"Băieţii deştepţi" îşi pregătesc revenirea în energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 mai 2015

"Băieţii deştepţi" îşi pregătesc revenirea în energie

Decizia recentă a Parlamentului de a permite, din nou, micilor producători de energie regenerabilă să-şi vândă electricitatea prin negocieri directe a dat apă la moară "băieţilor deştepţi" să reînceapă lobby-ul pentru contracte netransparente. Acum toţi furnizorii privaţi vor să se reîntoarcă la contractele directe arătând că statul poate să impună obligativitatea tranzacţionării doar pentru companiile pe care le controlează.

Surse din piaţă susţin că "băieţii deştepţi" au şi pus la punct o strategie în acest sens şi că vor să se folosească de regulamentele REMIT care vizează obligativitatea raportării tuturor tranzacţiilor la ACER (reglementatorul european), ce va fi instituită din toamnă.

Sursele citate afirmă: "REMIT este un program prin care Bruxelles-ul vrea să depisteze manipulările de pe piaţa de energie. REMIT nu poate să depisteze dacă un preţ dintr-un contract este mult sub nivelul pieţei aşa cum a fost în cazul contractelor directe celebre încheiate de Hidroelectrica".

Ziarul BURSA a relatat, la finalul anului trecut, că Uniunea Europeană (UE) lucrează la stabilirea unui sistem de monitorizare şi control al tuturor tranzacţiilor cu energie şi gaze de pe teritoriul său, atât cele de pe bursele specializate, cât şi cele directe, pe termen lung, încheiate în urma unor negocieri. Acest "Big Brother" european, botezat oficial REMIT, ar avea, de fapt, ca scop, să controleze la sânge înţelegerile încheiate de Gazprom pe teritoriul UE. Sursele noastre afirmă că nici marile companii energetice integrate vertical nu se simt prea bine, întrucât, prin sistemul de monitorizare REMIT, ar fi vizate şi preţurile de transfer intra-grup pentru toate produsele energetice.

Voci din piaţă susţin că REMIT este o apă de ploaie şi că nu are cum să împiedice contracte directe incorecte din România.

Vânzarea prin negociere directă a energiei electrice a fost interzisă prin lege, atât pentru operatorii privaţi, cât şi cei de stat, din 2012 - an important pentru piaţa noastră de energie, când Hidroelectrica a fost introdusă în procedura insolvenţei cu scopul denunţării contractelor cu "băieţii deştepţi". De atunci şi până în prezent, toată energia a fost comercializată obligatoriu pe pieţele OPCOM. Tot din 2012 a început şi procesul de liberalizare a pieţei de electricitate.

Operatorii privaţi au contestat vehement noua lege a energiei, dar Comisia Europeană a susţinut transparentizarea completă a pieţei. Conform unor declaraţii acordate Ziarului BURSA de Niculae Havrileţ la finele anului trecut, raţiunea care a stat la baza deciziei de transparentizare a fost următoarea: "Avem producătorii controlaţi de stat, care dintotdeauna au fost obligaţi să vândă transparent energia pe OPCOM. Mai avem şi producători privaţi, care, însă, primesc subvenţii şi atunci este corect să fie obligaţi să vândă transparent energia. Mă refer la producătorii de energie verde, care primesc certificate verzi, şi la CET-urile care primesc fie bonus pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, fie sprijinul pentru cărbune. Toate aceste subvenţii sunt plătite de toţi consumatorii, direct sau indirect. Astfel, consumatorii merită să aibă un reper de preţ corect în perioada liberalizării pieţei".

În ultimii trei ani, de când piaţa este complet transparentă, preţul electricităţii a scăzut constant, ajutat şi de o scădere puternică a cererii, dar şi de o producţie suplimentară de energie curată, subvenţionată, însă, prin certificate verzi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Băieţii deştepţi" îşi pregătesc intrarea la bulau. Alfel nu scapam in vecii vecilor de ei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

20 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5341
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7761
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.0731

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro