CA URMARE A ELIMINĂRII CONTRIBUŢIEI DE 2% DIN CIFRA DE AFACERI,ANRE reduce tarifele de transport şi distribuţie a electricităţii

Ziarul BURSA #Companii #Energie /

ANRE reduce tarifele de transport şi distribuţie a electricităţii

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) urmează să reducă, cu ponderi cuprinse între 1,7% şi 1,9%, tarifele de transport şi distribuţie a energiei electrice, începând cu data de 15 ianuarie 2020, după ce Executivul a eliminat prin ordonanţă de urgenţă suprataxa de 2% din cifra de afaceri anuală, pe care companiile din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale o datorau ANRE, conform prevederilor OUG 114/2018.

Tariful de transport va fi redus cu 1,9%, până la 17,97 lei pe MWh, potrivit unor proiecte de ordin, după ce Autoritatea iniţiase în ultima lună a anului trecut proiecte de ordin conform cărora majora aceste tarife cu până la 7,5%, de la 1 ianuarie, ANRE.

Tarifele de distribuţie vor scădea cu ponderi între 1,7% şi 1,8% şi vor ajunge la următoarele valori: 122,92 lei pe MWh pentru Distribuţie Oltenia, 109,54 lei pe MWh pentru E-Distribuţie Banat, 134,02 lei pe MWh pentru E-Distribuţie Dobrogea, 116,67 lei pe MWh pentru E-Distribuţie Muntenia.

Electrica Transilvania Nord va avea un tarif de 106,5 lei pe MWh, Electrica Muntenia Nord va percepe 126,05 lei pe MWh, iar Electrica Transilvania Sud un tarif de 106,53 lei pe MWh, în timp ce Delgaz Moldova va factura un tarif de distribuţie de 132,24 lei pe MWh, conform Agerpres.

Oficialii ANRE au arătat în nota de fundamentare: "Tarifele în vigoare de la data de 1 ianuarie 2020 includ în categoria costurilor de operare şi mentenanţă necontrolabile costuri aferente contribuţiei către ANRE în procent de 2% din cifra de afaceri, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 (...). Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2020, procedurile legale din OUG 33/2017 (...) referitoare la nivelul contribuţiei către ANRE au fost eliminate".

În consecinţă, ANRE trebuie să modifice tarifele de transport şi de distribuţie aprobate anterior aferente anului 2020 şi să le diminueze, având în vedere reducerea contribuţiei de la 2% la 0,2%, mai precizează reprezentanţii Autorităţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS