ZIARUL BURSA

05 decembrie
Modelul tradiţional s-a impus în moda mondială

ZIUA UNIVERSALĂ A IEIModelul tradiţional s-a impus în moda mondială

Dan NicolaieCultură / 22 iunie 2018

Dan Nicolaie

Ia autohtonă este sărbătorită în lumea întreagă, 24 iunie fiind aleasă ca Zi Universală a acestei bluze tradiţionale româneşti. Dacă primii paşi au fost timizi, acum sunt siguri şi apăsaţi. Cea mai frumoasă creaţie vestimentară populară autohtonă se bucură de un succes greu de anticipat în urmă cu un deceniu. Marile case de modă "fură" modelele, femeile din diferite ţări poartă cu mândrie acest obiect vestimentar. Ia s-a impus în moda mondială şi este de câţiva ani foarte la...modă.

"Nicio rochie din lume nu mă înfrumuseţează atât de mult precum cămeşa populară"

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI / CORNELIA REDNIC:"Nicio rochie din lume nu mă înfrumuseţează atât de mult precum cămeşa populară"

A consemnat Emilia OlescuCultură / 22 iunie 2018

Reporter: Cum vă alegeţi straiele populare pe care le purtaţi în timpul spectacolelor?

Cornelia Rednic:În primul rând, pentru un interpret care cântă folclor autentic, costumul trebuie să fie autentic. Acest artist nu trebuie să se abată de la ce este autentic şi curat. Există o mare căutare a kitsch-ului, însă noi, interpreţii care cântăm muzică populară autentică, trebuie să fim foarte atenţi. Zadiile - părţile din faţă şi din spate ale costumului popular - trebuie să fie, în principiu, din lână, ca acum 100 de ani. Cămeşile sunt, în general, cam cele mai valoroase din costumul popular, pentru că ele sunt cusute de mână. Eu am mai găsit femei dispuse să coase de mână, iar cusutul unei cămeşi durează poate şi mai mult de jumătate de an. De asemenea, am mai găsit femei care încă ţes pânza în casă. Eu mi-am făcut nişte provizii, pentru că meşterii populari au o anumită vârstă, iar tinerii nu prea îmbrăţişează aceste meserii.

"Ia este primită peste tot cu inima deschisă, cu uimire şi cu emoţie"

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI / CRISTINA CHIRIAC, FLORI DE IE:"Ia este primită peste tot cu inima deschisă, cu uimire şi cu emoţie"

Emilia OlescuCultură / 22 iunie 2018

Reporter: Prin ce ţări a umblat, în ultima vreme, Flori de ie?

Cristina Chiriac: Florile de ie sunt nişte mlădiţe foarte adaptabile, le prieşte oriunde este căldură sufleteas­că şi deschidere către frumos, aşa încât călătoresc destul de mult încă de când am demarat proiectul. Am început anul la temperaturi ridicate, la propriu, dar şi la figurat, la Bridal Show, în Dubai, apoi la Barcelona, la Barcelona Bridal Fashion week, un eveniment de anvergură dedicat ultimelor tendinţe în materie de rochii de mireasă.

Maria Grapini: "Am pledat în Parlamentul European pentru ca lucrurile tradiţionale, artizanale, să fie protejate"

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI"Oriunde merg în ţară, primul lucru pe care îl întreb este dacă pot să achiziţionez o ie"

Alina VasiescuCultură / 22 iunie 2018

(Interviu cu doamna Maria Grapini, europarlamentar) 

Reporter: Ce înseamnă ia românească pentru dumneavoastră?

Maria Grapini: Simbolul principal, întrucât eu cred că toţi - de la copiii mici până la noi, generaţia mai de demult - ştim că ia simbolizează tradiţie, simbolizează, până la urmă, cultura regională, pentru că avem ii din toate zonele, cusute cu modele tradiţionale specifice. Eu, când îmbrac ia, simt că am energie, simt că am putere, parcă îmi dă o stare de bine ca atunci când e sărbătoare. Asta, poate pentru faptul că am crescut la ţară, iar când eram copil, la noi acasă încă se păstrau tradiţiile. Acum asistăm la o revenire a acestora, după ce o perioadă au fost şterse, şi e bine că se întâmplă aşa. Sincer, oridunde mă duc, în orice zonă, primul lucru pe care îl întreb este dacă pot să achiziţionez o ie sau un costum.

Ionela Bran

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI / Ionela Bran:"Ia românească este un întreg talisman"

EMILIA OLESCUCultură / 22 iunie 2018

Reporter: Care sunt noutăţile Ionelei Bran, din ultima perioadă?

Ionela Bran: Sunt o persoană foarte activă, aşa încât mereu fac ceva nou. Cea mai mare bucurie, în ultima perioadă, mi-a adus-o introducerea serviciului de recondiţionare a costumelor populare, în atelierul nostru. Este cea mai frumoasă provocare - să dai viaţă unui obiect vestimentar, cu o încărcătură simbolistică aparte, purtat cândva şi abandonat din cauza deteriorării.

"O fi istorică deprecierea leului, însă depinde şi de unde începe istoria"

ADRIAN VASILESCU, BNR: "O fi istorică deprecierea leului, însă depinde şi de unde începe istoria"

Ramona Radu Bănci-Asigurări / 22 iunie 2018

Leul, la minim istoric în raport cu euro  

Ionescu, ANEIR: "Devalorizarea leului nu mi se pare catastrofală"

Dochia: "Presiunea pe ţările emergente poate fi o cauză pentru căderea leului, mai ales de când FED a început să majoreze dobânda de politică monetară"

Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro, înregistrată ieri, nu este una de anvergură, dar este, incontestabil, semnificativă, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

Asociaţiile militante pentru construcţia A8 trag un semnal de alarmă la Bruxelles

RECLAMĂ LIPSA DE INTERES A GUVERNULUI PENTRU AUTOSTRADA IAŞI-TG. MUREŞAsociaţiile militante pentru construcţia A8 trag un semnal de alarmă la Bruxelles

ALINA VASIESCUPolitică / 22 iunie 2018

Reprezentanţii asociaţiilor "Împreună pentru A8" şi "Moldova vrea autostrăzi" s-au deplasat, zilele trecute, la Bruxelles, să ceară sprijin la Comisia Europeană şi la Parlamentul European pentru demersul lor legat de dezvoltarea Moldovei, respectiv de construcţia autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş (A8), în condiţiile în care bani europeni există, dar nu îi putem accesa pentru că Guvernul nu a depus la Executivul comunitar proiectul în cauză.

CLAUDIU CREŢU, ELCEN: "Este necesară reabilitarea şi redimensionarea reţelei termice din Bucureşti"

Ramona RaduCompanii / 22 iunie 2018

Creţu: "Sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti trebuie modernizat, înlocuit, eficientizat"  

Creţu: "Sistemul centralizat are peste 60 de ani, astfel că a devenit un consumator de energie, instalaţiile fiind energofage şi are pierderi tehnologice"

Sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti este foarte vechi, are mai bine de 60 de ani, astfel că a devenit un consumator de energie, instalaţiile fiind energofage, având şi pierderi tehnologice, a subliniat, ieri, în timpul unei conferinţe de specialitate organizate de Energynomics.ro, Claudiu Creţu, administratorul special al companiei producătoare de energie termică Elcen.

Duplex de 900 de mii de euro

Duplex de 900 de mii de euro

MARIUS TIŢAInvestiţii Personale / 22 iunie 2018

Se pare că a venit vara. Şi pentru Artmark, care a organizat licitaţia dedicată aces­tui anotimp. A fost un frumos duplex care aduce, sau readuce, Iaşiul în atenţia cumpărătorilor de artă. Era să scriu colecţionarilor de artă, dar aceasta devine o noţiune cam vetustă şi golită de sens.

Cu sau fără Dragnea... aceasta-i întrebarea?

Cornel CodiţăEditorial / 22 iunie 2018

Cornel Codiţă

Aştept să se precipite evenimentul zilei, să-mi pot scrie editorialul. În cele din urmă, supărat pe lunga uitare-n gol, fără niciun orizont, îmi zic, vorba lui Conu Leonida: "D-apoi bine, frate, pînă cînd tot rabdă azi, rabdă mîine? Că nu mai merge, domnule, s-a săturat poporul de tiranie, trebuie republică!"

Exces de tomate autohtone pe piaţă

Exces de tomate autohtone pe piaţă

O.D.Companii / 22 iunie 2018

Programul de sprijin pentru fermierii care cultivă tomate a avut succes. Pieţele sunt pline de roşii autohtone, ba chiar au apărut informaţii că în unele zone agricultorii au ajuns să îşi arunce o parte din producţie.

Bonusuri pentru şoferii care folosesc maşini electrice

Bonusuri pentru şoferii care folosesc maşini electrice

O.D.Companii / 22 iunie 2018

Concurenţa aduce după sine progresul. Şoferii Uber care utilizează vehicule electrice ar putea primi o mărire de salariu în cadrul unui proiect pilot lansat de companie în această săptămână, pentru a-i convinge să renunţe la vehiculele cu carburanţi fosili în favoarea unor modele nepoluante.

Ediţia din 05.12.2022
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
Circa 40% din rulaj, realizat cu titlurile BRD

BVBCirca 40% din rulaj, realizat cu titlurile BRD

V.D.Piaţa de Capital / 22 iunie 2018

BET-FI, singurul indice în creştere 

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut o evoluţie preponderent negativă din punctul de vedere al cotaţiilor, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, majoritatea titlurilor încheind ziua...

MACRO NEWSLETTER 22 Iunie 2018

MACRO NEWSLETTER 22 Iunie 2018

Macroeconomie / 22 iunie 2018

Preţurile producătorilor industriali din Germania şi-au accelerat creşterea anuală în luna mai 2018, până la 2,7%, de la 2% în luna precedentă, pe fondul unei noi creşteri lunare de 0,5%. Preţurile bunurilor de capital şi-au menţinut creşterea...

CCR A DECIS:Legea finanţării partidelor, neconstituţională

G.M.Politică / 22 iunie 2018

Magistraţii Curţii Constituţionale a României s-au pronunţat, ieri, pe obiecţiile ridicate de reprezentanţii PNL şi USR cu privire la modificările adoptate de Parlament la legea finanţării partidelor politice. Judecătorii consideră că obiecţiile...

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo