BVB SI RASDAQSuprasubscriere de 500% pe tranşa micilor investitori la Romgaz

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Suprasubscriere de 500% pe tranşa micilor investitori la Romgaz

Lichiditatea în şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 17,5 milioane lei (3,95 milioane milioane euro), de aproximativ trei ori mai puţin decât cea de marţi, când investitorii au tranzacţionat de 56,4 milioane lei (12,7 milioane milioane euro).

Cu excepţia indicelui BET, ceilalţi indici interni au consemnat, în a treia şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, evoluţii pozitive.

Indicele compozit al pieţei, BET-C, a înregistrat, ieri, un avans de 0,21%, la 3.162,05 puncte.

Pe piaţa deal a fost realizată o singură tranzacţie, cu 700.000 acţiuni Banca Transilvania (simbol TLV), în valoare de 990.500 lei.

Bursa de la Bucureşti şi-a continuat trendul ascendent în prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare, după deschiderea pieţelor americane tendinţa fiind una uşor descendentă, potrivit lui Sorin Tuţică, trader la Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "Indicele BET a rămas peste valoarea de 6.000 de puncte, volumul fiind la un nivel scăzut, dar justificat de faptul că sunt în derulare oferte publice. În cazul ofertei publice voluntare de cumpărare a titlurilor Fondului Proprietatea, până în acest moment sunt blocate 2,63 de miliarde de acţiuni. În ceea ce priveşte oferta publică secundară iniţială de vânzare a acţiunilor Romgaz, sunt imobilizate, ignorând eventualele creditări, lichidităţi în valoare de peste 1,487 de miliarde de lei. În urma anunţului rezultatelor financiare trimestriale, acţiunile Erste Bank au înregistrat o creştere de 5,91%. Factorul principal, în opinia noastră, a fost scădera costurilor legate de riscul de credit".

Până ieri, la ora 16:45, au fost înregistrate 10.004 ordine pe tranşa micilor investitori (9.371 de ordine la acelaşi moment al zilei precedente), iar volumul de acţiuni subscrise a depăşit de cinci ori titlurile alocate pe acest segment (3,6 ori suprasubscrierea la aceeaşi oră de marţi). Un număr de 9.541 ordine au fost plasate pentru pachete de până la 10.000 de acţiuni.

Începând de luni şi până astăzi, discountul acordat pentru subscrierile micilor investitori este de 3%, faţă de 5% în primele cinci zile ale ofertei. Micii investitori beneficiază de reduceri doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.

Statul a lansat marţea trecută oferta prin care vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Oferta se va încheia astăzi, iar acţiunile vor fi vândute atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi prin intermediul unor certificate de depozit (GDR-uri) pe piaţa de la Londra.

Acţiunile Fondul Proprietatea (simbol FP) s-au depreciat ieri cu 0,75%, la 0,789 lei/unitate. În a treia şedinţă a săptămânii, au fost efectuate 82 tranzacţii cu aproximativ 849.800 acţiuni FP, în valoare de numai 673.137,45 lei.

Pe piaţa reglementată, titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat evoluţii pozitive. Astfel, cotaţia SIF Banat Crişana (simbol SIF1) a urcat cu 1,05%, la 1,058 lei/unitate, cea a SIF Moldova (simbol SIF2) cu 0,65%, la 1,231 lei/unitate, cea a SIF Transilvania (simbol SIF3) cu 0,84%, la 0,598 lei/unitate, cea a SIF Muntenia (simbol SIF5) cu 0,15%, la 0,6875 lei/unitate, iar cea a SIF Oltenia (simbol SIF5) cu 1,22%, la 1,664 lei/unitate.

Evoluţia SIF-urilor şi cea a Fondului Proprietatea (simbol FP) au condus la creşterea cu 0,32%, la 27.133,11 puncte, a indicelui BET-FI.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,94%, la 1.141,62 puncte, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a majorat cu 0,25%, la 542,15 puncte, BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, a consemnat un avans de 0,61%, la 631,04 puncte, în timp ce BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât uşor, cu 0,08%, la 6.036,04 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 738.580,43 lei (166.707,39 euro), cu puţin peste nivelul de marţi, când lichiditatea a fost de 700.470,73 lei (157.657,15 euro).

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Voit sau nu ,desfiintarea investitorilor foarte mici ,ca transe, in oferta Romgaz, a fost o nedreptate, ca sa poata beneficia tot numai ,cei bogati Ei (cei foarte mici) erau cei care vedeau in oferta, o investitie de portofoliu.Se poate calcula ca pana la o anumita suma ,repartizarea sa fi alta .

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  “În noiembrie suntem hotărâţi să lansăm listarea Romgaz. Lucrurile sunt ceva mai simple, pentru că pe piaţa de capital este percepută ca un foarte bun plasament. Suma de 600 milioane de euro pentru 15% este puţin cam mare pentru posibilităţile pieţei de capital, de aceea analizăm o listare duală, la BVB şi alternativă fie la Londra, fie la Varşovia”, a declarat joi, într-o conferinţă pe teme energetice, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, citat de Mediafax.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Referire la CR.Propunerea e buna, dar pt. ce s-a intamplat ce facm?Pt. a le da o lectie, cele 3 ordine de - 168,3 mil.lei,195,9 mil.lei si 249 mil. lei - sa fie anulate iar cei 3 speculatori sa fie cercetati de DNA; la fel sa fie cercetate si celalte ordine mari, daca s-a depus c/v lor, asa cum au facut micii investitori.

  Daca Presedintele tarii si Pimul -ministru tin cu dreptatea, sa dispuna cercetarea in amanunt a  

  felului cum s-a desfasurat aceasta oferta si sa ia masuri in consecinta.

  Sa fie destituit G.Dumitrascu si cei care se ocupa de piata de capital din cadrul ASF., ei ne dandusi singuri demisia pt. neregulile ce s-au produs, dupa cum s-a propus in unele opinii. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS