ZIARUL BURSA

23 iunie 2021
Ediţia din 25.03.2023
"2020 a fost ca un cataclism pentru turism"

"2020 a fost ca un cataclism pentru turism"

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 23 iunie 2021

(Interviu cu Cristian Pandel, fondatorul Christian Tour) 

Reporter: Suntem la un an şi câteva luni de când a fost declarată pandemia de Covid-19. Unul dintre sectoarele biciuite de această criză a fost turismul. Cum aţi perceput dumneavoastră, fondatorul Grupului românesc Christian Tour, anul pandemic 2020?

"Ne dorim să avem listate cât mai multe emisiuni de obligaţiuni verzi"

ADRIAN TĂNASE, DIRECTORUL GENERAL AL BURSEI DE VALORI BUCUREŞTI:"Ne dorim să avem listate cât mai multe emisiuni de obligaţiuni verzi"

A.I.Piaţa de Capital / 23 iunie 2021

BVB vrea să lanseze indici care să includă criteriile ESG, conform lui Adrian Tănase  

Ne dorim să avem cât mai multe emisiuni de obligaţiuni verzi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a spus ieri Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital, într-o conferinţă de presă, adăugând că bursa chiar se gândeşte la un segment al obligaţiunilor verzi, astfel încât investitorii să poată identifica mai uşor obligaţiunile prin care sunt finanţate proiectele verzi în ţara noastră.

China schimbă regulile de stabilire a indicilor preţurilor mărfurilor

DE LA 1 AUGUSTChina schimbă regulile de stabilire a indicilor preţurilor mărfurilor

A.V.Macroeconomie / 23 iunie 2021

Furnizorii de preţuri vor fi obligaţi să fie independenţi de părţile cu interese directe pe pieţele de mărfuri şi servicii acoperite de indici  

China va emite, vara aceasta, noi reguli privind gestionarea indicilor - referinţe de preţ pentru mărfuri şi servicii, guvernul de la Beijing urmărind să-şi intensifice astfel controlul asupra pieţelor de profil din ţară şi să ia măsuri pentru limitarea inflaţiei.

PSD, pregătit să demită guvernul Cîţu

MOŢIUNE DE CENZURĂPSD, pregătit să demită guvernul Cîţu

George MarinescuPolitică / 23 iunie 2021

Parlamentarii social-democraţi vor depune, astăzi, moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu, conform declaraţiilor din ultimele zile ale liderilor PSD. Conform unor surse social-democrate, textul moţiunii a fost discutat cu sindicatele şi patronatele şi nu a suferit mari modificări faţă de cel prezentat public, săptămâna trecută, de liderul PSD.

Moţiunea de cenzură intitulată "România eşuată. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu" este semnată de toţi cei 110 deputaţi ai PSD şi de cei 47 senatori social-democraţi.

Tinerii din Elveţia votează împotriva legii pentru reducerea emisiunilor cu efect de seră

Călin RecheaInternaţional / 23 iunie 2021

Călin Rechea

În singura democraţie europeană care îşi merită numele, Elveţia, tinerii au respins "în masă" legea de combatere a schimbărilor climatice.

Aceasta reprezintă nu doar o victorie a raţiunii în referendum, ci şi o ilustrare a modului în care oamenii acţionează atunci când sunt puşi în faţa unor costuri reale ale ideologiei de natură totalitară promovate în numele salvării planetei.

ONU: dramele copiilor se înmulţesc

SEMNAL DE ALARMĂONU: dramele copiilor se înmulţesc

O.D.Miscellanea / 23 iunie 2021

Abuzurile împotriva unei fiinţe sunt de netolerat. Când este vorba despre copii lucrurile sunt şi mai odioase. În plin secol XXI, când se face enorm de mult caz de toleranţă, diversitate, drepturile omului, la câţiva paşi de noi se întâmplă drame înfiorătoare. Copii răpiţi, violaţi, manipulaţi să devină soldaţi-criminali, sunt câteva dintre ororile care se petrec chiar acum în mai multe zone ale globului. Există rapoarte, proteste, din nefericire lipsesc măsurile concrete, care să pună capăt acestei situaţii de neconceput.

Scăderi pentru indici, în contrast cu evoluţiile din pieţele europene

Scăderi pentru indici, în contrast cu evoluţiile din pieţele europene

A.I.Piaţa de Capital / 23 iunie 2021

Subscriere integrală pentru tranşa garantată a investitorilor de retail în oferta One United şi de 21,2 milioane de acţiuni pentru tranşa cu alocare pro-rata, în prima zi a operaţiunii de piaţă  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în constrast cu aprecierile din pieţele europene.

Indicele extins BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 1,45%, la 1.013,24 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al findurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 0,93%, până la 2.246,97 puncte.

Guvernele de dreapta, incapabile să repare legile justiţiei

18 LUNI IROSITEGuvernele de dreapta, incapabile să repare legile justiţiei

I.Ghe.Politică / 23 iunie 2021

Asaltul dat de coaliţia PSD-ALDE-UDMR în perioada 2017-2019 asupra legilor justiţiei, deşi a fost stopat după demiterea în octombrie 2019 a guvernului Dăncilă, încă îşi produce efectele. Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu a fost încă desfiinţată, deşi atât Ludovic Orban, la preluarea mandatului de premier, în 4 noiembrie 2019, cât şi Florin Cîţu, în momentul preluării funcţiei de prim-ministru, la 23 decembrie 2020, au promis că secţia specială de anchetare a magistraţilor - secţie ce a fost dur criticată în rapoartele MCV şi Greco, din cauza presiunii pusă asupra independenţei magistraţilor - va înceta să mai funcţioneze. Legile justiţiei, care să stabilească în mod clar modalitatea de numire a procurorilor de rang înalt şi care să îi confere un rol clar Consiliului Superior al Magistraturii în această procedură, precum şi cu privire la răspunderea magistraţilor, se află în dezbatere în interiorul coaliţiei de guvernare (PNL-USRPLUS-UDMR), după ce au stat şase luni în dezbatere publică, şi nu se ştie când vor ajunge în Parlament.

FOŞTII ALEŞI AI NEAMULUI NU RENUNŢĂPensia specială - un drept revendicat de membrii marcanţi ai clasei politice

G.M.Politică / 23 iunie 2021

Soarta pensiilor speciale ale foştilor parlamentari care au contestat legea prin care actualul Legislativ a decis eliminarea acestor venituri pentru senatori şi deputaţi ar putea să ajungă pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. La termenul de ieri, la Tribunalului Bucureşti a fost invocată lipsa de competenţă materială privind soluţionarea acestei speţe, iar instanţa a rămas în pronunţare.

Pe lista contestatarilor legii de abrogare a pensiilor speciale a parlamentarilor, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti sunt incluse 71 de persoane. Printre contestatari se numără foşti parlamentari din toată clasa politică: Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Ion Coja, Daniela Crăsnaru, Cătălin Croitoru, Alexandru Feldman, Şerban Mihăilescu, Norica Nicolai, Aurel Pană, Mădălin Voicu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Severin, Alexandru Sassu, Ilie Sârbu, Dan Radu Ruşanu, Cristian Rădulescu, Silviu Prigoană, Ristea Priboi, Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu, Dan Mircea Popescu, Tudor Marcu şi Ion Honcescu.

Virgil Popescu: "Termocentrala de la Mintia ar trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor. Este într-un nod strategic, conectat la linia de 400 Kilovolţi, dar ea a fost jefuită ca şi Complexul Energetic Hunedoara, care în 2013 avea zero datorii, iar în 2019 avea debite de peste 3 miliarde lei".

VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI:"Termocentrala de la Mintia nu va fi tăiată şi dată la fier vechi"

G.M.Companii / 23 iunie 2021

Termocentrala Mintia, care aparţine Complexului Energetic Hunedoara, nu va fi tăiată şi dată la fier vechi, ci va fi achiziţionată de un investitor ce va fi obligat să modernizeze capacitatea de producţie, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu prilejul dezbaterii solicitată de grupul deputaţilor Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) privind situaţia minelor de cărbune şi uraniu din ţara noastră şi a modului în care unele companii private au apărut în proiectele incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Educaţia sexuală în şcoli face "valuri" în afara acestora

Educaţia sexuală în şcoli face "valuri" în afara acestora

O.D.Miscellanea / 23 iunie 2021

Educaţia sexuală în şcoli reprezintă un subiect foarte fierbinte, un altul care îm­parte societatea în două tabere aflate pe poziţii ireconciliabile.

Din nefericire pe marginea acestui subiect se exprimă pe lângă oameni care au competenţa să o facă şi persoane care nu dispun de niciun fel de argumente şi livrează doar sloganuri, mai vechi sau mai noi. Numeroase persoane de pe scena publică s-au exprimat clar vizavi de acest subiect. Există şi politicieni cunoscuţi care admit că e greu de luat o decizie.

Meci cu toleranţa şi diversitatea pe post de fileu

EURO 2020:Meci cu toleranţa şi diversitatea pe post de fileu

O.D.Sport / 23 iunie 2021

Partida dintre Germania şi Ungaria, care se va disputa astăzi la Munchen, decisivă pentru calificarea în optimi, a fost precedată de o serie de "meciuri" fără legătură cu sportul. Guvernul maghiar a adoptat o lege care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor, fapt ce a deranjat mai multe cancelarii europene. Printre cei care au ţinut neapărat să răspundă la mişcarea Budapestei, au fost germanii, adversarii de azi. Primul pas l-a făcut căpitanul Germaniei, Neuer, care a purtat o banderolă în culorile comunităţii LGBT. UEFA, intransigentă la astfel de manifestări, a devenit brusc mai tolerantă. Astfel, rapid, UEFA a încheiat ancheta în cazul portarului naţionalei Germaniei, Manuel Neuer, Gestul lui Neuer a fost considerat un simbol politic, care contravine regulamentelor UEFA, însă forul european a decis să nu sancţioneze în niciun fel jucătorul sau Federaţia Germană de Fotbal. Neuer ar urma să poarte această banderolă şi la meciul contra Ungariei.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
Temeri de inflaţie pe pieţele din Europa

Temeri de inflaţie pe pieţele din Europa

A.V.Internaţional / 23 iunie 2021

Bursele din Europa au scăzut în a doua parte a zilei de ieri, din cauza semnelor de creştere a inflaţiei în regiune.

Deutsche Börse

- Acţiunile Daimler AG au coborât cu 0,09%, la 79,29 euro la ora locală 16.29. Compania auto germană vrea...

PIAŢA VALUTARĂ Euro a crescut la 4,9242 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 23 iunie 2021

Euro a crescut ieri, cu 0,01 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9242 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1945 dolari, în depreciere cu 0,41%...

MACRO NEWSLETTER 23 iunie 2021

MACRO NEWSLETTER 23 iunie 2021

Macroeconomie / 23 iunie 2021

Preţurile producătorilor industriali din Germania şi-au accelerat creştere anuală şi în luna mai 2021, până la 7,2%, de la 5,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare semnificativ peste aşteptări, de 1,5%, după o creştere de 0,8% în...

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

24 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9255
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5904
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9881
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6013
Gram de aur (XAU)Gram de aur294.2340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo