Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă folosirea în caz de urgenţă a pastilei anticovid a Pfizer

S.B.
Miscellanea / 16 decembrie 2021

Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă folosirea în caz de urgenţă a pastilei anticovid a Pfizer

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că a aprobat folosirea în caz de urgenţă, în Uniunea Euroepeană (UE), a pastilei împotriva covid-19 a laboratorului farmaceutic american Pfizer - care nu a primit încă autorizarea completă în vederea punerii pe piaţă, informează news.ro.

"Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi folosit în tratarea adulţilor bolnavi de covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit să se îmbolnăvească grav", anunţă într-un comunicat EMA.

EMA a aprobat tot joi două noi tratamente împotriva covid-19, şi anume tratamentul cu anticorpi monoclonali al GlaxoSmithKline (GSK) şi un medicament imunosupresor - autorizat deja în Uniunea Europeană (UE) - în vederea tratării unor afecţiuni inflamatorii.

Tratamentul GSK "reduce în mod considerabil" spitalizarea pacienţilor cu risc, subliniază într-un comunicat EMA, iar tratamentul Kineret al laboratorului suedez Sobi, care este folosit deja în tratarea artritei şi bolilor inflamatorii, poate "împiedica dezvoltarea unei insuficienţe respiratorii grave la pacienţii cu covid-19".

Tratamentul GSK - denumit "xevudy" sau "sotrovimab" - "este destinat tratării covid-19 la pacienţi adulţi şi adolescenţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit de a se îmbolnăvi grav", precizează EMA. Folosirea Kineret a fost "lărgită la tratarea covid-19 la pacienţi adulţi (...) care au nevoie de oxigen suplmentar (...) şi care riscă o insuficienţă respiratorie gravă".

Xevudy este al treilea tratament cu anticorpi monoclonali aurorizat în UE în tratarea covid-19, după autorizarea în noiembrie a "regkirona" şi "ronapreve".

Anticorpii sunt una dintre bazele sistemului nostru imunitar. Împotriva prezenţei unui element periculos, precum un virus, corpul uman îi produce în mod natural, în vederea descoperirii "invadatorului".

Ideea unor anticorpi de sinteză constă în selectarea unor anticorpi naturali şi reproducerea acestora în mod artificial, pentru a fi administraţi ulterior, ca tratament, în general prin perfuzie.Kineret este un medicament imunosupresor. El acţionează împiedicând acţiunea unui mesager chimic implicat în procese imunitare care conduc la inflamaţie.

"Numărul medicamentelor autorizate în cadrul strategiei terapeutice a UE creşte la cinci şi atinge astfel obiectvul pe care nu l-am stabilit în strategia din 2021", a salutat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides, în contextul în care "valul covid-19 va continua să crească în toată Uniunea în următoarele luni", a declarat ea.

"În vederea tratării şi salvării de vieţi, terapii sigure şi eficiente sunt cruciale, în paralel cu o vaccinare şi administrarea unor «booster»-e sporite", a conchis ea.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro