Abonament gratuit

ZI IMPORTANTĂ PENTRU LIVIU DRAGNEACCR decide soarta completurilor de fond de la Înalta Curte

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

CCR decide soarta completurilor de fond de la Înalta Curte

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, pentru astăzi, deliberările pe sesizarea lui Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, privind completurile de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Mai precis, sesizarea lui Iordache se referă la faptul că judecătorii de la fondul ÎCCJ care judecă infracţiuni de corupţie trebuie să facă parte, conform legislaţiei în vigoare, din completuri specializate pe judecarea acestui gen de infracţiuni.

Decizia CCR în această speţă este foarte importantă deoarece, dacă magistraţii constituţionali vor da dreptate Parlamentului, atunci completul - care a judecat la fond la ÎCCJ dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman - va fi considerat ilegal alcătuit şi sentinţa pronunţată va fi anulată, Prin sentinţa acelui complet, preşedintele PSD. Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu.

Dezbaterile cu privire la această speţă au avut loc, ieri, în faţa plenului CCR, iar fiecare dintre părţile în dis-pută şi-au susţinut argumentele.

Preşedintele ÎCCJ, judecător Cristina Tarcea consideră că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei CCR, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

Cristina Tarcea susţine că prin aceas-tă sesizare a CCR, factorii de decizie politică urmăresc renunţarea la repartizarea aleatorie a dosarelor de corupţie. Ea a precizat: "Repartizarea aleatorie a dosarelor înseamnă o paletă cât mai extinsă a completurilor deschise în sistem informatic, pentru a prelua un anumit dosar. Ce ni se cere acum? Ni se cere să ignorăm principiul repartizării aleatorii (...) şi ni se mai cere să punem «cu mâna» judecătorii care vor alcătui completurile specializate, două sau trei, în materie de corupţie".

Şefa ÎCCJ a respins acuzaţiile cu privire la încălcarea legii în cazul repartizării dosarelor de corupţie şi a arătat: "Înalta Curte nu a încălcat dispoziţiile legale, Înalta Curte s-a conformat întru totul dispoziţiilor legale care excludeau Curtea Supremă de la constituirea unor completuri specializate în materie de corupţie, toa-te completurile au fost specializate în materie de corupţie".

Cristina Tarcea a mai spus că, în ultimii 15 ani, au fost soluţionate de ÎCCJ 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Reprezentantul Parlamentului, Florin Iordache a afirmat că ÎCCJ a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000. În opinia vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, sunt îndeplinite "condiţiile de formă şi de fond" privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională în acest caz.

Iordache a spus: "Există o situaţie conflictuală între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlament, generată de (...) către cea dintâi. (...) Conflictul este evident. Prin refuzul de a constitui completurile specializate ÎCCJ se situează în afara legii".

Iordache a făcut apel la deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi la echitatea şi legalitatea procesului penal pentru toate părţile implicate şi a criticat atitudinea conducerii Înaltei Curţi. El a arătat: "A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav. De-a lungul timpului Înalta Curte trebuia măcar o dată, într-un an, să stabilească un număr de completuri specializate. (...) Trebuia să existe o astfel de decizie, fie a preşedintelui, fie a colegiului. Nu există o astfel de decizie. Încălcarea legii, din punctul nostru de vedere, este foarte gravă".

Raportul cu privire la această cauză a fost întocmit de judecătorul Petre Lăzăroiu şi, conform unor surse, ar fi orientat spre admiterea cererii formulată de Parlament.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

În calitatea sa, Florin Iordache a depus la CCR o sesizare în care susţine că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece cei de la ICCJ nu au constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Energia în priză
DTLAWYERS
Nuclearelectrica
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

30 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8698
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3406
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.1123

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
CONPET
AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie