ATTILA GYORGY, MFP:Ministerul Finanţelor va emite obligaţiuni verzi

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie

Ministerul Finanţelor va emite obligaţiuni verzi

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va emite obligaţini verzi pentru finanţarea proiectelor ce vizează eficienţa energetică, agricultura durabilă sau transportul curat, a spus ieri Attila Gyorgy, Secretar de Stat în cadrul MFP, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Domnia sa a declarat: "La nivelul Ministerului Finanţelor, prin strategia de administrare a datoriei publice la nivel guvernamental, pentru perioada 2021-2023, am prevăzut emiterea şi utilizarea de obligaţiuni verzi ca instrumente de datorie publică. Ministerul Finanţelor, în calitate de administrator al datoriei publice, va coordona procesul de pregătire şi lansare efectivă a obligaţiunilor verzi pe piaţa internaţională şi va coordona procesul de raportare periodică, astfel încât să se asigure informarea mediului investiţional asupra fondurilor alocate pentru cheltuieli eligibile şi impactul asupra mediului. Intenţionăm să înfiinţăm şi să participăm activ la grupul de lucru interministerial care elaborează cadrul general pentru obligaţiuni verzi la nivel suveran, selecţia şi validarea proiectelor eligibile verzi, cum ar fi proiecte ce vizează eficienţa energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, pescuitul, silvicultura, transportul curat, gestiunea durabilă a apei şi tehnologiile ecologice".

Conform reprezentantului MFP, din practica altor state, perioada de implementare a cadrului general pentru obligaţiuni verzi la nivel suveran va dura aproximativ şase luni.

"Situaţia de astăzi ne arată că pieţele externe beneficiază de cerere ridicată pentru aceste instrumente, existând investitori cu fonduri dedicate în acest scop", a mai spus Attila Gyorgy, adăugând că randamentele acestor tipuri de instrumente financiare sunt uşor mai scăzute decât la obligaţiunile standard.

Secretarul de Stat de la Finanţe a adăugat că nu va fi neglijată nici piaţa nici piaţa internă, însă trebuie să se ţină cont de interesul şi apetitul investitorilor.

"Un sondaj realizat recent de Banca Naţională a României în rândul a treisprezece bănci reprezentând în termeni de active 88% din sistemul bancar românesc relevă că titlurile verzi ar putea fi parte a strategiei băncilor privind durabilitatea", a spus Attila Gyorgy, care a conchis: "În concluzie, se distinge clar un semnal că România se încadrează deja pe traiectoria dezvoltării durabile conform standardelor ESG, respectiv criteriii non-financiare, de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă, în evaluarea oportunităţilor de investiţii şi de alocare a capitalurilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9219
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5428
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7455
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.4279

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro