Casierul, prima profesie afectată în SUA de automatizare

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai

Casierul, prima profesie afectată în SUA de automatizare

English Version

Casierii vor fi primii angajaşi afectaţi de automatizare în SUA, se arată într-un material de pe Statista.com, care citează analiza Occupational Employment Projections a Biroului de Statistică a Muncii din SUA.

Potrivit analizei efectuate în perioada 2022-2023, lucrare care analizează piaţa forţei de muncă din SUA în ansamblu pentru următorii zece ani, proiectând schimbări în ocuparea forţei de muncă în funcţie de ocupaţie şi dezvăluind care locuri de muncă sunt cele mai expuse riscului de automatizare sau alte schimbări tehnologice şi societale, au fost identificat patru grupuri ocupaţionale despre care se preconizează că se vor confrunta cu o scădere semnificativă a numărului de locuri de muncă în următorul deceniu: funcţii la birou şi suport administrativ, funcţii din zona producţiei, vânzărilor şi ocupaţiilor conexe, precum şi diverse ocupaţii în agricultură, pescuit şi silvicultură.

Conform studiului, casierii, care riscă să fie înlocuiţi de auto-checkout, se estimează că vor înregistra cea mai mare scădere a ocupării forţei de muncă în următorul deceniu nîn SUA, cu 348.100 de locuri de muncă mai puţine în 2032 decât în 2022. Alte locuri de muncă în fruntea listei sunt secretarii, angajaţii de la birou şi cei de la serviciul relaţii cu clienţii, fiecare dintre aceste ocupaţii profesionale fiind de aşteptat să înregistreze o scădere a numărului de locuri de muncă cu peste 150.000 până în 2032.

Dacă privim schimbările relative de angajare, procesatorii de text şi dactilografele (-39%) şi fabricanţii de ceasuri şi ceasornicarii (- 30%) sunt cel mai expuşi riscului de a-şi pierde locurile de muncă, alături de alte ocupaţii relativ rare, aflate în fruntea listei.

Autorii articolului din Statista mai arată că anterior de apariţia ChatGPT şi a altor instrumente AI care ameninţau să ne preia locurile de muncă, progresele tehnologice au modificat modul în care oamenii lucrează, făcând să dispară unele ocupaţii, în timp ce altele au apărut. De exemplu, oamenii obişnuiau să lucreze ca ceasuri deşteptătoare vii înainte ca ceasurile cu alarmă să fie inventate. "Knocker uppers", cum erau numiţi, se plimbau prin Anglia industrială, mânuind un băţ lung cu care băteau la uşile caselor muncitorilor pentru a-i trezi la timp pentru schimburile lor. Au existat, de asemenea, "calculatoare" cu mult înainte de sosirea computerelor personale. Erau persoane care efectuau calcule matematice, un serviciu care astăzi nu mai este necesar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. venitul minim garantat e paradigma care deja se intimpla.....nu faci nimic si primesti bani....stai pe social, ca n Occident.

    1. E rau?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb