Abonament gratuit

BVBCreştere pentru indici, în şedinţa de ieri

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Creştere pentru indici, în şedinţa de ieri

Schimburi cu 7,9% din TeraPlast 

Toate coşurile de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au cunoscut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, BET, principalul indice al pieţei noastre, ce include cele mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, înregistrând o apreciere de 0,2%.

În plan internaţional, bursele au bifat în ansamblu avansuri semnificative, îndeosebi pe fondul speranţelor în creştere privind producerea unui vaccin împotriva Covid-19 până la finalul anului, potrivit investing.com.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 86,69 milioane de lei, peste media zilnică a anului, de aproape 54 milioane de lei, un aport semnificativ venind din partea a douăzeci de transferuri cu acţiunile TeraPlast (TRP), realizate prin piaţa POF, în valoare de 29,7 milioane de lei.

Cele 106,07 milioane de acţiuni transferate reprezintă 7,93% din producătorul de materiale de construcţii, schimburile fiind realizate la preţul unitar de 0,28 lei, cu 9,09% sub referinţă.

Brokerii de la Prime Transaction au descris, în raportul zilnic al societăţii, evoluţia bursei noastre de ieri astfel: "Indicii BVB au continuat să crească şi în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Variaţiile au fost cuprinse între 0,19% pentru BET Plus şi 1,12% în cazul indicelui BET-BK. Valoarea tranzacţiilor a fost de 17,9 milioane euro, în creştere comparativ cu ultimele şedinţe de tranzacţionare (...). Din cadrul indicelui BET, notăm avansurile înregistrate de companiile: Purcari Wineries (WINE), 4,78% şi Transgaz (TGN), 2,39%. La polul opus, avem trei emitenţi care s-au depreciat în şedinţa de astăzi (n.r. ieri): Romgaz (SNG), -1,42%, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -0,82% şi Fondul Proprietatea (FP), -0,78%".

Topul lichidităţii din piaţa "regular" a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2 lei/unitate, în creştere cu 0,5%, pe fondul unui rulaj de 10,9 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,78%, la 1,275 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de 7,73 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-a ridicat la 5,38 milioane de lei, cotaţia instituţiei de credit cunoscând un avans de 0,86%, la preţul de 11,7 lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de titlurile Erste Group Bank (EBS), care au angrenat un rulaj 3,93 milioane de lei, ultima cotaţie a acţiunilor băncii austriece fiind de 94,32 lei, în creştere cu 6,96%, avans în ton cea a acţiunilor Erste la bursa din Viena.

În piaţa "deal", au fost realizate trei transferuri cu acţiunile TLV, în valoare de 6,96 milioane de lei, schimburile fiind derulate la preţul unitar de 2 lei, cu 0,5% peste referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea s-a apreciat cu 0,5%, în timp ce indicele BET-NG, ce captează evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor a urcat cu 0,22%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a crescut cu 0,34%.

Topul celor mai mari creşteri  

1. "Uamt" (UAM): +10,00%

2. "Electrocontact" (ECT): +7,84%

3. "Erste Group Bank" (EBS): +6,96%

4. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +6,67%

5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +6,41%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Ves Sighişoara" (VESY): -14,69%

2. "Dafora" (DAFR): -4,69%

3. "Artego" (ARTE): -4,19%

4. "Zentiva" (SCD): -3,23%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -2,53%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie