AFP: Netanyahu cere o nouă amânare a conscripţiei ultraortodocşilor

A.F.
Internaţional / 29 martie

AFP: Netanyahu cere o nouă amânare a conscripţiei ultraortodocşilor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut joi Curţii Supreme o nouă amânare, care să permită Guvernului să se înţeleagă asupra spinoasei probleme a conscripţiei evreilor ultraortodocşi, un dosar care-i fragilizează coaliţia, relatează AFP.

În contextul în care Israelul se află în război împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza de aproape şase luni, scutirea de care beneficiază în prezent evreii ultraortodocşi este tot mai criticată în societate.

Curtea Supremă - sesizată prin mai multe apeluri care cer o conscripţie imediată a evreilor ultraortodocşi, în vederea respectării legii egalităţii între cetăţeni - a dat Guvernului termen până miercuri să formuleze un proiect de lege detaliat.

Într-o scrisoare adresată joi înaltei jurisdicţii, Netanyahu cere o amânare de 30 de zile şi invocă "condiţiile legate de eforturl de război", potrivit unui comunicat al biroului acestuia.

"Problema egalităţii datoriei este de o importanţă capitală în socieutatea israeliană", argumentează premierul, adăugând că este necesar "încă un pic de timp pentru a se ajunge la un acord" în această problemă.

Luând act de imposibilitatea Guvernului de a prezenta un proiect de lege în acest domeniu, Curtea Supremă a emis joi seara o hotărâre care prevede blocarea fondurilor publice alocate studenţilor şcolilor talmudice care nu se prezintă la serviciul militar obligatoriu.

"CRUZIME"

În israel, serviciul militar este obligatoriu, însă evreii ultraortodocşi ("haredim" în ebtraică) pot scăpa de conscripţie, dacă îşi consacră timpul să studieze textele sacre ale iudaismului, o scutire instaurată la înfiinţarea Israelului, în 1949 şi care nu a fost schimbată niciodată de atunci.

Potrivit unui sondaj recent, 70% din populaţia evreiască a Israelului consideră, în timp ce războiul face ravagii în Fâşia Gaza, că ultraortodocşii trebuie să-şi satisfacă serviciul militar la fel ca ceilalţi.

Coaliţia guvernamentală, fărâmiţată între diversele sale componente, întâmpină dificultăţi să găsească un acord, din cauza opoziţei partidelor ultraortodoxe, care nu vor să audă de conscripţie.

Procurorul general Gali Baharav-Miara, al cărei rol este să consilieze Guvernul în probleme juridice şi să-l reprezinte în faţa jurisdicţiilor judiciare, a apreciat joi că, în lipsa unei legi care să autorizeze o amânare a conscripţiei, "începând de la 1 aprilie" nu va mai fi posibil ca "studenţii şcolilor talmudice să continue să evite procedurile" pentru a face serviciul militar.

Coaliţia guvernamentală a lui Netanyahu se bazează puternic pe alianţa cu două mari partide ultraotodoxe - Shass şi Iudaismul Unificat al Torei - care se opun aprig conscripţiei haredim-ilor.

Ieşirea lor din Guvern ar face coaliţia să se prăbuşească.

Liderul Shass, Arie Deri, a denunţat, după hotărârea provizorie a Curţii Supreme, o decizie de o "cruzime fără precedent" faţă destudenţii şcolilor talmudice.

SFIDAREA UNUI MINISTRU

În mai 2023, Guvernul a aprobat prin vot un buget destinat şcolilor talmudice (yeshivot) fără precedent, de aproape un miliard de euro (3,7 miliarde de shekeli).

Cele două mari partide ultraortodoxe au susţinut un proiect controversat de reformară judiciată al lui Benjamin Netanyahu în schimbul susţinerii acestuia a unui proiect care urma să fie discutat în Parlament înainte de Războiul din Fâşia Gaza cu privire la o continuare a amânării conscripţiei ultraortodocşilor.

Însă, la sfârşitul lui februarie, ministrul Apărării Yoav Gallant, un membru al Partidului Likud al premierului, l-a sfidat pe Benjamin Netanyahu şi a anunţat o reformă a serviciul militar vizând includerea haredim-ilor.

Presiunile unei părţi a societăţii în favoarea conscripţiei ultraortodocşilor este cu atât mai puternică în timpul războiului, în timp ce armata cere o prelungire a duratei serviciului militar - 32 de luni în cazul bărbaţilor şi doi ani în cazul femeilor - şi a perioadelor de rezervă.

După invalidarea de către Curtea Supremă, în 2012, a Legii Tal, care asigura continuarea acestui acord, exonerările au continuat, în baza unor acorduri între guvernele succesive şi partidele ultraortodoxe.

Ultraortodocşii reprezintă aproximativ 14% din din populaţia evreiască a israelului, potrivit Institutului israelian al Democraţoiei (IDI), adică aproape 13 milioane de oameni.

Aproximativ 66.000 de bărbaţi ultraprtodocşi care se află la vârsta serviciului militar beneficiază de această amânare, potrivit armatei.

În 1948, această amânare permitea unui număr de 400 de tineri să păstreze lumea studiilor textelor sacre, decimată în mare parte în timpul Holocaustului.

Majoritatea haredim-ilor cer menţinerea acestei scutiri a comunităţii lor, considerând că valorile lor religioase sunt incompatibile cu cele ale societăţii moderne, încarnate în ochii lor de către armată.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Intr-un viitor nu prea indepartat, Israelul va deveni un stat ultrareligios. Daca nu prin vointa politica, atunci prin demografie. Alegerea vacii rosii pentru sacrificiu si a preotilor care o vor sacrifica e pe final. Al treilea Templu e pe cale a fi construi.

  Religia nu ar trebui sa interfereze cu legile statului care sunt mai presus de orice.Nu le convine ,sa se duca in desert sau pe Marte

  Deci pe mine chestia asta ma uimeste de cate ori apare pe tapet. Deci statul Israel este nevoit sa fie mereu pe picior de razboi, avand printre vecini inamici care nu vor altceva decat sa ii arunce in mare pe evrei. Nu discutam de ce e asta, daca e corect - luam doar situatia de fapt existenta. Prin urmare, Israel are nevoie mereu de soldati, iar baietii astia vor sa studieze Talmudul si sa nu faca armata, in timp ce altii sunt gata sa moara pentru ei. Nu mi se pare corect.

  Israelul a mai primit o sentinta la Curtea Internationala de Justitie. Amicii statului Israel, fraternizand cu genocidul, ar fi bine sa isi spele pacatele capitale de care sufera.

   

  "Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat joi Israelului să ofere „asistenţă umanitară de urgenţă” în Fâşia Gaza, în faţa „foametei care se instalează „pe teritoriul palestinian, relatează AFP." 

   

  Israelul „trebuie” să se asigure „fără întârziere furnizarea nerestricţionată şi la scară largă de către toate părţile interesate a serviciilor de bază şi a asistenţei umanitare necesare de urgenţă” în Fâşia Gaza, ordonă CIJ. 

  Statul Israel este vinovat de un genocid in plina desfasurare. Sunt niste criminali. 

  1. Oare ce i-a apucat? Mai ști de la ce s-au luat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb