BNR: Băncile au înăsprit condiţiile pentru creditele ipotecare destinate populaţiei

George Forcoş
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 mai 2016

BNR: Băncile au înăsprit condiţiile pentru creditele ipotecare destinate populaţiei

Băncile au înăsprit standardele de creditare pentru creditele ipotecare destinate populaţiei în primul trimestru al acestui an, iar această tendinţă va continua şi în trimestrul doi, potrivit unui sondaj despre creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei publicat luni de Banca Naţională a României (BNR).

În T1/2016, standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri s-au înăsprit semnificativ, în timp ce în cazul creditelor de consum, dar şi al împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, acestea au fost păstrate constante, se arată în documentul BNR.

În ceea ce priveşte perioada următoare, T2/2016, băncile estimează o accentuare a înăspririi condiţiilor de creditare pentru creditele ipotecare şi, într-o măsură mai mică, a creditelor de consum acordate populaţiei. La nivelul companiilor nefinanciare, băncile autohtone prognozează o menţinere constantă a standardelor de creditare în următoarele trei luni.

Referitor la cererea de credite, în T1/2016 s-au consemnat majorări atât în cazul companiilor nefinanciare, cât şi al creditelor ipotecare acordate populaţiei, în timp ce pentru împrumuturile de consum cererea a rămas relativ constantă.

În perioada următoare (T2/2016), băncile anticipează creşteri ale cererii de credite pe segmentele companiilor, precum şi ale creditelor de consum destinate populaţiei, însă în cazul creditelor ipotecare este preconizată o reducere a acesteia. Această dinamică coroborată cu faptul că analizele privind performanţa economică, financiară şi managerială a firmelor indică un potenţial de creditare sustenabil semnificativ la nivelul companiilor nefinanciare sunt argumente în favoarea unei creşteri a activităţii de creditare către acest sector.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. F bine

    1. De ce e bine postacule? Poate esti amabil si ne spui? Nu ziceau sefii tai Zamfir si Dan ca mint bancile si ca nu se inaspreste nimic?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro