ZIARUL BURSA

14 mai 2021
Ediţia din 17.09.2024
Grafică de MAKE

Datoria globală scade, povara ei creşte

Călin RecheaMacroeconomie / 14 mai 2021

Călin Rechea

Datoria globală a scăzut cu 1,7 trilioane de dolari în primul trimestru al acestui an, până la 288,8 trilioane de dolari, de la 290,5 trilioane în trimestrul precedent, valoare revizuită de la 281,5 trilioane anterior, pe fondul unei scăderi de circa 700 de miliarde a Produsului Intern Brut global, până la 80,1 trilioane de dolari, conform ultimului raport Global Debt Monitor (GDM) de la Institute of International Finance (IIF) (vezi graficul 1).

Klaus Iohannis

Din weekend, pică masca!

I.Ghe.Politică / 14 mai 2021

Portul măştii de protecţie în aer liber nu va mai fi obligatoriu, începând de mâine, 15 mai, decât în pieţe, târguri şi staţiile de transport în comun, a anunţat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, după o şedinţă de lucru pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, secretarul de stat Raed Arafat şi miniştrii cu atribuţii în actuala gestionare a pandemiei.

Antreprenorii doresc ca FNGCIMM să gestioneze instrumentele financiare

NOU MOTIV DE DISPUTĂ ÎN PNRR Antreprenorii doresc ca FNGCIMM să gestioneze instrumentele financiare

George MarinescuPolitică / 14 mai 2021

Reprezentanţii mediului privat de afaceri consideră că FNGCIMM are experienţa necesară, după implementarea cu succes a IMM Invest Băncile ar agrea un mix între instrumentele financiare şi granturi  

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) ar trebui să rămână instituţia care să gestioneze instrumentele financiare şi granturile acordate companiilor din ţara noastă prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), şi nu Banca Europeană de Investiţii sau viitoarea Bancă Naţională de Dezvoltare, au afirmat, ieri, cei mai mulţi dintre participanţii la dezbaterea organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) cu privire la documentul negociat în aceste zile de reprezentaţii Guvernului cu Comisia Europeană.

Cei cinci sute care nu contează

Cornel CodiţăEditorial / 14 mai 2021

Cornel Codiţă

Pe un ton trei sferturi împăciutor şi de restul dojenitor, deţinătoarea portofoliului ministerial de la "Sănătate" ne-a anunţat mai deunăzi, public şi oficial, că nu este cazul să mai facem atîta tevatură pe seama rateurilor din consemnările statistice privind mortalitatea covid.

OPINII A venit inflaţia. Ce surpriză!

Cristian DogaruMiscellanea / 14 mai 2021

Miliardele pompate în marile economii pentru a combate efectele pandemiei au ajuns mai puţin în conturile oamenilor de afaceri şi mai mult în cotaţiile activelor umflate speculativ de băncile aflate lângă robinetul băncilor centrale.

Drepturi TV de miliarde de euro

O.D.Miscellanea / 14 mai 2021

Vânzarea drepturilor TV pentru competiţiile sportive majore este în continuare o afacere profitabilă. De altfel, consumul de transmisii sportive nu a fost afectat de pandemie, chiar dacă au existat sincope în ceea ce priveşte disputarea competiţiilor.

Elevii se consideră batjocoriţi de Guvern

Elevii se consideră batjocoriţi de Guvern

O.D.Politică / 14 mai 2021

Relaţia dintre elevi şi autorităţi s-a deteriorat grav în ultimul an, marcat de criza sanitară, globală, dar şi de alte crize, locale. Transportul elevilor se dovedeşte a fi un subiect mai fierbinte decât îşi închipuiau autorităţile atunci când l-au abordat. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) acuză Guvernul de batjocură faţă de elevi, şi solicită ferm să nu aprobe proiectul de ordonanţă de urgenţă ce pune în pericol accesul elevilor la educaţie.

"Anul în care România va avea deficit bugetar sub 3% din PIB rămâne 2024"

FLORIN CÎŢU: "Anul în care România va avea deficit bugetar sub 3% din PIB rămâne 2024"

Mihai GongoroiMacroeconomie / 14 mai 2021

"Digitalizarea ANAF este «sfântă»", spune premierul 

Anul în care România va avea deficit bugetar sub 3% din PIB rămâne 2024, a afirmat, ieri, premierul Florin Cîţu, după şedinţa de guvern. Acesta a mai declarat că România s-a angajat în faţa Comisiei Europene să realizeze reforme pe partea de pensii şi pe partea de salarizare în sectorul public şi că digitalizarea ANAF este "sfântă". De asemenea, Cîţu a spus că în aprilie au fost încasări record la buget.

Două stadioane în loc de unul, la Piteşti

Două stadioane în loc de unul, la Piteşti

O.D.Companii / 14 mai 2021

Oraşul Piteşti intră în febra construirii de stadioane moderne, care a cuprins mai multe zone din ţară. Noutatea în oraşul din judeţul Argeş o reprezintă faptul că pe amplasamentul actualului stadion vor apărea două arene, cu destinaţii sportive diferite. Un stadion de fotbal la standarde UEFA cu 15.000 de locuri şi unul de atletism omologat pentru competiţii internaţionale vor fi construite la Piteşti, prin Compania Naţională de Investiţii, în locul actualului stadion "Nicolae Dobrin" din cartierul Trivale, au anunţat, luna trecută, reprezentanţii administraţiei locale.

Sursa foto: energie.gov.ro

ÎN PRIMELE TREI LUNI ALE ANULUI Oil Terminal a înregistrat un profit net de 6,34 milioane de lei, în creştere cu 59% faţă de perioada similară din 2020

M.G.Macroeconomie / 14 mai 2021

Creştere anuală a cheltuielilor de personal de 13% în primul trimestru Sindicatul a dat în judecată compania şi vrea salarii şi mai mari 

Oil Terminal (OIL) a raportat un profit net de 6,34 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului, cu 58,9% peste cel din perioada similară a anului trecut, în condiţiile creşterii veniturilor din prestări servicii 7,59%, la 47,53 milioane de lei şi a cheltuielilor totale cu 8,13%, la 41,87 milioane de lei, reiese din raportul operatorului terminalului petrolier de la Marea Neagră publicat la finele săptămânii trecute pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Card sincronizat cu o aplicaţie a telefonului în beneficiul celor cu deficienţe de vedere

Card sincronizat cu o aplicaţie a telefonului în beneficiul celor cu deficienţe de vedere

O.D.Companii / 14 mai 2021

Tehnologia ne uşurează viaţa. Un exemplu ne oferă companiile Thales şi Handsome (specializată în incluziune socială), care au lansat o soluţie tehnologică sigură prin care cardul de plată este sincronizat cu o aplicaţie instalată pe telefonul deţinătorului, care redă audio detaliile tranzacţiei, potrivit unui comunicat transmis de cele două companii, în care se mai arată că această aplicaţie se adresează persoanelor cu deficienţe de vedere.

"Tranziţia energetică este, de fapt, o tranziţie economică"

LĂCRĂMIOARA DIACONU PINTEA, COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA: "Tranziţia energetică este, de fapt, o tranziţie economică"

A.V.Macroeconomie / 14 mai 2021

Pintea: "Toată economia naţională va fi afectată de această tranziţie pentru că modificările vor genera schimbări radicale" Lăcrămioara Pintea: "Avem nevoie de un «dirijor» şi de o coerenţă în acţiuni; altfel, va fi foarte dificil" Ştefan Gadola, CEO Energobit: "Nu văd în economia noastră firme care pot produce componente pentru sistemele de energie regenerabilă" Eric Stab, CEO Engie: "Pactul european Green Deal este o revoluţie, dar şi o oportunitate pentru România" 

Tranziţia către o energie curată, conform Pactului Ecologic European (Green Deal) nu trebuie să pună accent doar pe acest sector întrucât priveşte toată economia, spune Lăcrămioara Diaconu Pintea, membră a directoratului Complexului Energetic Oltenia, menţionând: "Nu trebuie să ne uităm doar la sectorul energetic. Această tranziţie energetică este de fapt o tranziţie economică, toată economia noastră va fi afectată. Modificările în materie vor genera schimbări radicale, precum retragerea cărbunelui şi înlocuirea cu alte resurse în activitatea de producţie. În ţară vom avea aceste schimbări care trebuie structurate la nivel macro, la nivel de guvern, nu doar la Ministerul Energiei, iar de aceea este nevoie de un «dirijor» şi de o coerenţă în acţiuni. Altfel, va fi foarte dificil".

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 14 Mai 2021

MACRO NEWSLETTER 14 Mai 2021

Macroeconomie / 14 mai 2021

Preţurile de consum din SUA şi-au accelerat creşterea anuală peste aşteptări în aprilie 2021, până la 4,2%, cea mai mare rată a inflaţiei din septembrie 2008, de la 2,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, după o creştere...

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo