ZIUA POMPIERILORKlaus Iohannis subliniază importanţa culturii prevenţiei în rândul populaţiei

G.U.
Politică / 13 septembrie

Klaus Iohannis subliniază importanţa culturii prevenţiei în rândul populaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că, pe măsură ce România va ajunge să se confrunte cu situaţii de urgenţă civilă, misiunile pompierilor vor deveni tot mai dificile şi a subliniat importanţa culturii prevenţiei în rândul populaţiei, transmite Agerpres.

La Palatul Cotroceni a fost organizată o ceremonie cu ocazia Zilei Pompierilor, în cadrul căreia şeful statului a decorat drapelul de luptă al IGSU şi pe comandanţii modulelor specializate de intervenţie care au acţionat la incendiile din Grecia - colonelul Valentin Florin Pop şi locotenent-colonelul Alexandru-Adrian Csilik Alexandru. De asemenea, preşedintele Iohannis a conferit drapelele de luptă pentru 11 unităţi militare de pompieri.

"Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Pompierilor din România, o zi dedicată dumneavoastră celor care, cu mult curaj, înfruntaţi zi de zi pericole care vă pun în primejdie viaţa pentru a-i proteja şi salva pe ceilalţi. Contribuţia dumneavoastră la siguranţa românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei. Prezentul aduce însă o serie de provocări noi, specifice şi este responsabilitatea noastră să găsim soluţiile pentru rezolvarea lor. Munca dumneavoastră este cu fiecare an mai puternic legată de amplificarea fenomenului încălzirii globale, care afectează toate regiunile lumii. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme şi precipitaţiile sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură extremă şi secetă", a afirmat şeful statului.

Acesta a amintit că Strategia Naţională de Apărare a Ţării evidenţiază faptul că degradarea calităţii factorilor de mediu şi extinderea implicită a efectelor schimbărilor climatice se pot transforma în probleme de importanţă critică. "Vă revine, aşadar, un rol cu valenţe strategice în cadrul mecanismului naţional de protecţie civilă. Pe măsură ce România va ajunge să se confrunte cu situaţii de urgenţă civilă, misiunile dumneavoastră vor deveni tot mai dificile", le-a transmis preşedintele pompierilor.

Iohannis a arătat că incendiile catastrofale din Grecia au constituit un moment dramatic pentru naţiunea elenă, iar România a trimis pompieri dotaţi cu tehnică şi echipamente de intervenţie pentru a ajuta, notează sursa citată.

"Dincolo de participarea la mecanismele internaţionale de sprijin reciproc în caz de dezastre naturale, această misiune a pompierilor noştri a reprezentat şi un gest de compasiune şi sprijin pentru poporul grec. Vă felicit, aşadar, pentru înaltul profesionalism dovedit, recunoscut şi apreciat nu doar de cetăţenii români, ci şi de Grecia şi de comunitatea internaţională", a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că trebuie creată în rândul populaţiei o cultură a prevenţiei, prin pregătirea activă şi continuă, astfel încât oamenii să ştie cum să reacţioneze la producerea unei situaţii de urgenţă majoră.

El a salutat şi implicarea pompierilor la nivel naţional pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

"Misiunile de transport de persoane, probe sau echipamente de protecţie, de prim-ajutor acordat persoanelor potenţial infectate, de decontaminare, monitorizare şi informare preventivă a populaţiei au fost de un real ajutor în ultimul an şi jumătate. Prin întreaga dumneavoastră activitate, contribuiţi în mod cert la creşterea gradului de încredere a cetăţenilor în instituţiile şi autorităţile statului care au ca obiectiv principal asigurarea securităţii populaţiei", a afirmat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, pentru a gestiona rapid şi eficient situaţiile de urgenţă, este nevoie de dezvoltarea continuă a unui sistem de intervenţie performant, dotat cu tehnică şi echipamente adecvate.

"Creşterea operativităţii sistemelor naţionale de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză, interne şi externe, militare sau de natură civilă, a mecanismelor de cooperare interinstituţională, va permite României să fie mai bine pregătită în a depăşi cu bine orice potenţiale crize cu care ne-am putea confrunta în viitor", a completat Klaus Iohannis.

Colonelul Valentin Florin Pop a arătat că misiunile din Grecia au fost dificile, iar cea mai importantă realizare a fost aceea de a inspira poporului elen credinţa că nu este singur, de a arăta că este sprijinit şi solidaritatea există.

"Misiunile executate în Grecia au fost primele misiuni internaţionale ale României pe care şi le-a asumat pentru stingerea incendiilor de pădure ca urmare a activării Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. Au fost misiuni dificile în care am fost provocaţi să investim toate roadele experienţei şi expertizei noastre profesionale. Pe tot parcursul misiunilor, disciplina, tenacitatea, spiritul de echipă, tehnica din dotare au reprezentat legătura dintre efectivele noastre şi realizări. Dar, dincolo de stingerea incendiilor, cred că realizarea cea mai importantă a fost să inspire poporului elen credinţa că nu sunt singuri, ca sunt sprijiniţi concret şi real, că solidaritate există", a declarat Pop.

La finalul ceremoniei, la care au participat şi premierul Florin Cîţu, ministrul de Interne, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, preşedintele Iohannis a vizitat o expoziţie de tehnică folosită de către pompieri pe timpul intervenţiilor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Tare Wiermer! De cate ori se trezeste si ne spune ceva, avem de invatat.

    Ăsta e de pe alta planetă. Numa aiureli scoate pe gură in timp ce romanu moare de foame...

    Ti-ai pierdut orce credibilitate dle" trebuie"," este nevoie "! Câțu,Rareș Bogdan, Turcan,Gorghiu sunt creațiile tale!

    Apropo, ce cărți citești în pauzele de la tenis? 

    un mediocru intelectual ne vorbeste de importanta culturii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Energia în priză”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2218
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5640
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7704
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro