ZIARUL BURSA

10 ianuarie
Ediţia din 28.03.2023
Monumentul lui Ştefan cel Mare (n.n. - simbol al Marii Uniri de la 1918) este situat în Chişinău, la intrarea în parc (n.n. - Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt"), lângă Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe strada numită în cinstea însuşi a domnitorului, bulevardul Ştefan cel Mare. Marele domnitor a condus în mod cinstit Moldova timp de 47 de ani, şi anume de la 12 aprilie 1457 până la 2 iulie 1504, şi de aceea, pe monument, el este înfăţişat în coroană şi o îmbrăcăminte bogată de stăpân.Marele sculptor Alexandru Plămădeală a elaborat proiectul monumentului în 1923, folosind piatră găsită în raionul Soroca, în satul Cosăuţi.Statuia de 5,2 m a fost turnată în bronz la Bucureşti, în atelierul V. Râşcanu. Bronzul, prin intermedierea generalului Rudeanu, a fost oferit de către Ministerul de Război şi provine din topirea a şase tunuri obţinute drept trofee în Războiul pentru Independenţa României 1877 - 1878.

Poate adera Republica Moldova la Uniunea Europeană până la finele acestui deceniu?

Theodor StolojanInternaţional / 10 ianuarie

Theodor Stolojan

La sfârşitul anului 2022, Preşedinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a exprimat dorinţa ca ţara sa să fie primită în Uniunea Europeană (UE) până la începutul anului 2030. Este posibil ca în şapte ani (2023-2029 Republica Moldova (RM) să parcurgă etapele necesare admiterii în UE? Răspunsul meu este afirmativ, dacă sunt întrunite anumite condiţii.

Banca Elveţiei anunţă cele mai mari pierderi din istoria sa de 116 ani

Banca Elveţiei anunţă cele mai mari pierderi din istoria sa de 116 ani

ALINA VASIESCUInternaţional / 10 ianuarie

SNB a înregistrat, anul trecut, un rezultat negativ de 132 de miliarde de franci, faţă de un profit de 26 de miliarde de franci în 2021 

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a consemnat o pierdere anuală de 132 de miliarde de franci (143 de miliarde de dolari) în 2022, respectiv cea mai mare din istoria sa de 116 ani, anunţă instituţia financiară, precizând că rezultatul negativ a venit în condiţiile în care portofoliul său de acţiuni şi obligaţiuni a fost lovit de scăderea pieţelor de profil.

TradeVille: "Listarea Hidroelectrica va fi evenimentul anului la BVB"

TradeVille: "Listarea Hidroelectrica va fi evenimentul anului la BVB"

Andrei Păun - Analist de Investiţii, Tradeville Vlad Gheţoi - Cercetător Economist, TradevillePiaţa de Capital / 10 ianuarie

Anul 2023 vine cu noi oportunităţi interesante pentru BVB. Cel mai aşteptat eveniment al anului este listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi una dintre cele mai profitabile companii din ţară.

Cum Nicola a furat Crăciunul

Cătălin AvramescuEditorial / 10 ianuarie

Cătălin Avramescu

Nu mă număr printre aceia care cred că pe faţa omului îi poţi citi caracterul. Dar trebuie să mărturisesc că ştiu un caz care îmi şubrezeşte această convingere. Este vorba despre Nicola Sturgeon, "Prim-ministru" (First Minister) al Scoţiei. Este vorba - fără să exagerez - despre unul dintre cei mai periculoşi oameni din Europa.

Inflaţie ridicată, scăderea profiturilor companiilor, randamente bune ale obligaţiunilor

PREVIZIUNI PENTRU PIAŢA AMERICANĂ ÎN ACEST ANInflaţie ridicată, scăderea profiturilor companiilor, randamente bune ale obligaţiunilor

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 10 ianuarie

Andre Cappon, CBM Group: "În opinia mea, cel mai probabil scenariu pentru acţiuni este de stagnare" Adrian Mitroi, CFA: "Obligaţiunile pe termen scurt reprezintă cea mai interesantă achiziţie pentru investitori în 2023" "Cred că o să revenim cu picioarele pe pământ şi o să înţelegem că fundamentalele unei companii reprezintă argumentul cel mai solid pentru investiţie", spune analistul financiar  

Anul 2022 a fost unul dintre cei mai dificili pentru investitori din ultimul secol. Tensiunile geopolitice, inflaţia - care în Statele Unite a urcat la niveluri nemaiîntâlnite de patru decenii şi creşterea rapidă a ratelor dobânzilor, au afectat sever randamentele portofoliilor. Acţiunile şi obligaţiunile au suferit scăderi de două cifre, situaţie rar întâlnită în istorie deoarece, în mod normal, aceste clase de active se mişcă în direcţii diferite, oferind diversificare.

"Inamicul" din casă: aragazul cu gaz metan

"Inamicul" din casă: aragazul cu gaz metan

O.D.Miscellanea / 10 ianuarie

Constant suntem informaţi că, ani de zile, generaţii la rând, greşim folosind lucruri, medicamente, ingrediente. Ultimul pe această listă a pericolelor de la domiciliu este clasicul aragaz din bucătărie.

Companiile europene mizează în continuare pe digitalizare

Companiile europene mizează în continuare pe digitalizare

O.D.Companii / 10 ianuarie

Digitalizarea rămâne o miză majoră pentru companiile europene. Investiţiile în această zonă sunt în continuare consistente. Nevoia de digitalizare este în continuare mare în Europa, iar aproximativ o treime dintre investitorii în ecosistemul tech caută să îşi lărgească portofoliul, în 2023, restul manifestând un nivel crescut de prudenţă, arată o analiză publicată de grupul de investitori TechAngels.

Sursă foto: Facebook / Filarmonica "George Enescu"

Concerte eveniment la Ateneul Român

O.D.Cultură / 10 ianuarie

Ateneul Român găzduieşte în această săptămână două concerte despre care iubitorii muzicii clasice vorbesc deja. Două concerte-eveniment, care îl vor avea în dubla ipostază de dirijor şi de solist pe Christian Zacharias, directorul de onoare al Filarmonicii "George Enescu", vor fi prezentate pe 12 şi 13 ianuarie, la Ateneul Român.

Constantin Mituleţu Buică, acuzat de conflict de interese

UN NOU SCANDAL LA VÂRFUL AEPConstantin Mituleţu Buică, acuzat de conflict de interese

GEORGE MARINESCUPolitică / 10 ianuarie

Constantin Florin Mituleţu Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), se află în centrul unui nou scandal după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat, ieri, Parchetului să îl cerceteze pe acesta pentru folosirea funcţiei deţinute pentru favorizarea unor persoane, infracţiune prevăzută şi pedepsită de articolul 301 (conflictul de interese) din Codul Penal. În speţă este vorba despre faptul că Mituleţu Buică "a emis, aprobat şi semnat nouă acte materiale" pentru numirea cumnatei sale în funcţia de consilier al vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.

Sute de voturi suspecte în rezoluţiile privind relaţiile UE cu Qatar, Maroc şi Azerbaidjan

QATARGATE ZGUDUIE PARLAMENTUL EUROPEANSute de voturi suspecte în rezoluţiile privind relaţiile UE cu Qatar, Maroc şi Azerbaidjan

G.M.Internaţional / 10 ianuarie

Scandalul Qatargate zguduie Parlamentul European, instituţie care, potrivit informaţiilor scurse în mass-media din dosarul de cercetare penală, ar fi dat cel puţin 247 de voturi suspecte în rezoluţiile privind relaţiile Uniunii Europene cu Qatar, Maroc şi Azerbaidjan, afirmă Niccolo Magnani în cadrul unui articol publicat, ieri, pe site-ul de ştiri www.ilsussidiario.net.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 10 ianuarie 2023

MACRO NEWSLETTER 10 ianuarie 2023

Miscellanea / 10 ianuarie

Comenzile industriale noi din Germania şi-au accelerat puternic scăderea anuală în noiembrie 2022, până la 11%, de la 3,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare cu mult peste aşteptări, de 5,3%, după o creştere de 0,6% în luna...

Indicii fac un pas în faţă

BVBIndicii fac un pas în faţă

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 10 ianuarie

Tranzacţii de 59 milioane lei, sub media zilnică a anului trecut  

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în debutul săptămânii de tranzacţionare, în ton cu evoluţia pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide...

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5740
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6203
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.1510

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

PE SCURT

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo