Zelenski: "Încă două sisteme de apărare antiaeriană care doboară orice au ajuns în Ucraina"

F.D.
Internaţional / 3 februarie

Zelenski: "Încă două sisteme de apărare antiaeriană care doboară orice au ajuns în Ucraina"

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus vineri seara compatrioţilor că "principala ştire" a zilei este că Ucraina tocmai a primit două sisteme de apărare antiaeriană "care doboară orice" şi care, chiar dacă nu "apără complet" teritoriul ţării, vor apăra anumite regiuni. El a mai spus că a fost, vineri, "foarte concentrat" pe problemele de pe linia frontului, iar printre cei care au raportat despre situaţie s-a numărat şi comandantul armatei, generalul Valeri Zalujni, a cărui demitere ar fi iminentă, relatează News.ro.

"Vom apăra regiunile. Sistemele nu sunt încă suficiente pentru a apăra complet Ucraina, dar lucrăm pentru acest lucru în fiecare zi", a spus Zelenski, exprimându-şi recunoştinţa faţă de cei care ajută şi "întăresc" Ucraina.

Săptămâna aceasta, Politico şi Reuters au relatat că Ucraina urma să primească primul lot mare de rachete cu rază mai lungă de acţiune fabricate în premieră de Boeing, GLSDB, o armă ce promite să extindă raza de acţiune a armatei ucrainene până în adâncimea teritoriului controlat de Rusia. Arma a fost testată cu succes în SUA, dar ea este atât de nouă, încât nu există nici măcar în inventarul Pentagonului.

Vorbind despre ce a făcut în cursul zilei, Zelenski le-a spus compatrioţilor că a ţinut o şedinţă şi că a fost "foarte concentrat pe linia frontului, pe susţinerea liniei frontului, pe fortificaţii şi pe protecţia reţelelor energetice".

El a menţionat că şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni şi comandanţii Moskalev şi Sîrski au raportat de pe linia frontului. Precizarea este importantă, în condiţiile în care s-a tot vorbit în ultimele zile despre o demitere iminentă a comandantului armatei ucrainene, cu care preşedintele ar fi intrat în conflict. Zelenski ar fi avut luni o discuţie cu el şi i-ar fi cerut demisia, însă generalul - foarte popular în rândul ucrainenilor - ar fi refuzat. Unele surse occidentale au spus că în aceste condiţii, generalul Zalujni ar urma să fie demis la sfârşitul acestei săptămâni.

La rândul său, generalul Zalujni a scris un articol de opinie pentru CNN în care a prezentat viziunea sa despre război şi despre cum ar trebui să fie înzestrată armata ucraineană, punând accent pe tehnologie, în special pe producţia internă de drone. Generalul a criticat, pe de altă parte, "monopolizarea" parţială a industriei de apărare, despre care a spus că a dus la blocaje de producţie în domenii precum muniţia.

Poate nu întâmplător, preşedintele Zelenski a vorbit vineri seara exact despre acest lucru. "Există rezultate bune. În special, producţia ucraineană de drone este în continuă creştere. Avem un plan clar pentru anul 2024 pentru drone. Adăugăm contracte şi finanţare. Sunt recunoscător absolut tuturor celor din forţele noastre de apărare care dezvoltă acest domeniu şi implementează schimbările necesare. Le mulţumesc tuturor celor care măresc producţia de drone. Este vorba cu adevărat de salvarea vieţilor soldaţilor noştri", a spus Zelenski.

El a precizat că premierul Denîs Şmîhal şi ministrul apărării, Rustem Umerov, au prezentat un raport despre stadiul fortificaţiilor de pe linia frontului. "Prim-ministrul Şmîhal şi ministrul apărării Umerov au raportat cu privire la viteza de construcţie şi finanţare. Sarcinile sunt îndeplinite", a punctat Zelenski.

El a mai spus că s-a discutat şi despre problema obuzelor, dând asigurări că se accelerează producţia internă în paralel cu noi achiziţii. "Priorităţile sunt foarte clare", a afirmat Zelenski, în condiţiile în care articolul de opinie a lui Zalujni de la CNN se axa pe priorităţile frontului, în viziunea comandantului armatei.

În ceea priveşte situaţia din zonele cheie de pe linia frontului, Zelenski a spus că se acordă o atenţie deosebită direcţiei Avdiivka, unde situaţia în continuare este "extrem de dificilă".

"Separat, am discutat despre protecţia fizică, recuperarea după bombardamente şi despre sezonul de încălzire. Sunt recunoscător tuturor celor care asigură stabilitatea sectorului nostru energetic şi contribuie la rezistenţa energetică a ţării noastre", a menţionat Zelenski.

În privinţa "activităţii internaţionale", el a menţionat că a discutat cu preşedintele Kazahstanului despre cooperarea bilaterală şi despre pregătirea Summitului global pentru pace. "Este important să menţinem o viziune comună asupra principiilor. Iar cel principal este pacea", a declarat Zelenski.

El a mai spus că s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe al Canadei şi i-a mulţumit pentru sprijinul continuu pentru Ucraina. "Am discutat, de asemenea, despre activitatea coaliţiei create pentru returnarea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia. Astăzi, în cadrul unei reuniuni la Kiev, această coaliţie şi-a început activitatea şi a fost prezentat un document-cadru privind activităţile sale. Canada este unul dintre co-liderii coaliţiei şi le sunt recunoscător pentru activitatea lor", a anunţat liderul de la Kiev.

"M-am întâlnit, de asemenea, cu ministrul afacerilor externe din Malta, preşedintele în exerciţiu al OSCE. Este important pentru toţi cei care preţuiesc dreptul internaţional să pună în aplicare toate punctele din Formula de pace. Acest lucru include activitatea privind întoarcerea ucrainenilor care au fost deportaţi în Rusia", a punctat preşedintele ucrainean.

"Pregătim treptat activitatea internaţională pentru următoarele săptămâni. Avem nevoie de şi mai multă activitate în numele forţei noastre comune. Nu doar pentru Ucraina şi ucraineni, nu doar pentru Europa, ci pentru toţi cei din lume care caută stabilitate şi preţuiesc viaţa umană. Vor exista formate adecvate de lucru, noi pachete de sprijin pentru Ucraina - pregătim detaliile", a promis Zelenski.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Sistemele germane doboara si musca in zbor .

  Zelenski a doborât deja toată agricultura în UE, așteptăm să facă praf și celelalte sectoare din economie în Europa în folosul unora politic corecti

  1. de aia avem noi magazinele pline si alti goale .

   Rusul needucat doar cu bota poate fi convins.

   Nu i-a placut ca ia crescut nivelul de trai pe spatele Europei.... 

   Și buzunarele romanilor cu venituri mici și medii GOALE, in gloria războiului rusnac

   Corect

   Dacă nu era Ukraina erai și cu,, mădularu,, gol și în tranșee.

   De munca se găsește și pe,, salar,, bun dar lasă vrăjeala că rusi sunt vai de mama or 

  Fortificatii ?? La ce trebuie daca inainteaza continuu spre disperarea dusmanului...

  De vândut în Africa

  S-a ajuns la ce ziceam acum 2 ani. Zelensku va fi judecat de popor și istorie.

  Nu bătaia e calea. 40 milioane oameni în tara lacstart, 22 acum 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb