere între 3% şi 7%.

Această prognoză include un impact estimat de 2% al ratelor de schimb nefavoraile, o estimare care este aproape sigur prea scăzută, având în vedere aprecierea continuă a dolarului faţă de monedele europene şi asiatice din ultimele luni.

Consensul actual al pieţei de valori prognozează venituri de 119,1 miliarde de dolari şi EPS de 14 cenţi.

Pentru Q3 2022, consensul analiştilor prognozează venituri de 127 de miliarde de dolari şi EPS de 33 de cenţi.

Apple (AAPL.US) - rezultate 28.07 după închiderea sesiunii

Spectrul unei recesiuni globale a afectat recent starea de spirit a consiliilor de conducere ale companiilor din SUA, fapt ce semnalează din ce în ce mai mult nevoia de schimbări în cadrul afacerii.

Acest lucru nu este diferit pentru Apple (AAPL.US), care săptămâna trecută a anunţat o încetinire a angajărilor şi reduceri de buget în unele dintre diviziile sale.

Acoperirea mass-media a acestor anunţuri a căpătat şi o viaţă proprie, deoarece compania a fost mult timp relativ imună la schimbările factorilor externi.

Conform previziunilor analiştilor, rezultatele trimestriale vor arăta o scădere bruscă a vânzărilor şi, astfel, un decalaj estimat de 8 miliarde de dolari în veniturile companiei.

Factorii care creează o pierdere atât de puternică sunt problemele continue cu lanţurile de aprovizionare şi restricţiile continue de pe piaţa chineză.

Consensul indică venituri de 82 de miliarde de dolari şi EPS de 1,16 dolari.

Apple se aşteaptă la marje brute cuprinse între 41,5% - 42,5%.

Predicţiile băncilor importante variază foarte mult.

Analiştii de la JP Morgan şi UBS sunt relativ pozitivi în ceea ce priveşte rezultatele.

Morgan Stanley, pe de altă parte, subliniază presiunile lanţurilor de aprovizionare, care ar putea avea un impact negativ asupra câştigurilor din acest trimestru, subliniază sursa ci-tată.

Concluzii

Deşi acţiunile giganţilor tehnologici s-au aflat pe un trend descendent în acest an, este dificil să comparăm deprecierea de aproape 60% a Meta Platforms cu corecţia de aproape 15% a Apple.

Prin urmare, trebuie menţionat că rezultatele intermediare, aşa cum a fost cazul în primul trimestru al acestui an, pot avea consecinţe mixte.

Reducerile costurilor şi încetinirea locurilor de muncă au devenit noua normă în rândul companiilor Big Tech, ceea ce poate semnala că sectorul în ansamblu se aşteaptă la o încetinire puternică.

Rapoartele trimestriale vor arăta dacă firmele "blindate" pot încă transfera costurile în creştere către consumatori şi se pot bucura de cererea în creştere pentru servicii.

Totuşi, merită remarcat faptul că Wall Street are aşteptări exorbitante în ceea ce priveşte creşterea veniturilor majorităţii companiilor Big Tech, care s-ar putea dovedi a fi un test real pentru cea mai mare parte a economiei SUA.

Rezultatele viitoare ar putea stabili direcţia următoare a indicilor din SUA şi oferă mai multă claritate cu privire la validitatea temerilor de recesiune.

Cu toate acestea, se poate dovedi că, aşa cum a fost cazul companiilor de jocuri de noroc, rezultatele în conformitate cu aşteptările pieţei sunt catalogate deja ca fiind "dezamăgi-toare" pentru investitori, se menţionează în comunicat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro