Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Kaspersky a descoperit o nouă metodă de fraudă online la care apelează infractorii cibernetici

F.F.
Miscellanea /

 Kaspersky a descoperit o nouă metodă de fraudă online la care apelează infractorii cibernetici

Experţii Kaspersky au detectat o nouă metodă de fraudă online, concepută pentru a-i păcăli pe oameni făcându-i să creadă că li se datorează compensaţii, incidente de acest fel fiind semnalate SUA, Rusia, Algeria, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, potrivit Agerpres.

"Sub pretextul de a oferi compensaţii financiare pentru breşele de date cu caracter personal, escrocii le cer în schimb utilizatorilor să cumpere "numere temporare de asigurare socială din SUA", în valoare de aproximativ 9 dolari fiecare. Au fost descoperite victime în Rusia, Algeria, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, precum şi în alte ţări. Confidenţialitatea şi protecţia datelor sunt printre cele mai discutate subiecte din ultimii ani. Nu este nicio surpriză, având în vedere şi sancţiunile pentru companiile care au înregistrat scurgeri de date. Acesta, la fel ca orice subiect care ocupă agenda publică, a atras atenţia infractorilor dornici să câştige bani pe spezele altora (...) Schema implică un site, care ar fi deţinut de Data Protection Fund, fondat de US Trading Commission. După cum s-a menţionat, fondul emite compensaţii pentru cei care ar fi fost ţinta unei breşe de date cu caracter personal şi este disponibil pentru cetăţeni din orice ţară din lume", se arată într-un comunicat de presă al Kaspersky, transmis joi Agerpres.

Conform analizei de specialitate, pentru cei interesaţi, site-ul se oferă să verifice dacă datele utilizatorului au făcut vreodată obiectul unei breşe.

"În acest scop, doritorii trebuie să furnizeze numele de familie, prenumele, numărul de telefon şi conturile de social media. Mai departe, este afişată o alertă care indică faptul că utilizatorul a fost victima unei breşe de date, care poate include date precum fotografii, videoclipuri şi informaţii de contact, care să permită utilizatorului să obţină o compensaţie de câteva mii de dolari. Escrocii nu solicită, însă, utilizatorului doar să introducă un număr de card bancar, iar apoi să aştepte plata, ci sunt obligaţi să-şi comunice numerele de asigurare socială (SSN - un număr format din nouă cifre, eliberat cetăţenilor americani, precum şi rezidenţilor care lucrează permanent sau temporar). În oricare dintre scenarii - fie că este vorba despre absenţa unui cod SSN sau de introducerea corectă a unui SSN existent - site-ul avertizează asupra existenţei unor erori şi se oferă să vândă un număr temporar, la preţul de 9 dolari. Dacă este de acord, victima este redirecţionată către un formular de plată în rusă sau engleză, cu preţul de achiziţie specificat în ruble, respectiv în dolari. Formularul afişat depinde de IP-ul victimei", scriu specialiştii.

Pentru a rămâne protejaţi de posibilele riscuri de fraudă online, experţii Kaspersky recomandă: nu aveţi încredere în ofertele de plată, folosiţi resurse de încredere, utilizaţi o sursă de securitate fiabilă pentru o protecţie completă împotriva unei game largi de ameninţări.

Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejaţi de tehnologiile Kaspersky, precum şi 270.000 de companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie