Abonament gratuit

Avem un personaj... ne trebuie un autor

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Ciudat lucru, cum un produs al politicii noastre care musteşte de autentic şi autohton, Liviu Dragnea, nu se aşează cîtuşi de puţin în tipologia caragialiană! Oriunde încerci să îl pui, nu e de acolo. Nu e Trahanache, deşi pare să aibă unele date, dar este clar: la capacitatea onorabilului de a jongla cu machiaverlîcurile nu a ajuns, nici pe departe. Abia dacă este undeva, la jumătatea drumului, între Caţavencu şi Brînzovenescu. Tipătescu nu este, că nu are impulsul şi inconştienta siguranţă de sine necesare rolului şi nici apetitul de a seduce nevestele binefăcătorilor săi politici. Caţavencu... nici atît... e ambiţios, adevărat, dar nu e "localist", ci dimpotrivă, ţinteşte sus, la centru. Turmentat nu e, poliţai, nici vorbă, ce mai... nu se aşează în tipar. E ca şi cînd Nenea Iancu nu ar fi trecut niciodată prin Teleorman, ori Teleormanul nu l-ar fi încăput niciodată pe Caragiale.

Mă uit în ograda vecinilor şi mă gîndesc la Platonov, caricatura pleoştită care rezultă din altoirea lui Hamlet cu mentalitatea şi logica vieţii de provincie. Numai geniul lui Cehov putea să îndrăznească acest altoi, ba pe deasupra să aibă curajul să-l înfăţişeze lumii ca pe o demnă de atenţie creaţie literară. Nu e nici de aici. Nu are nostalgia ratării şi nici nu are cum. Omul nostru are o creaţie şi e mîndru de ea: a dat ţării guverne PSD, într-un an, cît alţii într-un cincinal şi jumătate. Chiar dacă are ceva din donjuanismul de provincie al lui Platonov, el îşi stăpîneşte damele, nu le abandonează şi nici nu îşi asumă neputinţa de a le satisface ambiţiile sau visele.

Dimpotrivă. Mai presus de toate, cu siguranţă, nu are pulsiuni suicidale.

Mă întorc şi mai caut în ograda proprie. Mă gîndesc la arhetipul mioritic. Mai zilele trecute, omul ne-a anunţat pe canalele de comunicare mediatice că nişte ciobani de prin servicii vor să mi-l omoare. Politic, desigur! A venit o oiţă care se avea bine cu un lup pus de pază la stîna SPP şi i-a şoptit, nu lui direct, unui prieten, chiar şi data sacrificiului ritual... undeva prin martie. Motivul ar fi cel mioritic, oarecum mercantil, vor să-i ia turma, că a lui e mai mare, are voturi multe şi în urnele electorale şi cele din Parlament. Îl pizmuiesc, nu atît pe el, cît avutul lui. Doar că omul nostru nu este cîtuşi de puţin împăcat cu soarta, el este gata să lovească înapoi şi nu vrea să moară uitîndu-se la stele, ci împlîntînd şuriul în pieptul potrivnicilor, pînă la os. Altminteri, de ce s-ar mai fi luat de piept, aşa, de unul singur şi cu "statul paralel" şi cu SRI-ul lui Coldea şi Maior şi cu DNA-ul lui Koveşi, ori cu Koveşi a DNA-ului, cum credeţi că e mai potrivit, iar acum şi cu SPP-ul lui Pahonţu. Păi, nu vă supăraţi, ăsta nu-i model mioritic cum nu sunt eu arhimandrit de Stănileşti. E cît pe ce, mai are puţin să dea în modelul "Sfîntul Gheorghe", creştinul acela plin de sfinţenie, dar aprig, care s-a luat la luptă cu însăşi întruchiparea balauricească a lui Satana, pe care a învins-o odată pentru totdeauna. Amin! Sigur, în cazul nostru, nu avem nici o certitudine cu privire la victoria finală a lui Dragnea împotriva balaurilor care-i populează coşmarurile şi-i vînează destinul politic. Ba, dacă este să ne luăm după datele de pe teren, pare mai degrabă invers. Oricum, lupta, chiar dacă nu e deschisă oricărui rezultat, deocamdată, nu s-a încheiat!

Faustian nu este, omul nu e toropit de nici o sete de cunoaştere, le ştie pe toate de cînd era mic... baron de Teleorman; Shylock nu, Othelo nu, Oedip nici atît; şi-o fi făcut ei insulă şi lagună personală, dar cu Prospero, ducele de Milano nu are nici în clin nici în mînecă şi nici Caliban nu este; Romeo, Richard al II-lea ori al III-lea nici pe departe, ca să nu mai vorbim despre vreun Henry al V-lea, nu de alta, dar ne-ar fi spus pînă acum dacă avea vreo pretenţie la tronul Franţei şi, după cum a mărturisit unui prieten, nici nu simte fiori eroici cînd trece cu maşina pe lîngă fostele mlaştini de la Agincourt. Mă rog, oriunde-l cauţi, nu-l găseşti!

Nu ne rămîne decît soluţia lui Pirandello: avem un personaj (nu şase!), măcar pentru ăsta să găsim şi noi un autor. Poate-i scrie careva o piesă, îi face mutaţia definitivă în ficţiune şi ne scapă de el. Pe noi ăştia, care încă refuzăm să ne mutăm în lumea artificială a păpuşilor şi a păpuşarilor care ar vrea să luăm reprezentaţiile lor drept realitate.

Opinia Cititorului ( 20 )

 1. " şi cu "statul paralel" şi cu SRI-ul lui Coldea şi Maior şi cu DNA-ul lui Koveşi, ori cu Koveşi a DNA-ului, cum credeţi că e mai potrivit, iar acum şi cu SPP-ul lui Pahonţu. "

  Ce frumos ai enumerat securiștii după statul paralel.

  Sigur te-ai gândit tu că doar nu te-ai gândit după dictare, statul paralel, Securitatea, Coldea, Maior, Kovesi, Pahonțu. 

  Six personnages en quête d'auteur de Luigi Pirandello

  LE PÈRE : Le drame pour moi est là tout entier, monsieur : dans cette conscience que j'ai que chacun de nous — voyez-vous — se croit " un seul ", alors que c'est faux : il est " cent ", monsieur, il est " mille ", selon toutes les possibilités d'être qui sont en nous : il est " un seul " avec celui-ci, " un seul " avec celui-là — et ces " un seul " différents au possible ! Et cela, en même temps, avec l'illusion d'être toujours " un seul pour tout le monde ", et toujours " cet un seul " que nous croyons être dans nos actes. C'est faux ! c'est faux ! Nous nous en apercevons bien, lorsque, dans l'un de nos actes, nous nous retrouvons soudain, par un hasard des plus malheureux, comme accrochés et suspendus : nous nous apercevons, veux-je dire, que nous ne sommes pas entiers dans cet acte, et que ce serait donc une atroce injustice que de nous juger d'après ce seul acte et de nous maintenir accrochés et suspendus au pilori pendant une existence entière, comme si celle-ci se résumait tout entière dans cet acte ! 

  Un singur cuvant imi vine in minte,dupa ce am citit articolul,cand ma gandesc la tovarasul, penibil.Nu m-am gandit niciodata sa plec din tara,am zis ca Romania e pe drumul bun,dar cand un personaj,deja, si ,cu adevarat,sinistru,cum e Dragnea,vine sa isi bata joc de noi ,cu vorbe de genul ca unii de prin servicii vor sa il omoare sau altele....E trist,ca ne ia de prosti pe toti,chiar pe toti,isi bate joc de poporul asta,cu toate ca ii e dator vandut...Nu face decat sa se victimizeze,cand cogeamite prostie mi-l caracterizeaza ...Nu ma uit decat foarte rar la tv,tocmai din acest motiv,ca cel pe care il descrieti d-voastra aici,deci nu stiam ce elucubratii mai putea emite .Penibil!

  Frumos.

  1. frumos!...

  Are deptate Dragnea, dupa ce sa pazeasca niste pioni, nu?

  Nici Napoleon nu si-a bagat oameni care il pazeau carne ne tun langa Moscova. 

  Pe Kenedi nu inteleg de ce l-au mazilit. A fost inlocuit? 

  Nu suntem in Kiev sa avem fanatici, bu? 

  Bil Gates are mai multi bani decat Pib-ul Romaniei (cred), il pazeste cineva, are o armata de oameni care il pazesc? 

  Si comunismul si democratia spune ca nu este om de neablocuit. 

  Comunismul face ca omul sa sufere putin, poate de aceea isi pazesc spatele capi. 

  Democratia se gandeste la binele omului, atunci de ce le este frica la capi?

  ... prea multa presiune preface omu-n zeu ... doar hedonismul naste pe satir ... tu bunule prieten, ia aminte: sub presiune "pamantul negru" devine "piatra pretioasa" ... dar in adancuri diamantul va bucura doar Zeii ... si de veti pune "piatra rara" ... sa poarte altii pe a lor sceptre ... feriti-va apoi de "pietre" ... ce zboara alan-dala-n tara ...

  1. n am inteles mai nimic.il iubesti sau il urasti / ?

   ... pe cine?! ;) ...

   ... idea este simpla ... daca aplici presiune pe un om, se adapteaza si risti sa-l faci celebru ... daca "aplici" placere se relaxeaza si s-ar putea sa isi arate slabiciunile ... poti inlatura un om prin forta sau prin intelepciune ... dar dupa el trebuie sa pui pe altul, asigura-te in primul rand ca ai unul mai bun! ... experienta cu schimbatu' o repetam de ani de zile, cautam raul mai mic si ne tot alegem cu mai mult rau ... ceva pute!!! (scuzati-mi expresia) ... iar jocul asta prostesc decredibilizeaza statul si-i submineaza autoritatea ... o sa ajungem intr-un punct in care populatia se "desensibilizeaza" total si riscam haosul - unii abia asteapta!!! ... speranta ca vom avea vreun politician nefuracios in viitorul apropiat este desarta ... personal ii prefer pe aia care tin si/sau cheltuie banii in tara ... in rest, nu mai uit la televizor si nu votez - e pierdere de timp ... iubesc natura, iubesc viata, iubesc oamenii - in general ...

   Decat un popor inert,care la un moment dat va fi cotropit oricum,tocmai ca e inert,mai bine unul care isi infrunta destinul.Un popor are nevoie ca cel/i care o conduc sa aibe calitati de.lider,sa ii poata inspira pe cetateni,mai ales in momente critice,de tranzitie etc.Si,chiar daca acel conducator nu e un lider innascut,ar face bine sa isi invete rolul si sa faca pe liderul,ca poporul are nevoie de asta....

   ."...cei care il conduc..."

   ....si framantarile ,jocul de care vorbiti,fac parte din democratie,altfel stam cu capul la cutie,dupa ce se alege unul si trecem la tiranie,ca e mai simplu,sa nu cumva sa destabilizam.statul ca ne cotropesc unii...

   ... din partea mea faceti ce vreti, numai sa stiti ce faceti! ... cele expuse mai sus sunt valabile si la nivel de mase ... aveti numai grija sa nu va zgaltaie altii cutia de-o sa va doara capul ;) ...

   Daca vorbesti in parabole,nu cred ca ajungem sa ne intelegem:)..Ce e cutia,de ex?

   Nu mai bine te predai tu de pe acum la cotropitori?:) Sa stim o treaba...

   ... "cutie" = ordine sociala ... hai sa vedem un pic ordinea sociala de la ultima criza ... s-a dat liber la credite pentru toata plebea ... sa-si satisfaca toate placerile (un fel de coruptie a maselor), altfel spus s-a "aplicat" placere! ... acum incepe sa se taie ratia, plebea ramane descoperita, incet dar sigur incepe sa aplice presiune - momentan se aplica juridic! ... si oops! vor revolta! ... revolta slabeste statul, un stat slab e un stat ieftin ... restul puteti deduce si dumneavoastra ;) ...

   ... termenul "cotropitori" va apartine, eu nu l-am folosit ... iar oferte de munca n-am primit inca ;) ...

  mi-a placut editorialul. Poate Dragnea este cel mai aproape de cardinalul Mazarin ? !?

  Mi/a placut ca presedintele a pus punctul e i...cu salariile scazute in loc sa creasca. Toti colegii mei au salariile scazute...A pus ministrese niste distinse doamne dar lipsite de cultura si bun simt! Limbi straine, nici pomeneala!

  Vasilica ne invata ca Pakistanul si Dubai sunt in Europa, nu face acord...si a mai fost si profesoara! Superba reprezentare a Romaniei! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Ziarul BURSA

14 august

Citeşte Ziarul BURSA din 14 august

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

13 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8344
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0836
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3431
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.5118

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie