AFP: Coreea de Nord afirmă că nu are "nimic de discutat" cu Japonia

R.S.
Internaţional / 29 martie

AFP: Coreea de Nord afirmă că nu are "nimic de discutat" cu Japonia

Coreea de Nord a transmis astăzi că nu are "nimic de discutat" cu Japonia, după ce un diplomat japonez aflat la post în China a încercat să contacteze un omolog nord-coreean, relatează AFP.

În pofida unor semne timide recente de ameliorare, raporturile dintre aceste două ţări apropiate geografic, dar care nu au relaţii diplomatice formale, sunt tensionate de dispute care datează din perioada ocupaţiei japoneze în peninsula coreeană (1910-1945), la care s-au adăugat altele mai recente, potrivit AFP.

Coreea de Nord acuză astfel Japonia că în timp de război a apelat la practici de muncă forţată şi că a obligat femei să lucreze în bordeluri pentru militarii japonezi. Japonia acuză la rândul ei Coreea de Nord de răpirea unor cetăţeni japonezi în anii '70 şi '80. Tensiunile dintre cele două ţări au sporit şi în urma programului nord-coreean de înarmare cu arme nucleare şi cu rachete balistice, notează sursa citată.

Un diplomat nord-coreean aflat la post în China a declarat astăzi că un diplomat al ambasadei Japoniei la Beijing i-a propus unui consilier al ambasadei nord-coreene aflat de asemenea la post în capitala chineză "un contact prin mesagerie electronică", dar propunerea a fost respinsă de ministrul nord-coreean de externe, Choe Son Hui, conform AFP.

"Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) nu va autoriza nicio tentativă de contact din partea Japoniei", a declarat titulara MAE de la Phenian. "Dialogul între RPDC şi Japonia nu este un subiect de preocupare pentru RPDC", a adăugat ea, scrie sursa precizată.

Anterior, Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat luni că premierul japonez Fumio Kishida a cerut un summit cu fratele ei, apreciind atunci că o astfel de întâlnire este puţin probabilă fără o schimbare de politică din partea Japoniei, aşadar nu a exclus ideea. Dar a doua zi, într-o nouă declaraţie, sora liderului nord-coreean a spus că Phenianul respinge orice contact cu Japonia şi a invocat drept motiv lipsa de "curaj" din partea Japoniei de a restabili relaţiile cu Coreea de Nord, transmite AFP.

Premierul Fumio Kishida a declarat anul trecut că este pregătit să se întâlnească cu Kim Jong Un "fără nicio condiţie" şi să abordeze toate subiectele, inclusiv răpirea unor cetăţeni japonezi de către serviciile secrete nord-coreene. În pofida comentariilor lui Kim Yo Jong, premierul japonez a reafirmat joi că este în continuare dispus să se întâlnească cu Kim Jong Un pentru a obţine eliberarea japonezilor răpiţi şi de asemenea pentru a aborda alte subiecte. Reacţionând după această ultimă declaraţie, sora liderului nord-coreean a spus că nu înţelege de ce premierul japonez continuă să insiste pe abordarea temei răpirilor, relatează AFP.

Coreea de Nord a recunoscut în anul 2002 că a răpit 13 cetăţeni japonezi cu decenii în urmă. Cinci dintre aceştia şi familiile lor au revenit ulterior în Japonia, iar conform versiunii Phenianului ceilalţi au murit între timp. Dar autorităţile japoneze estimează că numărul cetăţenilor japonezi răpiţi este de 17 şi investighează în continuare ce s-ar fi putut întâmpla cu aceia care nu au revenit în ţară, informează AFP.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb