Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Banca Centrală a Turciei va menţine tendinţa de înăsprire a politicii monetare

Ziarul BURSA #Internaţional /

Banca Centrală a Turciei va menţine tendinţa de înăsprire a politicii monetare

Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine tendinţa de înăsprire a politicii monetare până când inflaţia va înregistra o îmbunătăţire semnificativă, după ce a decis să majoreze dobânda de politică monetară cu 1,25 de puncte procentuale, transmit DPA şi Reuters, conform Agerpres.

Ieri, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de bază de la 16,50%, până la 17,75%. După anunţul majorării dobânzii, lira s-a apreciat cu 1,82%, ajungând la 4,47 unităţi pentru un dolar, în condiţiile în care anterior coborâse până la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.

Nivelul ridicat al inflaţiei şi aşteptările inflaţioniste reprezintă în continuare riscuri la adresa evoluţiei preţurilor şi, dacă va fi necesar, politica monetară va fi înăsprită şi mai mult, se arată într-un comunicat al Băncii Turciei.

De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut 16% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare.

Pentru a stopa deprecierea lirei, Banca Centrală a Turciei a organizat luna trecută o reuniune de urgenţă, la finalul căreia a decis să majoreze dobânda de bază de la 13,5% până la 16,5%.

Moneda turcească suferă de pe urma îngrijorării investitorilor cu privire la ingerinţa preşedintelui Erdogan în politica monetară. Şeful statului turc, care s-a autoproclamat "inamicul dobânzilor", a declarat că intenţionează să obţină o mai mare influenţă asupra deciziilor de politică monetară după alegerile din 24 iunie, amplificând îngrijorările cu privire la capacitatea Băncii Centrale de a ţine sub control o inflaţie de două cifre.

În luna mai, Recep Tayyip Erdogan a declarat: "Atunci când oamenii întâmpină dificultăţi din cauza politicilor monetare pe cine vor trage la răs­pundere? Îl vor trage la răspundere pe preşedinte. De vreme ce îl vor întreba pe preşedinte despre acest lucru, trebuie să proiectăm imaginea unui preşedinte care are influenţă asupra politicilor monetare".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Topul Naţional al Firmelor 2019
Energy Transition 2019
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS