ZIARUL BURSA

30 iulie
De bulgari ne despart două halbe de bere

De bulgari ne despart două halbe de bere

Dan NicolaieMiscellanea / 30 iulie

Dan Nicolaie

Ziua cea mai călduroasă de până acum a acestei veri mă găseşte la Sofia. Căldura e în uşoară contradicţie cu relaţiile româno-bulgare. Relaţiile profunde, nu raportările oficiale. Servesc o zacuscă şi beau o bere în unul dintre restaurantele celebre ale capitalei bulgare, Raketa, plin de "artefacte" ale anilor 70-80. O parte din copilăria mea - frigiderul Zill, aparatul de radio Vef, chipul lui Hristo Stoichikov, un magnetofon Kashtan, sticle de Pepsi, televizoare alb-negru, naţionala Bulgariei din anii 80-90 - stă înşirată pe sau pe lângă pereţi. Mă emoţionez, dar îmi trece, e lume buluc, se mănâncă bine. Un bulgar mă întreabă, fireşte, în limba engleză de ce nu există niciun fel de colaborare cultural-gastronomică româno-bulgară. Îmi mărturiseşte lovit de sinceritate că nu ştie ce gust are berea românească şi îmi cere cu o lacrimă ivită în colţul ochiului stâng (aici multe merg pe stânga) să-i recomand un vin din ţara mea. Îi răspund în română, sunt şi patriot, dar omul vorbeşte bine 2-3 limbi şi înţelege peste cinci. Eu înţeleg limba prieteniei şi o vorbesc perfect pe aceea a sincerităţii dezinteresate.

Şefii SIF Muntenia încearcă să ne ducă sub pragul de 5%

Şefii SIF Muntenia încearcă să ne ducă sub pragul de 5%

Ben Madadi Piaţa de Capital / 30 iulie

Nu există niciun fel de logică investiţională sau economică să începi răscumpărarea când preţul acţiunii s-a dublat 

Angajaţii domnilor Lakis şi Drăgoi de la SIF Muntenia (SIF4) tocmai au anunţat că vor, în sfârşit, să ducă la îndeplinire programul de răscumpărare a 20.645.201 de acţiuni, votat acum 15 luni. Nu ştiu dacă este coincidenţă sau nu, dar asta se întâmplă la zece zile după ce am anunţat că împreună cu câţiva alţi investitori am ajuns la 5% din capitalul SIF4. Iar acţionarii cu 5% din capital, capătă noi drepturi, inclusiv de a convoca adunări generale.

Cititorul nostru...

Cornel CodiţăEditorial / 30 iulie

Cornel Codiţă

Lăsaţi, vă rog, chestia cu stăpînii, că nu se potriveşte! O publicaţie, fie ea o carte, un ziar, revistă, almanah sau orice altă formulă de comunicare socială, chiar dacă poate fi redusă şi tratată doar ca o marfă..."clientul nostru, stăpînul nostru"... în realitate este nu doar mult mai mult decît atît, ci cu totul altceva. Nici cel care scrie, nici cel care citeşte, nici cel care asigură infrastructura tehnico-financiară a publicaţiei respective ori distribuţia şi întîlnirea ei cu destinatarul final nu este stăpîn în sensul absolut. Este doar parte dintr-o structură de relaţii cu mai multe puncte de sprijin şi cu grade variabile de libertate căreia, dacă i-ai luat oricare dintre componente, inevitabil se prăbuşeşte.

Cât de mare va fi şi când va veni criza de lichiditate pentru care se pregăteşte Federal Reserve?

Cât de mare va fi şi când va veni criza de lichiditate pentru care se pregăteşte Federal Reserve?

Călin RecheaInternaţional / 30 iulie

Călin Rechea

O decizie precipitată a băncii centrale americane, Federal Reserve, ridică semne de întrebare cu privire la dimensiunea unei viitoare crize de lichiditate pe piaţa interbancară americană, dar şi cu privire la momentul apariţiei sale.

Conform datelor de la Federal Reserve, în prezent există un exces extraordinar de lichiditate pe piaţa interbancară, fenomen reflectat de valoarea operaţiunilor reverse repo zilnice, prin care instituţiile financiare cumpără obligaţiuni guvernamentale de la banca centrală în schimbul numerarului, cu obligaţia de a le revinde la scadenţă.

În ultima lună şi jumătate, valoarea medie a operaţiunilor reverse repo a depăşit 820 de miliarde de dolari, cu un vârf de 992 de miliarde în ultima zi a lunii trecute (vezi graficul).

"Criptomonedele necesită noi norme şi instrumente de reglementare"

SPECIALIŞTII ATRAG ATENŢIA"Criptomonedele necesită noi norme şi instrumente de reglementare"

V.R.Internaţional / 30 iulie

"Sistemele de reglementare care guvernează monedele digitale sunt fragmentate, ineficiente şi, în unele ţări, inexistente" "Monedele digitale reprezintă viitorul inevitabil" "Provocarea pentru autorităţile din întreaga lume este să găsească instrumente de reglementare adecvate pentru abordarea riscurilor" 

Monedele digitale există de un deceniu, însă sistemele de reglementare care le guvernează sunt fragmentate, ineficiente şi, în unele ţări, inexistente, potrivit unei analize publicate de Forumul Economic Mondial (WEF).

Preţul maxim al energiei electrice - 885,78 lei/MWh

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 885,78 lei/MWh

Emilia OlescuMaterii Prime / 30 iulie

Preţul maxim al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, a ajuns la 885,78 lei/MWh, în intervalul orar 20:00 - 21:00.

Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi a fost 645,03 lei/MWh (echivalentul a 131,11 euro/MWh). Astfel, a fost înregistrată o creştere de 16,85% faţă de preţul mediu aferent zilei de ieri (551,97 lei/MWh). Volumul total al energiei tranzacţionate pentru astăzi a fost de 73.709 MWh, în ascensiune cu 12,76% faţă de ieri. Valoarea totală a energiei tranzacţionate pentru 30 iulie este de 48.764.102,55 lei, urcând cu 32,52% faţă de cea din ziua precedentă. Cota tranzacţiilor PZU din consumul net prognozat este de 42,41%.

Ediţia din 2021-07-30
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 30 iulie 2021

MACRO NEWSLETTER 30 iulie 2021

Macroeconomie / 30 iulie

Preţurile importurilor din Germania au crescut peste aşteptări şi în iunie 2021, cu o rată anuală de 12,9%, după un avans de 11,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,6%, după o creştere de 1,7% în luna anterioară. Preţurile...

PIAŢA VALUTARĂ Euro a crescut la 4,9209 lei

Julia PandiBănci-Asigurări / 30 iulie

Euro a crescut, ieri, cu 0,12 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9209 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:20, un euro era tranzacţionat la 1,1881 dolari, în apreciere cu 0,33%...

Miniştrii neperformanţi, sub spectrul remanierii

G.M.Politică / 30 iulie

Execuţia bugetară pe primul semestru l-a nemulţumit pe premierul Florin Cîţu care a declarat, ieri, că este nevoie de o discuţie serioasă privind alocarea fondurilor şi că partidele aflate la guvernare trebuie să înceteze să îşi protejeze oamenii...

Plângere penală pe numele lui Florin Cîţu

Plângere penală pe numele lui Florin Cîţu

I.Ghe.Miscellanea / 30 iulie

Comunitatea Declic îl acuză pe premier de instigare la abuz în serviciu 

Prim-ministrul Florin Cîţu va fi nevoit să explice procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie cum a fost trimis de la Palatul Victoria un document cu antetul Guvernului...

Revenire pentru BET după două zile de scăderi

BVBRevenire pentru BET după două zile de scăderi

Mihai GongoroiPiaţa de Capital / 30 iulie

Capitalizare de 140 milioane lei pentru Arctic Stream (AST), după prima zi în piaţa AeRO, cu 33% peste cea din plasament 

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri pe plus,...

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9209
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1443
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5608
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7815
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.5914

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo