BAT: "Este esenţial ca Directiva pe tutun să fie implementată din 20 mai 2016"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 29 martie 2016

Orice întârziere în adoptarea legii de transpunere a Directivei Europene pe tutun, precum şi introducerea oricăror prevederi care vor devia de la textul Directivei vor afecta direct şi imediat procesul de producţie, prezenţa produselor legale pe piaţă şi nivelul încasărilor la bugetul de stat, avertizează Adrian Popa, Corporate and Regulatory Affairs Director British American Tobacco (BAT) România.

British American Tobacco (BAT) România salută demararea procesului legislativ de adoptare de către Parlamentul României a proiectul de lege care va transpune Directiva Europeană privind produsele din tutun (2014/40/UE) şi subliniază că este esenţial ca acesta să fie implementat începând cu data de 20 mai 2016.

Compania arată, într-un comunicat de presă: "British American Tobacco România şi-a asumat proiectul de lege adoptat de Guvern şi instrucţiunile privind noile avertismente de sănătate primite de la Ministerul Sănătăţii în luna februarie a acestui an, asumându-şi, totodată, riscuri comerciale şi financiare importante prin demararea conformării producţiei la noile cerinţe, începând cu data de 20 mai 2016. Dacă legea nu va fi adoptată până la această dată sau proiectul va suferi modificări de natură să afecteze producţia, piaţa legală de tutun va fi pusă în pericol, lăsând loc comerţului ilicit".

Potrivit lui Adrian Popa, această situaţie "va fi o foarte bună ocazie pentru crima organizată să invadeze piaţa cu produse ilicite".

În acest context, British American Tobacco România face un demers public către Parlamentul României ca legea să fie adoptată cât mai curând, astfel încât producătorii să aibă un temei în legislaţia naţională pentru conformarea producţiei şi pentru a asigura menţinerea unui nivel constant de încasări de taxe la bugetul de stat.

Adrian Popa a subliniat: "Să nu uităm că, în 2010, peste 36% din piaţă era acaparată de produse ilegale, iar pierderile generate bugetului de stat erau de 1 miliard de euro. În 2016, am ajuns deja la 17,5% şi la pierderi de 500 milioane de euro pentru acelaşi buget de stat. De aceea, este necesar ca această lege să fie adoptată şi implementată cu termenul de 20 mai 2016".

BAT subliniază, printre altele, dorinţa sa de a colabora cu autorităţile permanent şi într-un mod transparent pentru reglementarea pieţei produselor din tutun.

"British American Tobacco România doreşte să rămână acelaşi investitor important în economia României, un angajator de încredere şi unul dintre contribuabilii majori la bugetul de stat. British American Tobacco România a contribuit la bugetul de stat al României, în anul fiscal 2015, cu peste 7 miliarde lei sub formă de taxe, impozite, accize şi alte contribuţii sociale", conchide comunicatul citat.

Philip Morris a demarat procesul de adaptare a producţiei la noile reglementări

Philip Morris urmăreşte cu atenţie procesul legislativ de transpunere a Directivei privind produsele din tutun, întrucât aceasta furnizează cadrul legal de funcţionare a industriei pentru anii următori, ne-au spus reprezentanţii companiei.

Aceştia ne-au precizat că Philip Morris a demarat deja procesul de adaptare a producţiei, pe baza specificaţiilor tehnice primite de la Ministerul Sănătăţii în procesul de transpunere, urmărind să se încadreze în termenul legal, 20 mai.

"Compania şi-a asumat, astfel, un semnificativ risc comercial, dată fiind lipsa garanţiilor că proiectul de lege se va finaliza la termenul preconizat şi că nu va suferi modificări pe parcursul procesului de legiferare", au precizat sursele citate, adăugând că producătorul susţine eforturile de reglementare şi menţinerea unui dialog instituţional şi transparent cu toate părţile implicate.

Guvernul a adoptat, la jumătatea lunii februarie, proiectul legislativ care urmează să transpună în legislaţia naţională Directiva Europeană din domeniul tutunului, care aduce o serie de modificări produselor din tutun.

Industria de profil aştepta noua legislaţie încă de la finalul anului trecut, pentru a putea să-şi conformeze produsele în timp util.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro