AUDIERI ÎN COMISIA JURIDICĂDeputaţii, în trierea candidaţilor pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie

Deputaţii, în trierea candidaţilor pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională

Bogdan Licu, Cristi Dănileţ şi Ioan Sabău-Pop vizează locul liber lăsat de Valer Dorneanu În afara mandatului lui Dorneanu, în 9 iunie mai expiră şi mandatul Monei Pivniceru şi al lui Daniel Morar În locul lui Pivniceru, Senatul va alege între Iulia Scântei şi Peter Ekstein-Kovacs Funcţia de judecător al CCR rămasă vacantă după expirarea mandatului lui Daniel Morar va fi ocupată de o persoană numită de preşedintele Klaus Iohannis

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor ar urma să audieze astăzi candidaţii propuşi de formaţiunile politice parlamentare pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională care va rămâne vacantă după expirarea, în 10 iunie, a mandatului lui Valer Dorneanu, actualul preşedinte al CCR. Procedura privind alegerea unui nou judecător la CCR a fost demarată în 11 aprilie de Camera Deputaţilor şi termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost ieri, 26 aprilie. Au fost depuse trei candidaturi: procurorul Bogdan Licu (fost şef al DIICOT) - susţinut de PSD, Cristi Dănileţ - susţinut de USR şi Ioan Sabău-Pop -susţinut de AUR. Audierile candidaţilor sunt programate astăzi de la ora 13:00, data limită pentru depunerea raportului de către Comisia Juridică este 29 aprilie, iar votul din Camera Deputaţilor ar putea fi acordat în 3 mai.

Nominalizarea unui nou judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu este făcută de Camera Deputaţilor, deoarece tot aceasta a fost cea care l-a desemnat pe Valer Dorneanu în 2013 pentru CCR.

În afara mandatului lui Valer Dorneanu, în 9 iunie mai expiră mandatele a încă doi judecători la Curtea Constituţională: Mona Pivniceru (numită de Senat cu sprijin PNL) şi Daniel Morar (numit din partea preşedinţiei). Nominalizarea pe locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat, în timp ce pentru locul lui Daniel Morar urmează să facă o propunere Klaus Iohannis, preşedintele României. Pe locul Monei Pivniceru, PNL o propune pe senatoarea Iulia Scântei, iar USR - pe avocatul Peter Eckstein-Kovacs. Potrivit legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor. În ceea ce priveşte nominalizarea făcută de Administraţia Prezidenţială, cea mai mare şansă o are consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină, şefa Departamentului Constituţional Legislativ.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro