Căncescu vrea să vândă licenţele luate de la BBC România

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Media-Advertising /

Potrivit proprietarului trustului Mix Media Grup, piaţa media merge foarte rău şi regretă că a cumpărat cele patru licenţe  

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, ne-a declarat că este interesat să vândă licenţele BBC România pe care le-a achiziţionat în urma unei tranzacţii care a durat mai bine de un an. "Piaţa radio nu merge foarte bine în perioada asta. Primesc date potrivit cărora lunar se închid două-trei posturi de radio", a declarat sursa citată. "Regret că am cumpărat. Am dat şi foarte mult pe licenţe. Acum este problematică şi vânzarea, pentru că oferta este foarte mare. Voi vedea ce voi face. Oricum, după alegeri vreau să mă reorganizez pe piaţa media", a spus preşedintele CJ Braşov, unul dintre cei mai cunoscuţi proprietari de trusturi media din ţară.

De altfel, Căncescu a vândut în urmă cu cinci ani societatea care deţinea reţeaua Mix FM către grupul grupul SBS Broadcasting. Tranzacţia, evaluată la 4-5 milioane de euro, se referea la cele 25 de licenţe locale care se adăugau astfel celor peste 50 de licenţe locale pe care compania le deţinea deja în acel moment în România. O parte din aceste licenţe cumpărate de la Căncescu au fost folosite de SBS pentru Kiss FM şi Magic FM, iar altă parte, pentru reţeaua One FM. Ulterior, licenţele One FM au fost transformate în actualul Rock FM.

"Nu am fi retransmis manele!"

În ceea ce priveşte retransmisia postului de radio Super FM pe frecvenţele achiziţionate de la BBC, Căncescu a spus că "nici măcar nu intenţionam să redifuzăm manele - noi ne gândisem la muzică populară". Omul de afaceri nu a dorit să facă publică suma cu care a achiziţionat cele patru licenţe, explicând că "cei de la BBC au solicitat confidenţialitate asupra tranzacţiei".

Căncescu a preluat cele patru licenţe, de la Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu, pe care BBC le deţinea în Româ­nia şi pe care românii puteau asculta programe în limba engleză din grila pos­tului de radio britanic. Căncescu a anunţat din octombrie 2011 că acţionariatul companiei BBC România SRL urma să se modifice, în sensul în care părţile deţinute în aceasta de către British Broadcasting Corporation din Marea Britanie urmau să fie preluate de compania Canaris SRL (99,64%) şi de fratele preşedintelui CJ, Antonin Viorel Căncescu (0,36%).

Recent, la CNA au fost depuse şi documentele potrivit cărora noii acţionari au intrat în acţionariatul BBC România SRL, compania modificându-şi denumirea în Viocan Mixmedia SRL. Modificarea a fost făcută în 5 ianuarie 2012. Firma îşi are sediul la Braşov, iar acţionari sunt, aşa cum se anunţase anul trecut, Canaris SRL - 99,64% (asociat unic Aristotel Căncescu) şi Antonin Viorel Căncescu (0,36%).

Frecvenţele pe care BBC România SRL le deţinea în România sunt cu atât mai importante cu cât acoperă cele mai mari oraşe româneşti. BBC deţine o licenţă în Bucureşti din februarie 2005, o licenţă în Constanţa - din octombrie 2007, o frecvenţă în Sibiu (din octombrie 2007) şi una în Timişoara (din mai 2006). Pe aceste frecvenţe, BBC retransmitea, din 1 august 2008, programe în limba engleză din grila BBC World Service. Programele în limba engleză au început să fie retrans­mise după ce serviciul în limba româ­nă al BBC s-a desfiinţat. Radio BBC România şi-a încetat emisia la 1 august 2008, după 68 de ani de activitate neîntreruptă în urma unei decizii luate după reevaluarea structurii BBC World Service din perspectiva bugetului instituţiei, stabilit în acord cu guvernul britanic în octombrie 2007, pentru anii 2008-2011.

Postul de radio BBC se va transforma în Viocan, care va retransmite 72,03% producţii ale altor producători, 2,97% programe producţie proprie şi 25% programe retransmise de la Super FM Braşov, un post de radio care emite manele şi muzică populară. Programele de informare vor reprezenta 3,97%, iar cele de divertisment, 96,03%. CNA a aprobat modificarea formatului din tematic-informativ în generalist şi modificarea denumirii din BBC Româ­nia în Viocan în data de 31 ianuarie.

Căncescu este proprietarul grupului Mix Media Grup. El deţine licenţele Super FM/ MIX TV, MIX 2 şi TVF şi este acţionar la Radio Braşov, Radio Braşov Montan, Radio Braşov Popular şi Radio Super FM, dar şi la televiziunea MIX 3.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS