Câciu: "Toate proiectele din PNRR trebuie încheiate până în august 2026"

F.D.
Politică / 26 martie

Câciu: "Toate proiectele din PNRR trebuie încheiate până în august 2026"

Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiţii în energie sunt întârziate, a declarat marţi ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Adrian Câciu, la o conferinţă de specialitate, relatează Agerpres.

Totodată, el a făcut referire la "vânătorii de afaceri" care depun proiectul, însă ei nu îl vor implementa, ci caută un producător care va investi într-un parc.

"Există la acest moment pe apelurile deschise, nu ştiu dacă neapărat la Ministerul Energiei sau în zonele locale, vânătorii de afaceri care vin, depun proiectul, dar ei nu îl vor implementa, apoi caută un producător care va investi într-un parc. Mie mi se pare că această chestiune este o distorsionare inclusiv a intenţiei de investiţii pe care o avem. Chestiunile astea trebuie să le avem în vedere şi să le eliminăm, dacă vrem să scurtăm paşii pe care-i avem de făcut până când investiţiile vor fi implementate", a menţionat ministrul, la Energy Forum Ediţia a XI-a: "Tranziţia către o Românie verde, provocările momentului".

În opinia sa, România se află într-o zonă de oportunitate, având la dispoziţie peste 20 de miliarde de euro.

"Cred că suntem într-o zonă de oportunitate istorică. Vă dau o cifră care o să vă uimească. La acest moment, când discutăm, avem la dispoziţie peste 20 de miliarde de euro. Avem o alocare de aproape 5 miliarde de euro din PNRR, avem Fondurile din politica de coeziune 2021-2027, încă 3 miliarde de euro, avem Fondul de modernizare, 16 miliarde de euro. Banii din perspectiva surselor de finanţare există. Mai mult decât atât, din 2026 va mai veni o alocare de 5 miliarde de euro pe Fondul social pentru climă, care începe să fie implementat din 2026 până în 2030 de către România, iar alocarea pentru România este de 5 miliarde euro - 6 miliarde de euro, în funcţie de priorităţile pe care le definim în acea programare", a menţionat ministrul.

El a subliniat că trebuie să punem umărul cu toţii ca "proiectele care sunt deja în derulare să se întâmple cât mai rapid".

"Timpul nu ne aşteaptă. România a intrat într-o altă paradigmă de dezvoltare. Nu mai este în paradigma lipsei de proiecte, a lipsei de bani. Din perspectiva surselor de finanţare, mai ales surse de finanţare gratuite, este într-o competiţie cu capacitatea sa administrativă, pe de o parte statală, dar şi privată, de a implementa proiectele. Până în august 2026, toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate. Sunt multe investiţii în energie întârziate. Sumele sunt exorbitante dacă discutăm de valoarea pe care o avem la dispoziţie, dar sunt doar nişte sume pe hârtie de care România beneficiază sau ar putea beneficia dacă ele nu se transformă în proiecte care şi-au atins obiectivul. Toţi actorii din acest angajament trebuie să stea la masă şi să găsească soluţiile mai pragmatice, pentru că avem investiţii într-adevăr frumoase, benefice pentru România, dacă s-ar realiza, dar întârziate. Şi trebuie să fim foarte sinceri cu chestiunea asta. Dacă nu suntem sinceri, ne vom păcăli şi în 2026 vom constata că nu am realizat ce ne-am propus. Vom mai pierde sume puse la dispoziţie gratuit. Nu avem timp să stăm şi să spunem că e totul perfect", a subliniat Adrian Câciu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. --"proiectele care sunt deja în derulare să se întâmple cât mai rapid". ---------- pai daca ne uitam , numai acum in acest an ati amanat de 3 ori un potential proiect, de implementare in constructia de fabrici ...

    -"Timpul nu ne aşteaptă. România a intrat într-o altă paradigmă de dezvoltare.- abia acum vedeti acest fapt? :)) 

    -vânătorii de afaceri care vin, depun proiectul, dar ei nu îl vor implementa, apoi caută un producător care va investi într-un parc. - hihi.... pai daca nu aveti si timpul necesar sa controlati.....  

    -regulile de implementare , sunt ok , insa daca nu veti avea in vedere miile de companii care sunt deschise de 10 luni si li se ofera credibilitate , iar o alta firma deschisa de 10 ani cu profit si nu are credibilitate , :)) este logic ca nu sunt de ajuns doar sa vbim si sa implementam , daca nu si ajutam.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb