CATHIE WOOD, FONDATORUL ARK INVEST:"Powell greşeşte când continuă să crească puternic dobânda pentru a potoli inflaţia"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie

"Powell greşeşte când continuă să crească puternic dobânda pentru a potoli inflaţia"

Wood crede că Fed-ul nu se concentrează suficient pe indicatorii anticipativi, care dau semnale de deflaţie "Chiar şi preţul petrolului a scăzut cu peste 35% faţă de maxim, ştergând cea mai mare parte a câştigului din acest an", spune fondatorul Ark Invest

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, greşeşte când continuă să crească puternic dobânda de politică monetară pentru a potoli inflaţia, crede Cathie Wood, fondatorul firmei de investiţii Ark Invest, scrie Business Insider.

"Asta pentru că inflaţia se transformă rapid în deflaţie", a spus ea, adăugând: "Ceea ce înseamnă că Fed-ul va trebui probabil să oprească creşterea ratei dobânzii mai devreme decât crede piaţa".

Mai mult decât atât, Wood crede că Rezerva Federală se concentrează prea mult pe indicatori de tip lagging (n.r. care arată ceea ce s-a întâmplat), cum ar fi ocuparea forţei de muncă şi inflaţia de bază, decât pe indicatori de tip leading (n.r. care anticipează), ce dau semnale de deflaţie.

"Indicatorii de tip leading ai inflaţiei, precum dinamica aurului sau a cuprului semnalează riscul de deflaţie. Chiar şi preţul petrolului a scăzut cu peste 35% faţă de maxim, ştergând cea mai mare parte a câştigului din acest an", a spus Cathie Wood săptămâna trecută, conform Business Insider.

Preţurile mărfurilor au scăzut semnificativ în ultimele luni, unele tranzacţionându-se la niveluri nemaiîntâlnite dinainte de pandemie. De pildă în Statele Unite, preţul benzinei a scăzut brusc, de la peste cinci dolari pe galon, la 3,75 de dolari, conform datelor AAA (Asociaţia Americană de Automobile).

"Unul dintre cei mai buni indicatori (n.r. de anticipare) ai inflaţiei, preţul aurului, a atins maximul de 2.075 de dolari (n.r. pe uncie) în urmă cu mai bine de doi ani, în august 2020, şi a scăzut cu circa 15%. Preţul cherestelei au scăzut cu peste 60%, al cuprului cu 30%, al minereului de fier cu 60%, al DRAM-urilor (n.r. memorii semiconductoare) cu 46% şi al ţiţeiului brut cu 35%", a spus fondatorul Ark Invest.

În plus, Wood crede că inversarea din inflaţie în deflaţie poate fi accelerată de faptul că stocurile retaileri-lor au crescut în ultimele luni, ceea ce poate aduce reduceri mari pentru consumatori.

Dacă inflaţia este pe cale să se transforme în deflaţie, aşa cum crede fondatorul Ark Invest, atunci Fed-ul este posibil să fi înasprit prea mult politica monetară, fiind forţat să pivoteze pentru a împiedica economia să intre într-o recesiune puternică. Aşteptările sunt ca banca americană să crească ratele dobânzilor cu încă 75 de puncte de bază la întâlnirea Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă (FOMC) de la finalul acestei luni, conform Business Insider.

Comparându-l pe Powell cu fostul preşedinte al Fed-ului Paul Volcker, care a controlat inflaţia la începutul anilor 1980 prin creşteri masive ale ratei dobânzii, Wood a subliniat că abordarea lui Volcker nu se potriveşte cu actualul mediu economic.

"Fed-ul pare să răspundă şocurilor de aprovizionare legate de Covid, care au apărut într-o perioadă de 15 luni, în acelaşi mod în care Volcker a luptat împotriva inflaţiei care se dezvoltase în 15 ani. Nu aş fi surprinsă să apară o întoarcere semnificativă a politicii (n.r. monetare) în următoarele trei până la şase luni," a spus Cathie Wood.

Creşterea dobânzilor a afectat puternic fondul de investiţii etalon al Ark Invest, ETF-ul Ark Disruptive Innovation, care are un declin de circa 70% faţă de vârful din februarie 2021, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa se tipareasca bani neacoperiti de FED si BCE

    ca pana acum HURAAAA 

    Numai la noi merge vrajeala ca au crescut preturile materialelor de constructie!

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro