Abonament gratuit

ANUL VIITOR,Nuclearelectrica va vinde mai puţină energie populaţiei, la un preţ mai mare

V.B.
Piaţa de Capital #Energie /

Nuclearelectrica (SNN) va vinde în 2015, pe piaţa reglementată, 2,25 milioane MWh (circa 21,4% din producţia programată), în scădere cu aproape 40% faţă de 3,74 milioane MWh în acest an (în jur de 35% din producţie), dar la un preţ în creştere, conform unei decizii a ANRE, se arată într-un raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Energia din piaţa reglementată este destinată alimentării consumatorilor "captivi", care nu şi-au exercitat dreptul de a-şi alege furnizorul de energie şi de a negocia cu acesta preţul de livrare. Este vorba, cu precădere, despre populaţie, instituţiile din domeniile sănătăţii, învăţământului, culturii, precum şi firmele mici şi mijlocii, explică SNN, pe site-ul propriu.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a transmis ieri către SNN o decizie potrivit căreia compania are obligaţia să vândă pe piaţa reglementată, în anul 2015, o cantitate de 2.252.443,158 MWh (circa 21,4% din producţia programată) la un preţ reglementat de 158,63 lei/MWh (care nu include tariful reglementat pentru introducerea energiei în reţeaua de transport, în cuantum de 10,32 lei/MWh), se mai arată în raportul publicat de BVB.

Preţul la care compania urmează să vândă anul următor energie în piaţa reglementată a crescut faţă de acest an, când s-a situat la 145,8 lei/MWh în primul semestru şi la 154,07 lei/MWh în semestrul al doilea. La mijlocul anului, ANRE a majorat tariful mediu pentru energia electrică vândută de Nuclearelectrica pe baza de contracte reglementate, pentru a lua în calcul costurile generate de impozitul pe construcţiile speciale ("taxa pe stâlp").

Nuclearelectrica a înregistrat, în primele 9 luni din 2014, venituri din exploatare de 1,32 miliarde lei, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, iar profitul a coborât cu 68%, la 99,78 milioane lei, din cauza declinului preţului la energia vândută şi a impactului taxei pe stâlp.

Acţiunile SNN au închis astăzi în scădere cu 1,95% pe BVB, până la 7,55 lei/unitate, iar capitalizarea companiei se situează la 2,12 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS