ANUL VIITOR,Nuclearelectrica va vinde mai puţină energie populaţiei, la un preţ mai mare

V.B.
Piaţa de Capital #Energie /

Nuclearelectrica (SNN) va vinde în 2015, pe piaţa reglementată, 2,25 milioane MWh (circa 21,4% din producţia programată), în scădere cu aproape 40% faţă de 3,74 milioane MWh în acest an (în jur de 35% din producţie), dar la un preţ în creştere, conform unei decizii a ANRE, se arată într-un raport remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Energia din piaţa reglementată este destinată alimentării consumatorilor "captivi", care nu şi-au exercitat dreptul de a-şi alege furnizorul de energie şi de a negocia cu acesta preţul de livrare. Este vorba, cu precădere, despre populaţie, instituţiile din domeniile sănătăţii, învăţământului, culturii, precum şi firmele mici şi mijlocii, explică SNN, pe site-ul propriu.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a transmis ieri către SNN o decizie potrivit căreia compania are obligaţia să vândă pe piaţa reglementată, în anul 2015, o cantitate de 2.252.443,158 MWh (circa 21,4% din producţia programată) la un preţ reglementat de 158,63 lei/MWh (care nu include tariful reglementat pentru introducerea energiei în reţeaua de transport, în cuantum de 10,32 lei/MWh), se mai arată în raportul publicat de BVB.

Preţul la care compania urmează să vândă anul următor energie în piaţa reglementată a crescut faţă de acest an, când s-a situat la 145,8 lei/MWh în primul semestru şi la 154,07 lei/MWh în semestrul al doilea. La mijlocul anului, ANRE a majorat tariful mediu pentru energia electrică vândută de Nuclearelectrica pe baza de contracte reglementate, pentru a lua în calcul costurile generate de impozitul pe construcţiile speciale ("taxa pe stâlp").

Nuclearelectrica a înregistrat, în primele 9 luni din 2014, venituri din exploatare de 1,32 miliarde lei, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, iar profitul a coborât cu 68%, la 99,78 milioane lei, din cauza declinului preţului la energia vândută şi a impactului taxei pe stâlp.

Acţiunile SNN au închis astăzi în scădere cu 1,95% pe BVB, până la 7,55 lei/unitate, iar capitalizarea companiei se situează la 2,12 miliarde lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS