500 milioane euro, sprijin pentru acoperirea a 20% din pierderile suferite de HoReCa

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii / 26 noiembrie 2020

Companiile din domeniul HoReCa vor primi un ajutor de stat de 20% din pierderea cifrei de afaceri înregistrată în anul 2020 de către companii în comparaţie cu cifra de afaceri din 2019, a anunţat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în cadrul unei conferinţe de presă. Anunţul ministrului de resort a fost făcut după ce în prima parte a zilei a avut o întâlnire la sediul Guvernului cu reprezentanţii industriei HoReCa, eveniment la care a participat şi premierul Ludovic Orban.

Ministrul Virgil Popescu a declarat că ajutorul va fi acordat pentru codurile CAEN autorizate. O primă lectură a ordonanţei de urgenţă care va detalia schema de ajutor ar putea avea loc în următoarea şedinţă Guvernului, iar actul normativ va avea clauză suspensivă, ceea ce înseamnă că el va intra în vigoare în momentul în care schema de ajutor va fi aprobată de Comisia Europeană.

Bugetul estimat este de 500 de milioane de euro, iar plafonul maxim pentru o companie nu va depăşi 800.000 de euro. Plafonul maxim este impus de Comisia Europeană pentru ajutorul tranzitoriu în această perioadă de pandemie.

"Cifra de afaceri la nivelul anului 2020, care este o cifră de referinţă, va trebui să fie certificată prin bilanţ", a precizat ministrul Virgil Popescu, care a adăugat că în perioada următoare va discuta cu reprezentanţii sistemului bancar, astfel încât companiile să poată sconta acest ajutor de stat şi să poată avea acces mai rapid la fonduri.

Ministrul Economiei s-a referit şi la barometrul apărut ieri şi care arată că 58% dintre IMM-uri nu mai au bani decât pentru o lună sau maximum două. Pentru salvarea cât mai multor companii, Virgil Popescu a afirmat că vor fi urgentate plăţile pentru măsura 1(microgranturi de 2000 euro pentru microîntreprinderi) şi evaluările făcute pe măsura 2 (sprijin pentru capitalul de lucru) aprobate prin OUG 130/2020 şi OUG 174/2020. Mai mult, în curând se va da drumul pentru aplicaţiile privind măsura 3, destinată sprijinirii investiţiilor, pentru ca sumele alocate pentru IMM-uri, peste 1,5 miliarde euro să ajungă cât mai rapid la antreprenori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro