Capitala are buget: 7,8 miliarde lei pentru primăria condusă încă de Nicuşor Dan

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 25 martie

Sursa foto: facebook/Nicuşor Dan

Sursa foto: facebook/Nicuşor Dan

English Version

Capitala are buget pentru anul în curs, după ce vineri proiectul propus în acest sens pentru a patra oară de primarul general Nicuşor Dan a trecut de Consiliul General al Municipiului Bucureşti cu 51 de voturi pentru, 0 abţineri şi 0 voturi împotrivă, după ce a inclus în el amendamentele formulate de coaliţia PSD-PNL. În primele trei şedinţe anterioare proiectuld e buget a picat la vot din cauza consilierilor PSD şi PNL, care ori au absentat, ori au votat împotrivă. Vinerea trecut însă, toate grupurile politice au votat pentru bugetul Capitalei, dar consilierii USR au acuzat faptul că din cauza atitudinii celor din coaliţia de guvernare anumite plăţi, inclusiv în domeniul social, vor fi efectuate mai târziu.

Cert este că Primăria Generală a Municipiului Bucureşti are pentru anul 2024 un buget de 7,8 miliarde lei, cele mai mari sume fiind alocate pentru investiţiile în transporturi, combustibili, energie şi în domeniul protecţiei mediului. Majoritatea banilor (73,3%) provin din venituri încasate direct de primărie în bugetul local, iar cheltuielile bugetate sunt egale cu totalul veniturilor.

Veniturile bugetului local al Primăriei Municipiului Bucureşti sunt împărţite astfel: venituri curente în sumă de 6,21 miliarde, venituri din capital în valoare de 4,31 milioane lei, operaţiuni financiare în valoare de 201,5 milioane lei şi subvenţii de 988,13 milioane lei.

Bugetul pe 2024 înregistrează o scădere de 18% la veniturile fiscale, faţă de execuţia anului precedent. Din veniturile nefiscale, Primăria estimează că va încasa 1,05 miliarde lei, mai mult cu 877 de milioane faţă de veniturile nefiscale încasate până la final de 2023.

Subvenţiile primite de PMB în anul 2024 se ridică la 988 milioane lei, din care cea mai mare parte este reprezentată de subvenţiile de la bugetul de stat (780 milioane lei, respectiv 78,95% din totalul subvenţiilor). Cei mai mulţi bani sunt pentru retehnologizarea centralelor termice şi electrice de termoficare, adică peste 255 de milioane de lei.

Cheltuielile sunt de trei tipuri: cheltuieli curente - 5,47 miliarde lei (cu 9% mai puţin faţă de anul 2023), cheltuieli de capital - 1,75 miliarde lei (sumă cu 1,52 miliarde lei mai mare comparativ cu anul trecut) şi operaţiunile financiare în sumă de 391,9 milioane lei.

Cei mai mulţi bani ai secţiunii de cheltuieli curente sunt alocaţi subvenţiilor (peste 38% din total).

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a programat în 2024 cheltuieli în valoare de peste 1,55 miliarde lei pentru investiţii. 90% din bani provin din bugetul local, iar restul din credite externe. Cele mai mari sume sunt alocate pentru investiţiile în domeniul transporturilor (698,5 milioane lei), combustibililor şi energiei (534,38 milioane lei) şi în domeniul protecţiei mediului (180,57 milioane lei).

În domeniul energiei, cea mai mare investiţie, 228,71 milioane lei, o reprezintă continuarea proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti. 151,5 milioane lei sunt repartizate pentru proiectele de investiţii noi. Cea mai mare sumă este pentru modernizarea a cinci magistrale de termoficare, cu un buget de 120,48 milioane lei.

Domeniul termiei reprezintă şi sectorul în care consilierii generali PSD şi PNL au formulat amendamentul care a fost aprobat vineri. Astfel potrivit bugetului Capitalei pentru anul 2024 votat la sfârşitul săptâmânii trecute au fost alocaţi suplimentar, la iniţiativa celor de la PSD şi PNL, 240 milioane lei pentru subvenţia la termoficare. Pe lângă suplimentarea acestei subvenţii, au mai fost suplimentate cu 200 milioane lei subvenţia la transportul public şi cu 150 milioane lei suma alocată iniţial pentrui plata parţială a restanţelor la sprijinul pentru persoanele adulte cu dizabilităţi.

Consilierii generali au mai voat alocarea a 25 milioane lei pentru proiectul Banca de alimente, 25 milioane lei pentru deblocarea blocului social din Prelungirea Ghencea şi alocarea unor sume pentru proiectul Penetraţie Ciurel - Autostrada A1 - Pod Ciurel.

Suplimentarea alocărilor respective a atras diminuarea sumelor de care urmau să beneficieze unele proiecte educaţionale şi culturale din Capitală. Astfel, bugetul Proedus a fost redus cu 25 milioane lei, bugetul ARCUB a fost diminuat cu 17 milioane lei, bulgetul ALPAB înregistrează o scădere de 20 de milioane lei, iar bugetul Creart a fost redus cu 13 milioane lei. A mai fost diminuat cu 30 milioane lei bugetul Administraţiei Străzilor, dintre care 14,5 milioane lei ar fi trebuit să meargă pentru proiectul "Indicatoare rutiere trecere de pietoni echipate cu lămpi cu leduri alimentate de panouri fotovoltaice inclusiv stâlpi". Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a pierdut şi ea 20 milioane lei din alocarea iniţială, în timp ce bugetul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a fost majorat cu 200 milioane lei.

În bugetul Capitalei aprobat vinerea trecută este inclus şi un împrumut de 258 de milioane de lei, pe care Primăria Generală urmează să îl contracteze.

Imediat după aprobarea bugetului, consilierii generali PSD şi PNL au arătat într-un comunicat de presă comun: "Am reuşit să scoatem Bucureştiul din blocajul în care a fost dus de primarul general. Proiectul aprobat astăzi duce banii Primăriei Capitalei către proiecte serioase, nu pentru evenimentele pe care primarul general le pregătea pentru campania sa electorală. Consilierii generali social-democraţi şi liberali au arătat la şedinţa convocată astăzi că există o majoritate responsabilă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, iar primarul general Nicuşor Dan nu mai poate ignora solicitările bucureştenilor. În ciuda declaraţiilor nerealiste ale primarului general, am găsit sumele necesare pentru a plăti restanţele la stimulentul pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, tăiat la jumătate din dorinţa lui Nicuşor Dan. Am suplimentat sumele pentru plata subvenţiei la termoficare şi la transportul public. De asemenea, continuăm proiectul Banca de alimente şi construcţia blocului social din Prelungirea Ghencea".

Ei susţin că, imediat după aprobarea bugetului pentru anul 2024 urmează deblocarea proiectelor primarilor din sectoarele Capitalei, proiecte care ar fi fostt ţinute la sertar de primarul general Nicuşor Dan.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Ce mai cauta acest Nicusor primar general? Demisia! Sa se duca la Predeal sa-si faca casa.

  1. votez acest comentariu pt titlul de cel mai slab postac

  Nicușor Dan un primar cu rezultate bune!

  A dovedit ca un fost olimpic la matematica poate fi și un bun manager! 

  Da, arecrezultate mult peste Firea si kilometrice fata de Oprescu, DESI propagandistii pesede&penele ii arunca zoaie ZILNIC, basca sabotarile de catre funcționarilor.pilosi din PMB! 

  VOTEZ cu Nicușor Dan! 

  PS. Spaima propagandistilor este ca un nou mandat la primăriei, peste 4 ani îl vor vedea pe ND candidat la prezidențiale!

  Serviciile sunt cele mai speriate de un independent, FARA schelete (precum Dulapul J) ajunge președinte!  

  1. Nu ajunge Nicusor presedinte, tocmai pentru ca e un om cu bun-simt, care nu va candida. Cred ca e multumit daca mai primeste un mandat de primar, sa poata duce niste proiecte la capat.

  Apolitic.

  Serios.  

  Face treabă

  Da' mie cel mai tare mi-a placut comunicatul psdnl-ului. I-auzi, ia : "Am reuşit să scoatem Bucureştiul din blocajul în care a fost dus de primarul general." Pai cine, Doamne iarta-ma, a creat blocaju', inteligentilor ?

  "Proiectul aprobat astăzi duce banii Primăriei Capitalei către proiecte serioase ..." adica s-au luat bani de la investii si de la reparatiile cladirilor cu risc si de la alte cheltuieli necesare si s-au dat la asistatii sociali. Nu mai continui cu analiza, ca m-apuca o mie de draci ! 

  O sa fie complicat pt Nicușor sa facă slalom printre alianță mafiei PSDNL din Consiliul General, dar e un om respectat pe care n-au cu ce să-l șantajeze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb