BCE menţine dobânzile şi reduce achiziţiile de obligaţiuni

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 septembrie 2018

BCE menţine dobânzile şi reduce achiziţiile de obligaţiuni

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să nu modifice dobânzile, respectiv să menţină politica monetară relaxată, confirmând totodată că este în grafic pentru finalizarea programului său de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului curent.

Consiliul guvernatorilor BCE a informat că a menţinut dobânda de politică monetară la zero, iar dobânda la facilitatea de creditare marginală - la 0,25%. Dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

BCE a mai precizat că, din octombrie, va înjumătăţi achiziţiile sale lunare de obligaţiuni la 15 miliarde de euro, aşa cum aşteptau analiştii.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, şi-a menţinut poziţia conform căreia programul de achiziţii de obligaţiuni se va încheia până la sfârşitul anului, iar ratele dobânzilor nu se vor modifica cel puţin până în vara lui 2019, în condiţiile în care economia zonei euro va continua să crească.

BCE preconizează că expansiunea economiei uniunii monetare va fi de 2% anul acesta şi de 1,8% anul viitor, faţă de 2,1%, respectiv 1,9%, cât anticipa anterior.

Mario Draghi a afirmat că această reducere a estimărilor a fost generată de o cerere mai slabă din exterior. În plus, Draghi a atras atenţia supra riscurilor externe precum creşterea protecţionismului şi volatilitatea de pe piaţa financiară.

BCE şi-a menţinut previziunile pentru inflaţie, anticipând că acest indicator va fi de 1,7% în anii 2018, 2019 şi 2020. Mario Draghi a insistat că acest nivel este conform cu ţinta băncii, de aproape 2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro