Alro, de astăzi în BET

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2019

Alro, de astăzi în BET

Brokerii: "Includerea în BET plasează Alro pe radarul investitorilor instituţionalilor"

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Prezenţa într-un indice de tip «blue chip» tinde să reducă impactul volatilităţii induse de mişcările generale ale pieţei"

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) marchează, astăzi, la mai bine de 21 de ani de prezenţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), intrarea în structura indicelui BET. Astfel, indicele se extinde la 16 componente, într-un demers al conducerii operatorului pieţei noastre de capital de a diversifica componenţa principalului coş de acţiuni de la BVB.

Este un eveniment ce apare în condiţiile în care, recent, Alro a devenit un emitent important pentru Bursa din Bucureşti după ce, la finalul anului trecut, Vimetco şi Conef au vândut, printr-un plasament privat accelerat, un pachet cumulat de circa 241 milioane de acţiuni, reprezentând 33,77% din capitalul social al producătorului de aluminiu din Slatina.

În acest context, Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct la Tradeville, ne-a spus: "În mod normal, includerea în indicele BET ar trebui să însemne un interes mai ridicat pentru acţiunile ALR din partea unei plaje mai largi de investitori. Aici mă refer, în special, la investitorii instituţionali pentru care indicele BET este folosit ca benchmark (n.r. referinţă) şi care, până acum, ar fi putut avea rezerve faţă de aceste acţiuni, inclusiv prin prisma free-float-ului (n.r. acţiuni tranzacţionate liber) mai mic. În principiu, o lichiditate şi vizibilitate mai mari pentru acţiunile companiei înseamnă costuri mai mici ale capitalului".

Totuşi, directorul de la Tradeville atrage atenţia şi asupra unui potenţial inconvenient al intrării acţiunilor în componenţa indicelui principal al pieţei.

"Eventualul dezavantaj este dat de posibilitatea ca, în cazul unei mişcări negative mai ample în piaţă, amploarea iniţială a oscilaţiilor acţiunilor unei companii din indicele BET să fie mai mare decât pentru companiile de dimensiuni mai reduse, din afara indicelui. Per total, însă, prezenţa într-un indice de tip «blue chip» tinde să reducă impactul volatilităţii induse de mişcările generale ale pieţei", a spus Ovidiu Dumitrescu.

Legat de evoluţia acţiunii Alro la BVB din anul 2017 şi până în prezent, Ovidiu Dumitrescu ne-a spus că aceasta a beneficiat de circumstanţe foarte bune, în anul 2017, în privinţa preţului de desfacere pentru produsele sale, pe fondul continuării creşterii preţurilor de piaţă ale aluminiului primar, ceea ce explică saltul cotaţiei titlurilor emitentului din anul respectiv.

Domnia sa a completat: "În 2018, preţurile aluminiului au avut de suferit, după ce în prima jumătate a anului au încercat o revenire până la maximele anterioare. Această volatilitate ridicată din piaţa aluminiului nu a putut rămâne fără urmări în preţul acţiunilor Alro".

Referitor la factorii care au potenţialul de a influenţa mişcarea cotaţiei emitentului în următoarele şase - douăsprezece luni, directorul de la Tradeville ne-a transmis: "Cred că evoluţia pe termen mediu şi scurt a preţului acţiunii ALR va depinde atât de preţul aluminiului primar pe pieţele internaţionale, cât şi de eventuale mişcări mai ample în privinţa preţului energiei electrice şi, bineînţeles, de contextul general de piaţă".

Maria Vlad, BRK Financial Group: "Instituţionalii investesc cu precădere în acţiunile din BET, astfel că, prin includerea lor în indice, titlurile ALR vor reprezenta o nouă ţintă pentru investitorii cu resurse importante"

Maria Vlad, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, pune evoluţia pozitivă a titlurilor Alro din 2017 pe fondul unui context internaţional prielnic în ceea ce priveşte preţul aluminiului.

"Putem spune că anul 2017 a reprezentat un an de referinţă pentru Alro, având în vedere evoluţia pozitivă a cotaţiei aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra, media preţului acestuia pentru anul 2017 crescând cu 23% faţă de nivelul din 2016. Această oportunitate a fost transpusă de către Alro în rezultate financiare foarte bune pe parcursul anului 2017", ne-a spus analistul BRK Financial Group.

Maria Vlad a completat: "Implicit, rezultatele financiare pozitive au atras după sine şi entuziasmul investitorilor în ceea ce priveşte direcţia acţiunilor Alro în acea perioadă, care au marcat o creştere de aproximativ 179% în anul 2017, în comparaţie cu scăderea de 5,81% din anul 2018.

În ceea ce priveşte anul 2018, rezultatele financiare raportate de companie au fost în scădere, faţă de cele din 2017, în principal pe fondul diminuării cotaţiei aluminiului spre sfârşitul anului 2018".

În legătură cu avantajele intrării acţiunilor producătorului de aluminiu în indicele principal al bursei locale, Maria Vlad a subliniat: "După anunţul BVB, reacţiile investitorilor nu au întârziat să apară, astfel că acţiunile Alro s-au apreciat cu 5,98% la sfârşitul zilei de 5 martie 2019. Includerea titlurilor ALR în indicele BET va aduce companiei, în principal, o lichiditate mai mare, iar în ceea ce priveşte beneficiile pentru investitori, aceştia vor câştiga de pe urma diversificării sectoarelor reprezentate de BET".

Maria Vlad a explicat că investitorii instituţionali plasează resursele financiare, cu precădere, în acţiunile ce compun indicele BET, astfel că, prin includerea în indice, acţiunile ALR vor putea reprezenta o nouă ţintă pentru investitorii care dispun de resurse importante.

"Prin urmare, ne aşteptăm ca în următoarea perioadă să existe o lichiditate sporită", a completat analistul de la BRK Financial Group.

De asemenea, Maria Vlad ne-a trans­mis că evoluţia viitoare a titlurilor ALR la bursă va fi influenţată, cel mai probabil, de rezultatele financiare pe care le va raporta compania şi de comportamentul pe care-l vor avea investitorii pe parcursul acestui an.

George Brande, Interfinbrok: "Creşterea free float-ului şi includerea în indicele BET au potenţialul de a reprezenta suport pentru cotaţii, pe termen mediu"

Potrivit lui George Brande, trader în cadrul Interfinbrok, principalul avantaj ale includerii titlurilor Alro Slatina în indicele BET este legat de creşterea vizibilităţii emitentului, în contextul în care există investitori internaţionali care realizează plasamente strict urmând componenţa indicilor.

Cu referire la evoluţia ALR din ultimii ani, traderul ne-a precizat: "După o perioa­dă cu rezultate financiare mai degrabă modeste (perioada 2014 - 2016), anul 2017 a venit cu o creştere de aproape cinci ori a profitului, fapt care a dus la o evoluţie pozitivă a cotaţiei, în timp ce anul 2018 a fost marcat de oferta publică secundară eşuată, urmată de plasamentul privat de acţiuni, evenimente care au indus mai multă volatilitate cotaţiei".

George Brande a adăugat: "După volatilitatea din luna decembrie a anului trecut, care a cuprins toată piaţa, titlurile ALR se tranzacţionează la un minim al ultimilor 17 luni. Chiar dacă rezultatele financiare preliminare pentru 2018 indică un profit mai mic decât cel din anul precedent, creşterea free-float-ului şi includerea în indicele BET pot duce la creşterea interesului investitorilor şi pot reprezenta un suport pentru cotaţii, pe termen mediu".

Raportat la cotaţia ALR din data de 14 martie, valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de circa 1,75 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro