ZIARUL BURSA

28 aprilie 2022
Ediţia din 01.03.2024
Grafică de MAKE

PENTRU CĂ NU AU PLĂTIT ÎN RUBLEGazprom a tăiat livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria

Alina VasiescuInternaţional / 28 aprilie 2022

Viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz: "Ne vom descurca; Moscova nu este un partener de încredere" Premierul bulgar acuză Rusia de şantaj Ursula von der Leyen, CE: "O încercare a Rusiei de a şantaja Europa, o decizie nejustificată şi inacceptabilă" Preţul gazului, în creştere 

Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria, în condiţiile în care cele două ţări europene nu au plătit în ruble pentru livrarea acestui combustibil, anunţă Reuters. Polonia şi Bulgaria sunt primele ţări care nu au mai primit gaz de la principalul furnizor al Europei, după invazia rusă în Ucraina, lansată în 24 februarie.

CRONICI ALTERNATIVEUitaţi dolarul (şi euro). Atenţie mărită la aur!

Petru RomoşanEditorial / 28 aprilie 2022

Petru Romoşan

Cum aurul a irumpt brutal pe prima scenă a actualităţii economice după crizele Covidului şi ale vaccinurilor, după invazia rusă din Ucraina declanşată la 24 februarie 2022 şi, mai ales, după cererea lui Vladimir Putin de a i se plăti Rusiei gazul în ruble (rubla sprijinită pe aur), merită să ne informăm îndeaproape şi la zi despre "banii poporului de milenii, aurul" (dixit Alasdair Macleod, site-ul Goldmoney).

"Faptul că nu avem contract direct cu ruşii nu înseamnă că nu ni s-ar putea impune plata gazului în ruble"

DUMITRU CHISĂLIŢĂ, ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ:"Faptul că nu avem contract direct cu ruşii nu înseamnă că nu ni s-ar putea impune plata gazului în ruble"

Emilia OlescuMacroeconomie / 28 aprilie 2022

Premierul Nicolae Ciucă: "Ţara noastră nu este afectată, în acest moment, de decizia ruşilor" Ion Sterian, Transgaz: "România îşi poate asigura, acum, necesarul de consum din producţia internă, dar trebuie să importăm gaze ca să umplem depozitele" Dumitru Chisăliţă: "Din noiembrie, este posibil să nu mai existe deloc importuri şi unii consumatori să trebuiască să-şi diminueze consumul"  

România nu este afectată, în acest moment, de decizia ruşilor de a întrerupe furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia, a afirmat, ieri, premierul Nicolae Ciucă, precizând: "Am avut o discuţie, după ce am revenit în ţară în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă), cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem".

"Economia Statelor Unite se apropie de o recesiune majoră"

DEUTSCHE BANK:"Economia Statelor Unite se apropie de o recesiune majoră"

ANDREI IACOMIMacroeconomie / 28 aprilie 2022

"Flagelul inflaţiei a revenit şi este aici pentru a rămâne", spune banca germană într-un raport Goldman Sachs: "Recesiunea nu este inevitabilă" Mark Haefele, UBS: "Inflaţia ar trebui să scadă de la nivelurile actuale şi nu ne aşteptăm la o recesiune cauzată de creşterea ratelor dobânzilor" 

După ce, la începutul acestei luni, Deutsche Bank fost prima bancă mare de pe Wall Street care a prognozat o recesiune "uşoară" în Statele Unite, acum instituţia vede o recesiune mai profundă, cauzată de măsurile pe Rezerva Federală le va lua în lupta cu inflaţia ajusă la maximele ultimelor patru decenii, scriu CNN şi Zerohedge.

Între dezastru şi sfârşitul iluziilor economice

Călin RecheaMacroeconomie / 28 aprilie 2022

Călin Rechea

Cea mai recentă analiză trimestrială a companiei de investiţii Hoisington Investment Management susţine că "dezastru este un cuvânt tare, dar adecvat, pentru a descrie situaţia politicii monetare din SUA", în timp ce ultimul număr al revistei The Economist scrie despre "Fed-ul care a eşuat", în condiţiile în care "inflaţia a umilit banca centrală a Americii".

Temă pentru profesori: adaptarea la crizele ultimilor ani

EDUCAŢIETemă pentru profesori: adaptarea la crizele ultimilor ani

O.D.Miscellanea / 28 aprilie 2022

Suceava găzduieşte, începând de astăzi, peste 200 de profesori şi cercetători din România, Republica Moldova şi Ucraina, care vor participa la cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Comunităţii "'Educaţie pentru Ştiinţă'', ce se va desfăşura în perioada 28 - 30 aprilie, la Universitatea "Ştefan cel Mare" (USV).

Audierea viitorilor judecători CCR încinge disputa parlamentară

ŞASE CANDIDAŢI PENTRU DOUĂ LOCURIAudierea viitorilor judecători CCR încinge disputa parlamentară

GEORGE MARINESCUPolitică / 28 aprilie 2022

Revizuirea şi actualizarea Constituţiei şi primarea normelor europene asupra normelor interne, inclusiv asupra deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR) au constituit principalele teme de dezbatere în comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care au audiat, ieri, candidaţii pentru cele două funcţii de judecător constituţional care vor rămâne vacante începând cu 10 iunie, după expirarea mandatelor Monei Pivniceru şi lui Valer Dorneanu.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 28 aprilie 2022

MACRO NEWSLETTER 28 aprilie 2022

Macroeconomie / 28 aprilie 2022

Preţurile locuinţelor din Suedia şi-au temperat creşterea anuală şi în martie 2022, până la 7,5%, de la 9,7% în luna precedentă, pe fondul unei stagnări lunare, după un avans de 1,6% în luna anterioară.

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9690
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2072
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8022
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.2209

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo