Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

A treia mare bancă din Slovenia, vândută pe 444 milioane euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

A treia mare bancă din Slovenia, vândută pe 444 milioane euro

Slovenia a vândut cea de-a treia mare bancă din ţară, Abanka, deţinută de stat, către al doilea mare creditor local, Nova KBM (NKBM), obţinând în schimb 444 de milioane de euro (501 milioane do-lari), anunţă autoritatea de privatizare de la Ljubljana, SDH.

Conform SDH, tranzacţia va fi finalizată până la sfârşitul anului, după obţinerea aprobărilor necesare.

Nova KBM este o divizie a fondului american de investiţii Apollo Global Management, care deţine 80% din bancă, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are în proprietate restul de 20%.

"Acest moment istoric este o ocazie extraordinară pentru noi şi Abanka să creăm o bancă puternică unită, care este pozitivă pentru economia slovenă", a declarat, după semnarea acordului de vânzare, John Denhof, şeful NKBM.

NKBM şi Abanka vor deţine împreună o cotă de piaţă de 22,5% în ţară, conform activelor din bilanţ, situându-se după cea mai mare bancă, Nova Lju-bljanska Banca (NLB), care are o cotă de aproximativ 23%.

Guvernul de la Ljubljana controla 50% din industria bancară din Slovenia în 2013, când ţara a evitat la limită un plan internaţional de salvare pentru instituţiile de credit, print-o injecţie masivă de capital de la stat, care a ajuns în mai multe bănci locale, inclusiv în Abanka.

Guvernul a promis că va vinde majoritatea băncilor în schimbul aprobării de către Comisia Europeană a ajutorului de stat acordat băncilor în 2013 şi 2014.

Abanka a fost ultima dintre băncile de stat scoase la vânzare. Guvernul sloven mai deţine circa 12% din sectorul bancar al ţării, având în proprietate o bancă de dezvoltare - SID - şi un sfert din NLB.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS