ZIARUL BURSA

02 martie
Ediţia din 01.06.2023
Prejudicii de peste 500 milioane euro, în dosarele deschise anul trecut pentru ţara noastră

RAPORT PARCHETUL EUROPEANPrejudicii de peste 500 milioane euro, în dosarele deschise anul trecut pentru ţara noastră

George MarinescuAnticorupţie / 2 martie

Finanţările cu apetit ridicat de fraudare privesc dezvoltarea regională, agricultura şi dezvoltarea rurală şi coeziunea şi incluziunea socială  

Doar trei fraude constatate pe PNRR

Peste 500 milioane euro reprezintă prejudiciul total estimat în cele 121 de investigaţii deschise de Parchetul European (EPPO) anul trecut în ţara noastră, potrivit raportului publicat ieri de instituţia condusă, în calitate de procuror-şef, de Laura Codruţa Kovesi.

Euronext: Multe IPO-uri în aşteptare, dar condiţiile de piaţă sunt nefavorabile

Euronext: Multe IPO-uri în aşteptare, dar condiţiile de piaţă sunt nefavorabile

Alina VasiescuInternaţional / 2 martie

Bloomberg: Veniturile din IPO-uri şi vânzările de acţiuni ale companiilor deja listate pe pieţele europene au scăzut cu 78% în ianuarie, în ritm anual, la 1,49 miliarde de dolari 

Euronext NV, cel mai mare grup bursier din Europa, aduce în atenţie faptul că pipeline-ul de ofertele publice iniţiale (n.r. ofertele în aşteptare) se menţine solid chiar şi pe fondul "secetei" actuale de listări, dar companiile întâmpină dificultăţi în alegerea momentului potrivit pentru debutul pe piaţă din cauza volatilităţii acesteia.

Costul importurilor de gaze naturale ale Germaniei s-a dublat în 2022

OFICIUL FEDERAL PENTRU ECONOMIE:Costul importurilor de gaze naturale ale Germaniei s-a dublat în 2022

V.R.Internaţional / 2 martie

Preţul mediu plătit la graniţă a urcat cu 197,3%, la 21.007,58 euro pentru un terajoule 

Importurile de gaze naturale ale Germaniei au costat dublu în 2022, comparativ cu 2021, chiar dacă volumele achiziţionate din exterior s-au redus cu 30%, arată datele oficiale publicate ieri de Oficiul Federal pentru Economie şi Controlul Exporturilor (BAFA), transmite Reuters.

Elevii se tem că va fi reintrodus examenul de admitere la liceu

Elevii se tem că va fi reintrodus examenul de admitere la liceu

O.D.Miscellanea / 2 martie

Semnele de întrebare legate de proiectul legilor Educaţiei se înmulţesc de la o zi la alta. Părinţii au reacţionat primii, au urmat elevii. Consiliul Naţional al Elevilor susţine că examenul de admitere la liceu riscă să devină realitate şi va aduce cu sine o mulţime de probleme, printre care încurajarea meditaţiilor private, inechitate, limitarea accesului în învăţământul liceal şi nivel de stres ridicat pentru elevi de doar 13-14 ani.

Sursa foto: https://admitere.snspa.ro/

SNSPA, admitere exclusiv online

O.D.Miscellanea / 2 martie

Admiterea online la facultate nu mai reprezintă o procedură excepţională, ci devine o normalitate. Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) organizează admiterea la studii universitare de licenţă şi masterat, în mediul online, prin intermediul platformei admitere.snspa.ro.

Finanţare de 13 milioane de lei pentru proiecte culturale

Finanţare de 13 milioane de lei pentru proiecte culturale

O.D.Cultură / 2 martie

Cultura beneficiază de o nouă "injecţie" financiară. Operatorii culturali îşi pot înscrie, începând de ieri, proiectele pentru finanţare în sesiunea a doua din 2023. Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional a alocat pentru această sesiune 13 milioane de lei.

Erste dă un preţ ţintă de 22,4 lei pentru MedLife, cu 24% peste cel din piaţă

PENTRU URMĂTOARELE DOUĂSPREZECE LUNIErste dă un preţ ţintă de 22,4 lei pentru MedLife, cu 24% peste cel din piaţă

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 2 martie

"Credem că următoarea fază a dezvoltării companiei va fi axată mai puţin pe expansiune şi mai mult pe creştere organică şi eficientizare", se arată în raportul de analiză al băncii "Combinaţia dintre scăderea inflaţiei şi concentrarea pe profitabilitate ar trebui să aibă rezultate pozitive mai devreme decât mai târziu", conform documentului  

Erste Group recomandă "Cumpărare" pentru acţiunile MedLife (M) şi dă un preţ ţintă de 22,4 lei pentru titlurile prestatorului privat de servicii medicale, cu 24% peste cotaţia de ieri a titlurilor companiei de la ora 16:00, de 18 lei, după cum reiese dintr-un raport semnat de Caius Râpanu, ce a fost publicat pe portalul BVB Research Hub (Link activ: Erste Group Research (bvbresearch.ro).

Primăvara culturală la Timişoara: expoziţii, teatru, ştiinţă

Primăvara culturală la Timişoara: expoziţii, teatru, ştiinţă

O.D.Cultură / 2 martie

Primăvara culturală propune mai multe evenimente la Timişoara. Programul Capitală Culturală Europeană TM2023 continuă în luna martie cu expoziţia Finisaj "Simetric, niciodată identic" a artistelor Ioana Bătrânu şi Adela Giurgiu, care va fi vernisată sâmbătă, 4 martie, la sediul Art Encounters din Timişoara.

Educaţia plăteşte pentru evaluarea internaţională a elevilor

Educaţia plăteşte pentru evaluarea internaţională a elevilor

O.D.Miscellanea / 2 martie

Educaţia autohtonă are nevoie de o evaluare care să indice cu claritate nivelul la care se află după ani de căutări şi proiecte ratate. Ţara noastră va participa la Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor - Programme for International Student Assessment - PISA, prevede un proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Pavăl Holding va derula o ofertă de cumpărare pentru 4,99% din Cemacon

ÎNTRE 9 ŞI 22 MARTIEPavăl Holding va derula o ofertă de cumpărare pentru 4,99% din Cemacon

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 2 martie

În ianuarie, fraţii Pavăl depăşiseră pragul de deţinere de 95% din companie, ce permite delistarea 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta de cumpărare de acţiuni Cemacon (CEON), lansată de Pavăl Holding, vehiculul investiţional al fondatorilor Dedeman, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, conform unui raport al supraveghetorului pieţei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ministerul Muncii majorează cheltuielile cu asistenţa socială

Ministerul Muncii majorează cheltuielile cu asistenţa socială

I.GHE.Politică / 2 martie

Majorarea cheltuielilor cu asistenţa socială are loc datorită creşterii cu 13,8% a valorii Indicatorului Social de Referinţă Impactul bugetar estimat de Ministerul Muncii pentru anul în curs este de 978 milioane lei pentru majorarea acestor cheltuieli 

Ministerul Muncii anunţă majorarea cheltuielilor cu asistenţa socială odată cu creşterea valorii indemnizaţiei de şomaj şi a celorlaltor beneficii sociale, datorită măririi, începând de ieri, cu 13,8% a Indicatorului Social de Referinţă (ISR) de la suma de 525,5 lei în anul 2022, la 598 lei pentru anul 2023.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 2 Martie 2023

MACRO NEWSLETTER 2 Martie 2023

Macroeconomie / 2 martie

Preţurile producătorilor industriali din Cehia şi-au temperat creşterea anuală în ianuarie 2023, până la 19%, de la 20,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare semnificativ peste aşteptări, de 5,8%, după un declin de 1,1% în luna...

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo