CARTEL ALFAMajorarea contribuţiei la Pilonul II, în detrimentul angajaţilor

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 martie

Majorarea contribuţiei la Pilonul II, în detrimentul angajaţilor

Confederaţia Naţională a Sindicatelor Cartel Alfa solicită Guvernului o dezbatere publică a proiectelor care modifică legislaţia pensiilor, mai precis care stabileşte majorarea de la 1 ianuarie 2024, de la 3,75% la4,75% a contribuţiei la fondurile private de pensii (Pilonul II).

"Măsura este motivată de nevoia de a ţinti jalonul din PNRR care prevede asigurarea sustenabilităţii fiscale a Pilonului II de pensii prin creşterea contribuţiilor virate către operatorii privaâţi. Din păcate, nu am observat aceeaşi grabă şi hotărâre când e vorba de măsuri de reformă pentru a face funcţional mai întâi pilonul I (reglementarea pensiilor speciale, eliminarea exceptărilor la contribuţie acordate în timp unor categorii din ce în ce mai largi şi mai diverse, creşterea eficienţei colectării, etc.) - măsuri care pot fi luate de guvern şi fără a plăti contracte de consultanţă", se arată într-un comunicat de presă emis de CNS Cartel Alfa.

Reprezentanţii angajaţilor susţin că majorarea cu un punct procentual a contribuţie la Pilonul II "înseamnă o reducere şi mai mare a resurselor pentru Pilonul I de pensii, adică mai puţini bani la fondul public de pensii pentru pensiile aflate în plată".

"Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul nu cuprinde nici o analiză asupra impactului acestei măsuri. Legea pilonului II prevedea o contribuţie de 6 puncte procentuale. (...) Cele 6 puncte procentuale corespundeau atunci unei contribuţii pentru pensie de 35% (cumulat angajat şi angajator). Acum, după transferul taxelor, la o contribuţie la pensie de 25% (doar angajat), echivalentul celor 6 puncte ar fi 4%. Nu 4,75%, cât prevede proiectul de lege iniţiat de guvern", susţin reprezentanţii Cartel Alfa.

Ei afirmă că Guvernul jonglează cu procentele, stabilindu-le arbitrar, singura preocupare părând să fie direcţionarea cu prioritate a unor sume mai mari către fondurile private de pensii.

"Pe scurt, după ce a pus toată contribuţia în sarcina lucrătorului, statul nu este capabil să colecteze toţi banii de pensie, oferind şi facilităţi capitalului (...). În cele din urmă, tot lucrătorul este penalizat, fiind privat de dreptul la pensie pentru perioada în care banii i-au fost reţinuţi, dar nu au fost viraţi. La aproape 14 ani de la intrarea în vigoare a Pilonului II, legea care stabileşte modul de plată a pensiilor private obligatorii nu este încă finalizată, în sensul în care nu se ştie cum se vor calcula plăţile în momentul ieşirii la pensie. În aceşti 14 ani de contribuţii la pilonul II, ar trebui să existe deja suficiente date, care, completate cu experienţa altor ţări cu acelaşi sistem, pot constitui baza pentru studii fundamentate şi dezbateri publice transparente astfel încât să avem o lege cu adevărat în interesul cetăţenilor", susţin reprezentanţii Cartel Alfa.

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro