Cei cinci sute care nu contează

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 14 mai

Cornel Codiţă

Pe un ton trei sferturi împăciutor şi de restul dojenitor, deţinătoarea portofoliului ministerial de la "Sănătate" ne-a anunţat mai deunăzi, public şi oficial, că nu este cazul să mai facem atîta tevatură pe seama rateurilor din consemnările statistice privind mortalitatea covid. Este adevărat, la unele spitale diferenţa dintre realitate şi statistică a fost şi de 500 de morţi, dar este vorba doar despre "erori umane", ne-a asigurat înaltul demnitar al Guvernului României. Cu alte cuvinte, ce mai tura vura: mortul de la groapă nu se mai dezgroapă. Nici unul, nici doi, nici cinci, nici cinci sute. Cît despre comploturi, cine să stea să le facă, vezi vorba lu' Conu Leonida, cînd ai noştri sunt la putere? Plus că, ştie toată lumea, în acte publice, la noi, nu minte nimeni niciodată... nu e voie de la poliţie!!! Istoria aceasta merită depănată mai pe îndelete, nu de dragul preciziei statistice, ci de dragul a ceea ce spune ea despre România, guvernare, guvernanţi şi noi. Noi, supuşii măriei sale "Statul... care este". Atît cît este şi cîtă vreme mai este!

Primul lucru care te trage de mînecă în comunicarea doamnei ministru este masiva lipsă de precizie. Cinci sute de morţi lipsă la apel într-o zi, într-o săptămînă, într-o lună, de cînd a început culegerea sistematică a acestor date şi pînă azi? De cînd, pînă cînd? Că nu e chiar totuna! A fost un singur spital cu asemenea diferenţe sau au fost mai multe? Cîte şi de cîte ori s-au măsurat distanţe la acest ordin de mărime? Care este media, mediana, abaterea medie, abaterea medie pătratică din seriile diferenţelor? Fără aceste minime coordonate statistice nimeni nu poate spune dacă cinci sute de morţi neraportaţi la un spital reprezintă un simplu accident minor, o catastrofă sau norma de eroare într-un sistem în care statistica şi realitatea nu au vreo şansă să se mai pupe nici măcar la infinit.

Doamna ministru nu a simţit nici un impuls către informarea publicului şi, pe această cale, creşterea credibilităţii sistemului. Nu, a crezut de cuviinţă şi de datoria domniei sale, în schimb, să ne tamponeze paternalist binevoitor temerile prăpăstioase, oferindu-ne drept suport... sfaturi şi asigurări. Personale. Bazate, pe ce? Pe "suflare de vînt", vorba lui Bob... Dylan, desigur!

Nu am nici cea mai mică îndoială că din datele consemnate la noi, nu vom şti niciodată ceva precis despre fenomenul numit "pandemie covid". Nici cînd a început, nici cum au evoluat curbele de diseminare, local, regional şi respectiv pe ansamblul populaţiei, nici rata de morbiditate, nici rata de mortalitate, nici dacă, cum şi de ce s-a trecut sau nu prin platouri, nici cînd şi cum s-a ajuns pe pantele descendente ale diseminării, respectiv ale îmbolnăvirii, nici care este desenul, fie şi aproximativ al curbei de mortalitate care poate fi pusă, în exclusivitate sau în principal, pe seama acţiunii virale şi nici de ce factori primordiali şi secundari a depins tabloul dinamicii clinice. Cu atît mai puţin rezultatul extrem al evoluţiei bolii, moartea pacienţilor. Pagubă-n ciuperci! O să luăm modelele de la alţii şi o să presupunem că şi la noi a fost la fel! Ce atîta frăsuneală?! Cu măsurile de restricţie nu am făcut la fel?!

Concluzia evidentă, desigur, nu interesează pe nimeni. E de o banalitate copleşitoare. În frumoasa noastră ţară, nu avem nici măcar umbra unei administraţii capabile de funcţiile standard ale acestui corp public. Ceea ce avem noi sunt grămezi, grămezi de oameni aşezaţi fără nici o legătură cu competenţele lor în schemele unor instituţii publice care rareori ating pragul minim de servicii pe care altfel sunt datoare să le livreze publicului, respectiv altor instituţii de stat. Cît despre competenţe şi apetenţe pentru "subtilităţile" statisticii sociale, acestea sunt desigur sublime, dar lipsesc cu desăvîrşire, după universalul şi atemporalul model desemnat de Caragiale. Să nu îşi facă nimeni iluzii: nu calculatoarele, tabletele, algoritmii şi formularele lipsesc. De cînd a început asaltul acestor "diavoleşti instrumente" asupra inerţiei apoplectice a funcţionărimii publice de la noi, adică de pe la începutul anilor 70 ai secolului trecut şi pînă azi, "birocratul nostru" face tot ceea ce ştie, vrea şi poate el: scoate mai întîi un creion şi foaie de hîrtie, scrie acolo cam ce-l duce capul, după care, indiferent dacă mai confruntă hîrtia lui cu rezulatul de la calculator sau nu, trimite mai sus tot hîrtia pe care a "conceput-o" el, omul cu scaunul, biroul, sertarul şi ştampila cu care l-a dotat instituţia! Întrebarea este, desigur, inevitabilă: suferim noi, ca naţie, de vreun handicap, de vreo maladie, de vreo tulburare psihologică, socială sau culturală care ne împiedică să ridicăm o administraţie profesionalizată, eficientă şi exactă? Răspunsul este, categoric, NU! Nu ne lipseşte mai nimic din ceea ce ar fi necesar. Cu excepţia unui singur ingredient: voinţa etajului politic, care ar trebui să fie beneficiarul prim interesat de performanţa birocraţiei care îl serveşte. De cînd e România, Românie, fără excepţii, deţinătorii puterii de guvernare au fost însă mai interesaţi să ascundă fundamentele şi "raţiunile" acţiunilor, respectiv consecinţele şi costurile politicilor pe care le-au promovat, decît să le scoată la lumina zilei. Pentru a nu se întîmpla o asemenea "nenorocire" cea mai bună pază era să nu ai administraţie competentă, să nu ştie dreapta ce face stînga, să nu existe nici competenţă, nici apetit pentru moralitate şi nici rectitudine profesională. Dimpotrivă, clanul, familia, familia politică ca bază de "recrutare", corupţia, incompetenţa, slugărnicia şi lipsa de eficienţă în administraţie ca standarde comportamentale au fost nu doar încurajate, ci cultivate şi întreţinute cu cele mai susţinute eforturi. Exact aici suntem şi acum şi nu sunt şanse să ne mişcăm în alt orizont prea curînd.

Mesajul guvernării către noi, muritorii de rînd, este nu străveziu, ci străluceşte orbitor pe firmamentul dezastrului în care ne scufundăm: voi amărăştenii nu contaţi în "ecuaţiile noastre" în nici un fel, sunteţi cantităţi neglijabile, la orice ordin de mărime. Cui îi pasă de amărîta aia de statistică?! Cinci sute de morţi, în plus, în minus... ce contează?! Să fim serioşi! De asta ne arde nouă acum?!?

Opinia Cititorului ( 42 )

 1. fakenews, fakeimunizare, fakepandemie....mai continuam?

  1. De vină pentru aceste diferențe ar fi

   -metoda de raportare care diferă de la spital la spital, 

   - nivelul de cunoaştere redus al celor care fac aceste raportări, 

   - dar și unele întârzieri în raportarea deceselor.

   - potrivit ministrului Sănătății, unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze. 

   Raportul Comisiei a analizat și datele provenite

   - de la spitalele cu cele mai mari diferenţe de raportare între cele două sisteme

   și astfel au fost detectate diferențe de până la 500 de cazuri în același spital. 

   „Ministrul Sănătăţii ne-a anunţat astăzi că, în 2020, 227 de oameni au murit cu diagnosticul principal COVID-19. 227 din peste 26 de mii de decese! Sub 1% din totalul anunţat oficial! Adică aprox. 0,0004% din numărul de infectări oficiale comunicate la finele anului 2020. Tot Ministrul Sănătăţii ne-a anunţat că într-una dintre cele două platforme au fost înregistrate 16.120 de decese, iar, în cealaltă platformă – 18.948 de decese. Câte platforme, atâtea cifre. O diferenţă de aproape 3000 de decese, vă puteţi închipui? Este pur şi simplu halucinant.

   Pentru 227 de decese, Dumnezeu să-i odihnească pe aceşti oameni!, dar însemnând 0,0004% din totalul numărului de persoane infectate, guvernanţii ne-au impus acele măsuri draconice de restricţie, majoritatea inexplicabile şi absurde, prin care au blocat economia şi societatea. Este strigător la cer!

   IN PLUS NI SE INDUCE INDEEA CA VACCINAREA NE IMUNIZEAZA....FALSA IMUNIZARE! 

   Ministerul fake-news al Sănătăţii!

   fake-teste, fake-tratamente, fake-vaccinuri..ce conteaza bani sa iasa pentru cine conteaza!

   Creare si folosire vaccinuri, mai multe tulpini noi, mult mai infectioase si periculoase...vezi cazul Indiei.

   Zece cetăţeni indieni, sosiţi la muncă în ţara noastră în Popeşti Leordeni şi în Colonia Bod din Braşov, au fost depistaţi pozitiv la infectarea cu SARS-CoV-2, ei având în organism tulpina care face ravagii în acest moment în India.

   ... este o chestune de perspectiva ... 10 din o mie, sunt zece oameni raciti ... poate datorita schibarii climei ... poate doar oboseala datorata schimbarii de fus orar ... sau poate propagandistii se contrazic pe ei insisi ... incalcand carantina indiana ... parca ar fi ceva legi impotriva unor astfel de demersuri ... sau nu sunt?! ...

   Angajatorul să fie pre dat de urgență lui Vodă Țepeș

   Oficiul Federal pentru Protecția Constituției („Bundesamt für Verfassungsschutz”) monitorizează în mod activ pe toți cei care pun sub semnul întrebării sau contestă ideologia oficială „Noua normalitate” … „Negatorii Covid”, „teoreticienii conspirației”, „anti-vaxx”, „Querdenkers” (adică oameni care „gândesc singuri cu propriile organe”), și toți cei pe care vor să-i urmărească și care au refuzat să se alăture cultului Covid.

   Adevărul nu contează când lansezi o nouă ideologie oficială – o ideologie patologizantă-totalitară.

    

   De vreo douăzeci de ani, adică de la lansarea conceptului de război împotriva terorismului, din 2001 pentru cei mai tineri, ni se spune că „suntem atacați” și de patru ani că suntem în război împotriva populismului.

   Covidul este acum însă un nivel cu totul nou … o fuziune a narațiunilor oficiale și a dușmanilor lor oficiali respectivi într-una singură oficială, cuprinzătoare, în care disidența nu mai poate fi autorizată. Pentru a fi, probabil criminalizată sau patologizată. Direcție casa de nebuni… 

   Anti-vacciniștii „gândesc singuri cu propriile organe”. Din păcate pentru ei, niciunul din acele organe nu este creierul.

   Oamenii normali nu sunt contra vaccinurilor ci contra acestor seruri cu care se fac teste pe cobaii blegi ca tine. Orice smecher care vrea sa faca bani de pe urma cretinilor, arunca pe piata o chestie pe care o numeste vaccin si castiga bani. Daca mai scot astia iar imagini cu actori care cad din picioare, iar va apuca trepidatiile si smecherii isi pot satisface fanteziile sexuale cu voi.

   Nu te erija într-un purtător de cuvânt al oamenilor normali. Chiar nu-i cazul.

   Nu ma erijez moshule dar este de rasul curcilor ca sa ne spuna vaccinatii toate prostiile de pe fata pamantului. In loc sa stea in carantina pana primesc a 3-a doza si apoi urmatoarele, apar pe aici si pe alte site-uri si varsa tampenii.

   Omule pe bune, mergi și te tratează. Fără nicio glumă. Caută-ți o persoană apropiată, o rudă, un prieten și dă-i să citească ce ai scris în 1.13. Îți va spune același lucru.

   Serurile numite vaccin anticovid au autorizare provizorie. Testele se vor termina in 2023. Deci cei care acum se vaccineaza sunt cobai. Vezi dex: persoană care servește ca obiect al unei experiențe. Fraierii care acum se inchina la vaccinurile facute in SUA si UK erau antivaccinisti cand au aflat ca rusii si chinezii au facut si ei seruri experimentale. Alea nu 'e' bune pentru ca nu 'e' facute in 'lumea libera' Stiintific. Cobaii pe care se fac experiente sunt izolati pana se termina studiile. La fel si cobaii pe care fac teste pfizer, astra/zevzeca, moderna plus serurile de la aia care pun pe piata prafuri cancerigene. Ca sa nu mori fraier, vaccinurile bune sunt cele care le faci cand esti mic si toata viata nu mai ai probleme. Se merita sa le faci. Astea pentru fraieri le faci ca sa le mai faci si ca sa castige aia miliarde.

   corect!

   Jale mare e că "gândesc ei cu propriile organe" acum în pandemie -care oricum e temporară și va fi 'înțepată' și învinsă...

   MAREA NĂPASTĂ a țării, a prezentului și a viitorului ei, e că aceștia sunt inApți proprietari de drept de vot și tot așa "AU GÂNDIT" și în cabina de vot de 31 de ani. 

   .

   Concluzia : e f. f. f. în.COVrig-ată starea nației...  

  Nu eşti tsunami peste jurnalişti, în platou, cu zbor de căință,

  să le spargi manipularea în cap?! taci și-i treci lin în neființă, 

  Ai rostit cândva un jurământ? Cu zile, prin voi, ne cam omoară!

  Ce mai este necesar să se petreacă să îl respecți, prima oară? 

  1. Este limpede că pandemia este însoțită de o infodemie.

   Așa cum se spune că este nevoie de un vaccin împotriva  

   noului coronavirus, este nevoie și de un vaccin împotriva  

   „arbitrilor adevărului”, testării știrilor false din infodemie.  

   Locuitorii Germaniei cred că este greșit

   O majoritate a germanilor consideră că ridicarea restricţiilor legate de pandemie pentru cei consideraţi a fi complet imunizaţi ar fi greşită, relevă un sondaj realizat de YouGov 

  e nemuritor, Arhur e istorie cu toate astea nici un scaun nu s-a clătinat în bătrâna Europă?

  Prima Linie când a contat vreodată?

  Toaleta-n curte și Noua Boală? 

  Trist dar adevarat. Dar cand te gandesti ca anul trecut aveam deja cateva saptamani de cand aveam blindatele armatei pe strazi, parca devine si mai trist. Clasa asta politica care face alba neagra cu statistica mortilor a avut dreptul sa scoata blindatele armatei in strada sa-ti verifice declaratia pe propria raspundere.

  După cum spunea filozoful britanic ALain de Botton: „Oricine nu se simte jenat de cine era cu 12 luni în urmă nu învaţă suficient".

  1. In afara ca intereventia ta e ca nuca-n perete, citatul mai este si o tampenie, dintr-un autor mediocru.

   Lenin a spus-o mai simplu: "Invatati, invatati, invatati!" Tot mediocru, dar, macar, celebru.

   Ce tampenie! Adica esti ceea ce inveti? Idiotul!

   "E mai bine sa ne pregatim, decat sa nu ne pregatim" - Klaus Iohannis 

   Eu nu pot să accept foarte uşor disciplina pentru că nu înţeleg sensul din spatele ei. Tot el. 

   Ilici-escu al nostru cel bolșevic a spus : învățați, învățați, învăță... băi animalule !!!

   Și mai complex și mai nemediocru, și mai celebru... mândrește-te cu Tovu i. i. i. !

   Hai că nu l-ai auzit tu pe I.V.Lenina spunând asta. Recunoaște și revin-o !  

   Cu mare stimă ! , pt.5.

   Sunt de acord cu tine,și contra celor de mai jos, dacă 'retușezi' zicerea acelui filozof în : "Oricine nu se simte vinovat de cum a votat în duminica orbilor în 199O 20 maiu-orbu , nu a învățat suficient și merită să piară".

   De ce numai 12 luni ? Asta e ca diversiunea cu care a fost întrebat bolșevicu Iliescu în '9O : Ce ați făcut în ultimii 5 ani domnule Iliescu ? (Oare nu putea fi întrebat :"ce crime ai făcut tavarășci în 1956 în Ardeal când cu revoluția ungară anti-Moscova, trimis de pmr/pcr, la colectivizarea țărănimii, dar și până/în dec. 1989 ?)  

   Astea cu iliescu sunt petarde pe care le aruncati ca sa-i acoperiti pe analfabetii cretini care distrug tara acum. Puteti gasi prosteli la fel de cretine precum cele ale lui iliescu la comunisti mai vechi, bolsevici, gen pauker/sora, brucan, dej sau odiosul insa asta nu ne ajuta. Acum sunt niste dementi care distrug, fura, arunca perle ca niste prosti si isi bat joc de oameni.

   Îmi PLACI că vorbești despre "prostelile cretine ale lui Iliescu".

   Dar... "comuniști-bolșevici mai vechi decât Iliescu ?! ",  

   Păi i. i. i. a fost "umăr la umăr" cu "odiosul", Leana și Brukner, iar prin tatăl Alexandru și unchiul Cârstea, ambii ilegaliști din 1921, a fost... frate de sânge (roșu) cu Dej, Pauker, Walter-Petrică Roman-Neulander, etc. 

   Învățați, învățați, învățați { îndemn preluat de ilici-escu de la V. I. Lenin, iar acesta de la Socrate (sau Platon?) }.... și nu uitați măgarii care s-au dus, când biciuiți catârii pe care îi meritați. 

   Vorba marelui Voltaire :

   Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită.  

   Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită - americanii pe legendarul Biden, francezii pe micron, nemtii l-au avut pe hitler

   ...

   Căci iată : "Și cine puțin muncește (ca mine de când mă știu), rușinos de mult greșește", vorba Tov. Mareșal GabyOpryea ăl mai mare *brend național* de enorm interes Mondial de Mondial.

   .

   Acum despre RRom'spus... nicio aluzie, Doamne ferește-yamaha Drace, la etnia colorată. Eu cu gândul la Hă hă ilă-Hoț de flotă... care o sugea cu paiul sticla de whisky... am zis RRom, prietenul meu din copilărie. Să moară Richter, Mercalli și Celsius, ăia cu gradele de tărie dacă vă mint !!! Cine nu mă crede să aibă parte de toți trei.... întreit.  

  sintem mintiti zilnic , minciuna a devenit normalitate , ce mai conteaza una . in Romania inca exista mentalitatea comunista si de stat mafiot , ca , prostimea nu trebuie sa stie , decat ce i se da de catre smecherii de la butoane . de asta daca li se spune ceva de catre acesti smecherii , oamenii fac pe dos .

  1. Crimele de COVID, mortii ingropati in saci, au acelasi rol ca si crimele comunismului sau ca si crimele Revolutiei, acela de a legitima un sistem ticalos, abuziv, corupt, la putere... de a-i acoperi faradelegile.

  Marele filozof și scriitor Voltaire a greșit căci :"NU toate popoarele au conducătorii (aleși, sau nu) pe care îi merită".

  Sunt o mulțime de popoare fericite dumnezeiește-conduse. Ai răbdare, ai puțintică răbdare stimabile, căci vom vedea la TV (chiar și noi) că acest răscolitor adevăr e... f.f. adevărat ! O mulțime de ,,omeniri" /civilizații vor fi descoperite acu-acu... chiar aici în Calea (a noastră? ) Lactee, dar nu pe lângă Sistemul (nostru!) Solar ci mai 'dincolo' unde se atârnă harta Galaxiei în cui.  

  Nu de la baba Omida, mama Vanga sau de la arhivele subterane,secrete

  și zăvorâte ale Vaticanului am aflat eu... ci de la NAșA !!! Răbdare deci dar fără tutun, și numără oile, pardon cele 200 miliarde de Galaxii din Univers (deocamdată, cel cunoscut).  

  1. Hopaaa... că vin cu o îndoială !

   Nu cumva: sterlin,haitler, pol pot, miao, ceaușoșoiu, fidelio din  

   Havana, micron. .. fie și Joi bidon al tău...( Marx nu, că iată a renăscut).

   Nu cumva toți ăștia sunt deja clonați, multiplicați și ,,panspermizați,, în toate județele Universului ?????  

   Esti dus rau, tataie!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

22 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9253
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7465
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.9350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro