ACTUALIZAREGuvernul a propus înfiinţarea Casei de Comerţ a României

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 martie 2018

Guvernul a propus înfiinţarea Casei de Comerţ a României

Ministerul Economiei a propus, miercurea trecută, Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Casei de Comerţ a Româ­niei. Potrivit proiectului actului normativ, "Societatea Casa de Comerţ România SA" poa­te să asigure creşterea eficienţei şi eficacităţii activităţilor de susţinere a afacerilor autohtone pe pieţele externe, precum şi să acopere cererea de pe piaţa internă.

Hotarârea de Guvern propusă prevede că societatea nu beneficiază de sprijin financiar din partea statului, ci că aceas­ta se comportă ca un operator economic independent.

În textul actului normativ se precizează: "Societatea are un capital social iniţial format din aportul în natură al statului, reprezentat de imobilul din str. Olari nr. 23, sector 2, Bucureşti, imobil care trece din proprietatea privată a statului, în proprietatea privată a societăţii, precum şi din 1.500.000 lei aport în numerar".

"Societatea Casa de Comerţ Ro­mânia SA" va realiza venituri din îndeplinirea obiectului său de activitate, iar suma necesară constituirii sale este suportată din bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului.

Conform documentului citat, societatea se constituie şi funcţionează, având ca acţionar unic Statul Român, prin Ministerul Economiei.

"Operatorul economic nou înfiinţat poate contribui la creşterea competitivităţii sectoarelor economice re­prezentate şi la satisfacţia companiilor cu potenţial de export prin susţinerea lor pe pieţele externe. Acesta poate asigura, totodată, creşterea capabilităţii ofertării proiectelor destinate obiectivelor complexe, şi efectul de multiplicare economică prin atragerea firmelor în cadrul unor asemenea proiecte", mai notează documentul citat.

Conform acestuia, prin efectul de stimulare a exporturilor, activitatea societăţii poate avea o influenţă pozitivă, atât asupra soldului balanţei comerciale, cât şi asupra soldului balanţei de plăţi a ţării noastre.

Potrivit documentului citat, proiectul de act normativ facilitează dezvoltarea economică şi comercială a operatorilor, mai ales a celor care deţin capacităţi de producţie de dimensiuni mici şi mijlocii, care - prin promovarea grupată a produselor şi serviciilor - vor putea accesa pieţele externe, în special prin accesul la cereri de ofertă de dimensiune sau complexitate mari şi, totodată, poate contribui la dezvoltarea mediului de afaceri, prin creşterea competitivităţii anumitor sectoare economice.

În toamna anului trecut, Mihai Tudose, la acea vreme premier al României, anunţa că a reluat planurile privind înfiinţarea unei Case de Comerţ a României, cu sprijinul Parlamentului, afirmând: "Avem în vedere, şi tot cu sprijinul dumneavoastră, al Parlamentului, (...) înfiinţarea unei Case de Comerţ a României - o companie de stat care să integreze produsele de la micii producători".

În acest context, domnul Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din Ronmânia (PIAROM), ne-a declarat: "Singurul scop al acestei instituţii ar fi acordarea unui anumit sprijin politic, aşa cum fac toate Guvernele pentru exportatorii lor". La acea vreme, preşedintele PIAROM sublinia că simpla iniţiativă a guvernanţilor nu este suficientă, ci că este necesar ca aceştia să elaboreze o structură clară a acestei instituţii şi să precizeze, concret, care sunt aspectele care vor intra în sarcinile sale.

NOTĂ

Articolul a fost actualizat, în sensul că înfiinţarea Casei de Comerţ a României a fost propusă, şi nu adoptată, proiectul aflându-se în circuitul de avizare interministerial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O structura birocratica cu salarii nesimtite pentru clientii politici!

    Si iar pe spinarea bietilor producatori pentru export ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

25 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9417
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6288
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8055
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7906
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.5001

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro